Proste pączki z czekoladą. Na karnawał lub tłusty czwartek będą jak znalazł
Idealne pączki powinny być lekkie, puszyste i miękkie. Choć tradycyjne kryją w sobie konfiturę różaną czy malinową, to w tym wydaniu - z czekoladą - też są pyszne. Smakołyk warto podać na imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Miłośnicy słodkich deserów będą zachwyceni, a ty na pewno poradzisz sobie z prostym przepisem.
Jakie są najlepsze pączki na tłusty czwartek? Te zrobione samodzielnie, ze sprawdzonych, ulubionych i przede wszystkim naturalnych produktów. Jeśli planujesz przygotować pyszne wypieki - niezależnie, czy na co dzień, czy od święta - sprawdź przepis na pączki z czekoladą. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a słodycze wychodzą wyjątkowo mięciutkie. Nadzienie po prostu rozpływa się w ustach, dlatego to prawdziwy smakołyk dla miłośników czekolady.
Składniki:
- 500 g białego twarogu półtłustego (mielonego),
- pół szklanki białego cukru,
- 2 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 500 g mąki pszennej (+ łyżka dodatkowo do oprószenia rąk),
- kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 1,5 litra oleju do smażenia,
- cukier puder (do dekoracji).
Sposób wykonania:
Do miski włóż zmielony ser. Dodaj cukier, jajka i śmietanę. Wsyp też przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, a potem wyrabiaj ciasto do otrzymania jednolitej masy.
Pokrusz czekoladę do miski. Lekko oprósz dłonie mąką i odrywaj kawałki ciasta. Uformuj je najpierw na placek, na środku połóż kawałki czekolady. Następnie kulkuj, ale tak, żeby czekoladę zamknąć w środku pączka.
W głębszym garnku rozgrzej dobrze olej i wrzuć kilka sztuk pączków z czekoladą. Smaż dwie minuty, raz na czas przewracając, aby skórka równomiernie się zarumieniła.
Usmażone pączki z czekoladą zdejmij na ręcznik papierowy (aby odsączyć nadmiar tłuszczu) i oprósz dużą dawką cukru pudru.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala
Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu
Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie