Proste przepisy są najlepsze. Przy Miksowańcu wiele się nie narobisz
Miksowaniec to łatwe w przygotowaniu i niezwykle pyszne ciasto, które zrobi furorę wśród całej twojej rodziny i znajomych. Świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, na piknik czy do śniadaniówki. Tym bardziej że wychodzi naprawdę soczyste, dzięki dodatkowi owoców.
To nieprawda, że najlepsze wypieki wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i dużego doświadczenia cukierniczego. Ciasto Miksowaniec robi furorę, a jest naprawdę błyskawiczne i proste do zrobienia. To połączenie nadzienia jabłkowo-cynamonowego z puszystym ciastem "ucieranym". Spód powstaje na bazie mąki, jajek czy kwaśnej śmietany. Swój przyjemny posmak zawdzięcza jednak ekstraktowi z wanilii. Całość, po wymieszaniu i upieczeniu, wychodzi lekka, pulchna i mocno jesienna. Kawałek ciasta wybornie smakuje do kubka ulubionej kawy lub filiżanki czarnej herbaty.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka w rozmiarze M,
- 150 g cukru,
- 60 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Nadzienie jabłkowe:
- 2 duże lub 3 średnie jabłka,
- 2 łyżeczki masła do smażenia,
- łyżka cukru,
- 1/8 łyżeczki cynamonu.
Sposób wykonania:
Przygotuj jabłka: owoce umyj, przekrój i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je na półksiężyce o grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzej masło do jabłek na małym ogniu. Włóż jabłka, a następnie cukier i wymieszaj. Smaż całość przez ok. 8 minut, aż owoce puszczą wodę i zmiękną. Na koniec posyp je cynamonem i delikatnie przemieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj ciasto: masło rozpuść i ostudź. W średniej misce ubij jajka z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj śmietanę, chłodne masło, mleko i wanilię. Mieszaj na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do masy wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż ciasto: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wylej połowę masy, a następnie rozsyp równomiernie połowę jabłek. Przykryj całość pozostałym ciastem i rozłóż resztę jabłek.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 45-50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się przyrumienia, przykryj go luźno folią aluminiową. Wypiek wyjmij i studź przez 15-20 minut przed krojeniem.
Ciasto Miksowaniec podawaj na ciepło (po krótkim ostygnięciu) lub zimno. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie 5 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność