Reklama
Reklama

Proste przepisy są najlepsze. Przy Miksowańcu wiele się nie narobisz

Miksowaniec to łatwe w przygotowaniu i niezwykle pyszne ciasto, które zrobi furorę wśród całej twojej rodziny i znajomych. Świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, na piknik czy do śniadaniówki. Tym bardziej że wychodzi naprawdę soczyste, dzięki dodatkowi owoców.

Co to jest Miksowaniec?

To nieprawda, że najlepsze wypieki wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni i dużego doświadczenia cukierniczego. Ciasto Miksowaniec robi furorę, a jest naprawdę błyskawiczne i proste do zrobienia. To połączenie nadzienia jabłkowo-cynamonowego z puszystym ciastem "ucieranym". Spód powstaje na bazie mąki, jajek czy kwaśnej śmietany. Swój przyjemny posmak zawdzięcza jednak ekstraktowi z wanilii. Całość, po wymieszaniu i upieczeniu, wychodzi lekka, pulchna i mocno jesienna. Kawałek ciasta wybornie smakuje do kubka ulubionej kawy lub filiżanki czarnej herbaty.

Ciasto Miksowaniec - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 
  • 100 ml mleka, 
  • 3 jajka w rozmiarze M, 
  • 150 g cukru, 
  • 60 g masła, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli. 

Nadzienie jabłkowe: 

  • 2 duże lub 3 średnie jabłka, 
  • 2 łyżeczki masła do smażenia, 
  • łyżka cukru, 
  • 1/8 łyżeczki cynamonu. 

Sposób wykonania:

Przygotuj jabłka: owoce umyj, przekrój i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je na półksiężyce o grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzej masło do jabłek na małym ogniu. Włóż jabłka, a następnie cukier i wymieszaj. Smaż całość przez ok. 8 minut, aż owoce puszczą wodę i zmiękną. Na koniec posyp je cynamonem i delikatnie przemieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. 

Przygotuj ciasto: masło rozpuść i ostudź. W średniej misce ubij jajka z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj śmietanę, chłodne masło, mleko i wanilię. Mieszaj na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do masy wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Złóż ciasto: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wylej połowę masy, a następnie rozsyp równomiernie połowę jabłek. Przykryj całość pozostałym ciastem i rozłóż resztę jabłek. 

Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 45-50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się przyrumienia, przykryj go luźno folią aluminiową. Wypiek wyjmij i studź przez 15-20 minut przed krojeniem. 

Ciasto Miksowaniec podawaj na ciepło (po krótkim ostygnięciu) lub zimno. Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez maksymalnie 5 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | jabłka