Reklama
Reklama

Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli

Nie tylko zapach mandarynek kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Miękkie pierniczki to uwielbiane przez wielu ciasteczka, które nie tylko można udekorować według własnego pomysłu, ale też zapakować w ozdobne pudełeczko i wręczyć bliskiej osobie. Sprawdź nasz przepis.

Bez nich trudno wyobrazić sobie nadchodzące święta - miękkie pierniczki to prawdziwy przysmak, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ich doskonały smak i aromat od razu wprowadza wszystkich domowników w doskonały nastrój. Co więcej, ze wspólnego ich przygotowywania i dekorowania można stworzyć rodzinną tradycję. Oto prosty przepis na miękkie ciasteczka korzenne, które zawsze wychodzą.

Miękkie pierniczki - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 500 g mąki tortowej 
  • 250 ml miodu, np. wielokwiatowego 
  • 130 g miękkiego masła 
  • 125 g cukru pudru 
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 4 żółtka jajek 
  • 2 białka jajek 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierniczków 
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 

Lukier: 

  • 150 g cukru pudru 
  • 1 duże jajko 
  • 3-4 krople soku z cytryny 

Miękkie pierniczki - sposób przygotowania

Przed przygotowaniem ciasta na pierniczki włącz swoje ulubione piosenki świąteczne, które z pewnością wprawią cię w cudowny nastrój. Następnie przesiej mąkę przez sitko i odstaw w misce na bok. 

Miód przelej do rondelka, dodaj kawałki miękkiego masła, cukier, przyprawę do pierników, cynamon i przesiane przez sitko kakao. Gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Gotową i rozpuszczoną mieszankę odstaw do ostygnięcia.

Do małej miseczki przelej śmietanę, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw zawartość miseczki na bok do napęcznienia. Następnie białka jajek zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. 

Do przesianej mąki dodaj ostudzoną mieszankę miodową, kwaśną śmietanę w temperaturze pokojowej, żółtka jajek i ubite wcześniej białka. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aż powstanie jednolita masa. Włóż gotowe ciasto na pierniczki do lodówki na minimum 24 godziny. 

Następnego dnia wyjmij schłodzone ciasto i odstaw na około 20 minut. Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 3-5 mm. Wybierz ulubione foremki i wykrawaj nimi pierniczki. Każde ciastko układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem możesz ich wierzch posmarować białkiem jajka, ale nie jest to konieczne.

Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. W międzyczasie możesz przygotować lukier. W tym celu oddziel białko jajka od żółtka. Ubijaj je z cukrem pudrem i sokiem z cytryny za pomocą ręcznego blendera na najniższych obrotach.  

Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika pozostaw do wystygnięcia. Następnie pierniczki miękkie i pulchniutkie dekoruj pisakami lub przygotowanym lukrem.

Źródło: Terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na pierniczki świąteczne | Boże Narodzenie