Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli
Nie tylko zapach mandarynek kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Miękkie pierniczki to uwielbiane przez wielu ciasteczka, które nie tylko można udekorować według własnego pomysłu, ale też zapakować w ozdobne pudełeczko i wręczyć bliskiej osobie. Sprawdź nasz przepis.
Bez nich trudno wyobrazić sobie nadchodzące święta - miękkie pierniczki to prawdziwy przysmak, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ich doskonały smak i aromat od razu wprowadza wszystkich domowników w doskonały nastrój. Co więcej, ze wspólnego ich przygotowywania i dekorowania można stworzyć rodzinną tradycję. Oto prosty przepis na mięciutkie, pulchne pierniczki, które zawsze wychodzą.
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 250 ml miodu, np. wielokwiatowego
- 130 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka jajek
- 2 białka jajek
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierniczków
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 3-4 krople soku z cytryny
Przed przygotowaniem ciasta na pierniczki włącz swoje ulubione piosenki świąteczne, które z pewnością wprawią cię w cudowny nastrój. Następnie przesiej mąkę przez sitko i odstaw w misce na bok.
Miód przelej do rondelka, dodaj kawałki miękkiego masła, cukier, przyprawę do pierników, cynamon i przesiane przez sitko kakao. Gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Gotową i rozpuszczoną mieszankę odstaw do ostygnięcia.
Do małej miseczki przelej śmietanę, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw zawartość miseczki na bok do napęcznienia. Następnie białka jajek zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę.
Do przesianej mąki dodaj ostudzoną mieszankę miodową, kwaśną śmietanę w temperaturze pokojowej, żółtka jajek i ubite wcześniej białka. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aż powstanie jednolita masa. Włóż gotowe ciasto na pierniczki do lodówki na minimum 24 godziny.
Następnego dnia wyjmij schłodzone ciasto i odstaw na około 20 minut. Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 3-5 mm. Wybierz ulubione foremki i wykrawaj nimi pierniczki. Każde ciastko układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem możesz ich wierzch posmarować białkiem jajka, ale nie jest to konieczne.
Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. W międzyczasie możesz przygotować lukier. W tym celu oddziel białko jajka od żółtka. Ubijaj je z cukrem pudrem i sokiem z cytryny za pomocą ręcznego blendera na najniższych obrotach.
Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie dekoruj pisakami lub przygotowanym lukrem.
Źródło: Terazgotuje.pl
Zobacz też:
Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Oto wyborne pierogi wigilijne
Potrójnie czekoladowe brownie w kształcie choinek. Ciastka idealne na święta
Szyszki — świąteczny smak dzieciństwa. Stary przepis na bożonarodzeniowy smakołyk