Reklama
Reklama

Prosty przepis na miękkie pierniczki. Kochają je dzieci i dorośli

Nie tylko zapach mandarynek kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Miękkie pierniczki to uwielbiane przez wielu ciasteczka, które nie tylko można udekorować według własnego pomysłu, ale też zapakować w ozdobne pudełeczko i wręczyć bliskiej osobie. Sprawdź nasz przepis.

Bez nich trudno wyobrazić sobie nadchodzące święta - miękkie pierniczki to prawdziwy przysmak, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ich doskonały smak i aromat od razu wprowadza wszystkich domowników w doskonały nastrój. Co więcej, ze wspólnego ich przygotowywania i dekorowania można stworzyć rodzinną tradycję. Oto prosty przepis na mięciutkie, pulchne pierniczki, które zawsze wychodzą.

Miękkie pierniczki - lista składników

Ciasto: 

  • 500 g mąki tortowej 
  • 250 ml miodu, np. wielokwiatowego 
  • 130 g miękkiego masła 
  • 125 g cukru pudru 
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 4 żółtka jajek 
  • 2 białka jajek 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierniczków 
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 

Lukier: 

  • 150 g cukru pudru 
  • 1 duże jajko 
  • 3-4 krople soku z cytryny 

Miękkie pierniczki - sposób przygotowania

Przed przygotowaniem ciasta na pierniczki włącz swoje ulubione piosenki świąteczne, które z pewnością wprawią cię w cudowny nastrój. Następnie przesiej mąkę przez sitko i odstaw w misce na bok. 

Miód przelej do rondelka, dodaj kawałki miękkiego masła, cukier, przyprawę do pierników, cynamon i przesiane przez sitko kakao. Gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Gotową i rozpuszczoną mieszankę odstaw do ostygnięcia.

 

Do małej miseczki przelej śmietanę, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Odstaw zawartość miseczki na bok do napęcznienia. Następnie białka jajek zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kwaśnej śmietany dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. 

Do przesianej mąki dodaj ostudzoną mieszankę miodową, kwaśną śmietanę w temperaturze pokojowej, żółtka jajek i ubite wcześniej białka. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aż powstanie jednolita masa. Włóż gotowe ciasto na pierniczki do lodówki na minimum 24 godziny. 

Następnego dnia wyjmij schłodzone ciasto i odstaw na około 20 minut. Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 3-5 mm. Wybierz ulubione foremki i wykrawaj nimi pierniczki. Każde ciastko układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem możesz ich wierzch posmarować białkiem jajka, ale nie jest to konieczne.

Pierniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 7-10 minut. W międzyczasie możesz przygotować lukier. W tym celu oddziel białko jajka od żółtka. Ubijaj je z cukrem pudrem i sokiem z cytryny za pomocą ręcznego blendera na najniższych obrotach.  

Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie dekoruj pisakami lub przygotowanym lukrem.  

Źródło: Terazgotuje.pl

Zobacz też:

Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Oto wyborne pierogi wigilijne

Potrójnie czekoladowe brownie w kształcie choinek. Ciastka idealne na święta

Szyszki — świąteczny smak dzieciństwa. Stary przepis na bożonarodzeniowy smakołyk

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Boże Narodzenie