Przebojowa sałatka z kapusty do słoików. Do mięs, ryby, a nawet kanapek
Przygotowywanie różnego rodzaju przetworów w słoikach pozwala cieszyć się smakiem ulubionych warzyw, nawet w trakcie mroźnej zimy. Jednym z produktów, które warto przyrządzić w ten sposób, jest kapusta. Prosta, szybka i niezwykle zdrowa sałatka do słoika to rewelacyjny dodatek do mięs, ryb, a nawet kanapek. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Kapusta należy do rodzaju roślin obejmujących wiele zróżnicowanych gatunków i odmian. Do najpopularniejszych warzyw tego typu należy kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska czy kapusta włoska. Znajdują one szerokie zastosowanie w kulinariach - kapusta biała jest najczęściej wykorzystywana do kiszenia, czerwona służy do przyrządzania śląskiego specjału o nazwie "modro kapusta", z kolei pekińska nada się do wielu surówek azjatyckich.
Kapustę warto jeść ze względu na zawartość wielu cennych substancji odżywczych. Warzywo jest bogate w witaminy i minerały. Mowa tutaj między innymi o związkach, takich jak witamina C, witamina K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo czy potas. Poszczególne rodzaje kapusty zawierają polifenole wykazujące działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, są to warzywa niskokaloryczne i bogate w błonnik - ów związek wspiera pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Przeczytaj też: Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie
Z kapusty białej można zrobić znakomitą sałatkę do słoików, która idealnie smakuje zarówno z przeróżnymi daniami obiadowymi (mięsa, ryby), jak i w zwykłej kanapce. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga wymyślnych składników. Wobec tego, co jest potrzebne do wykonania sałatki z kapusty? Oto lista niezbędnych produktów:
- kilogram białej kapusty,
- 2 duże marchewki,
- 6 ząbków czosnku,
- papryka czerwona,
- papryka pomarańczowa,
- papryczka chili (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego),
- 2 ogórki gruntowe.
Dodatkowo będą potrzebne składniki na zalewę, czyli:
- 500 ml wody,
- 125 ml oleju,
- 100 g cukru,
- 200 ml octu,
- 1,5 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa myjemy, a następnie przechodzimy do ich obróbki. Kapustę szatkujemy na drobno, papryki kroimy w cienkie paski (po uprzednim pozbyciu się gniazd nasiennych), a marchewki i ogórki ścieramy na tarce (duże oczka).
- Umieszczamy wszystkie warzywa w dużej misce, a następnie dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Odstawiamy miskę z warzywami na bok i zabieramy się za przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, olej, cukier i sól, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
- Wlewamy zalewę do warzyw i bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Potem porcjujemy sałatkę z kapusty do wysterylizowanych wcześniej słoików. Słoiki pasteryzujemy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka z kapusty do słoików to doskonała opcja do uzupełnienia zimowego obiadu. Nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze dostarcza nam wielu ważnych składników odżywczych. Z tego względu warto przygotować więcej na zapas.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Jesienią i zimą warto je jeść. Wspierają odporność i pomagają utrzymać wagę
Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami