Reklama
Reklama

Przekąska z Podkarpacia. Zadziwia swoją nazwą, smakuje świetnie

Fujarki pastusze mogą wywołać uśmiech na twojej twarzy ze względu na ich śmieszną nazwę, ale gwarantujemy, że nie tylko. Wyjątkowy farsz w chrupiącym cieście to doskonała przekąska znana z województwa podkarpackiego.

Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Fujarki pastusze prosto z Podkarpacia są przepyszne, warto wypróbować ten oryginalny przepis.

Fujarki pastusze - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 100 g bobu, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • odrobina majeranku, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • masło do smażenia, 
  • 1 jajko. 

Fujarki pastusze - przepis

Bób ugotuj, a potem obierz go ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę, tak samo zrób z pieczarkami. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło.

Reklama

Podsmaż cebulę, bób i pieczarki. Dodaj w trakcie czosnek, majeranek oraz paprykę słodką mieloną. Posól i popieprz. Przez kilka minut podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Przygotowany farsz możesz zmiksować na gładką masę, ale nie jest to konieczne. Zależy od tego, jaką konsystencję preferujesz. 

Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Pokrój na równe prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku rozprowadź farsz. Zawiń teraz każdą fujarkę pastuszą. Jajko rozkłóć. Posmaruj nim wierzch ciastek. 

Ułóż je na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 15-20 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni

Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina

Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”

INTERIA.PL