Reklama
Reklama

Przepis na śledzie od Bożeny Dykiel. Miękkie, delikatne i rozpływają się w pysznym sosie

Śledzie to wyborna przekąska, zwłaszcza na wigilijnym stole. Najważniejsze jest to, aby mieć pomysł na ich przygotowanie – ta zdrowa ryba ma wiele odsłon. Jednym z niekwestionowanych hitów są śledzie w śmietanie Bożeny Dykiel. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Śledzie w śmietanie z przepisu Bożeny Dykiel to idealny kompromis między tradycją a nowoczesnością. Popularna aktorka ma swój pomysł na to, jak zaserwować dobrze znaną Polakom rybę w taki sposób, aby posmakowała i starszym, i młodszym. 

Sięgnij po ten przepis i zaskocz swoją rodzinę podczas wigilijnej wieczerzy. Jeśli wypróbujesz go raz, na pewno jeszcze nie raz poczęstujesz nim bliskich – nie tylko w święta, ale także podczas innych uroczystości.

Śledzie - zdrowa ryba

Zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść śledzie. To ryby o wielu właściwościach i wartościach odżywczych, dlatego należy włączyć je do swojego jadłospisu, nie tylko od święta. 

Reklama

Śledzie to bogate źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, którego aż 70% stanowią doskonałe dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy omega-3.

Sięgaj po śledzie, aby wspierać swoją odporność. Spożywanie tej ryby pomaga także zapobiegać chorobom serca, regulować ciśnienie czy obniżyć poziom cholesterolu.  Śledzie - dzięki zawartości omega-3 - wpływają także na nastrój (zwiększając poziom serotoniny), działają antydepresyjnie, wspomagają koncentrację i pamięć.  

Ta ryba to także bogate źródło witamin: A, E i D. Śledzie powinny spożywać także osoby zmagające się z chorobami układu krążenia. Dostarczają one także żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. 

Śledzie w śmietanie Bożeny Dykiel - przepis

Przygotowanie śledzi w śmietanie Bożeny Dykiel nie jest skomplikowane. Do zrobienia tego przepisu potrzebne będą: 

  • 1 kg filetów śledziowych, 
  • 1 cytryna, 
  • 1 łyżka kolendry, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • szczypta pieprzu, 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 4 łyżki śmietany 18%. 

Filety śledziowe należy namoczyć w mleku przez około godzinę - aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem oraz pieprzem do smaku. 

W moździerzu należy rozgnieść ziarna kolendry i od razu dodać je do śledzi. Całość wymieszaj. Śledzie przełóż do słoika lub innego zamykanego opakowania, zalej oliwą z oliwek i odstaw na godzinę-półtorej. Na koniec udekoruj je śmietaną - smak będzie dzięki temu delikatniejszy. Podawaj z chlebem, ziemniakami lub bez dodatków.

Źródło: terazogotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledzie