Przepis na śledzie od Bożeny Dykiel. Miękkie, delikatne i rozpływają się w pysznym sosie
Śledzie to wyborna przekąska, zwłaszcza na wigilijnym stole. Najważniejsze jest to, aby mieć pomysł na ich przygotowanie – ta zdrowa ryba ma wiele odsłon. Jednym z niekwestionowanych hitów są śledzie w śmietanie Bożeny Dykiel. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Śledzie w śmietanie z przepisu Bożeny Dykiel to idealny kompromis między tradycją a nowoczesnością. Popularna aktorka ma swój pomysł na to, jak zaserwować dobrze znaną Polakom rybę w taki sposób, aby posmakowała i starszym, i młodszym.
Sięgnij po ten przepis i zaskocz swoją rodzinę podczas wigilijnej wieczerzy. Jeśli wypróbujesz go raz, na pewno jeszcze nie raz poczęstujesz nim bliskich – nie tylko w święta, ale także podczas innych uroczystości.
Zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść śledzie. To ryby o wielu właściwościach i wartościach odżywczych, dlatego należy włączyć je do swojego jadłospisu, nie tylko od święta.
Śledzie to bogate źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, którego aż 70% stanowią doskonałe dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy omega-3.
Sięgaj po śledzie, aby wspierać swoją odporność. Spożywanie tej ryby pomaga także zapobiegać chorobom serca, regulować ciśnienie czy obniżyć poziom cholesterolu. Śledzie - dzięki zawartości omega-3 - wpływają także na nastrój (zwiększając poziom serotoniny), działają antydepresyjnie, wspomagają koncentrację i pamięć.
Ta ryba to także bogate źródło witamin: A, E i D. Śledzie powinny spożywać także osoby zmagające się z chorobami układu krążenia. Dostarczają one także żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Przygotowanie śledzi w śmietanie Bożeny Dykiel nie jest skomplikowane. Do zrobienia tego przepisu potrzebne będą:
- 1 kg filetów śledziowych,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka kolendry,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta pieprzu,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki śmietany 18%.
Filety śledziowe należy namoczyć w mleku przez około godzinę - aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem oraz pieprzem do smaku.
W moździerzu należy rozgnieść ziarna kolendry i od razu dodać je do śledzi. Całość wymieszaj. Śledzie przełóż do słoika lub innego zamykanego opakowania, zalej oliwą z oliwek i odstaw na godzinę-półtorej. Na koniec udekoruj je śmietaną - smak będzie dzięki temu delikatniejszy. Podawaj z chlebem, ziemniakami lub bez dodatków.
Źródło: terazogotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Marynowane śledzie wigilijne. Delikatna przekąska lub baza do sałatek
Kruche ciasto, kwaskowate jagody, puszysta beza. Jagodowa Delicja będzie królować na stole