Reklama
Reklama

Przepyszna Sałatka Wenecka. Łączy składniki, które Polacy lubią najbardziej

Sałatka Wenecka to świetna przekąska na kolację, ale też przystawka na rodzinną uroczystość. Łączy w sobie ulubione składniki Polaków, m.in. kiszone ogórki, sos majonezowy i kurczaka. Wychodzi soczysta i pełna treściwych produktów. Nie zwlekaj z jej przygotowaniem, bo naprawdę warto.

Sałatka Wenecka

Sałatka Wenecka to lekka i kolorowa kompozycja smaków, dzięki której poczujesz się jak na radosnej wycieczce do słonecznej Italii. Soczyste kawałki kurczaka gotowane z liściem laurowym i czarnym pieprzem tworzą delikatną bazę, a chrupiąca czerwona papryka, kiszone ogórki i świeży por nadają wyrazistości i charakteru. Kremowy, majonezowo-jogurtowy sos dodaje przyjemnej gładkości. Sałatka wenecka sprawdzi się idealnie zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i jako codzienna przekąska na lunch lub kolację.

Sałatka Wenecka - przepis

Składniki:

  • ok. 300 g piersi z kurczaka, 
  • liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu, 
  • duża papryka czerwona, 
  • 2-3 ogórki kiszone, 
  • mały por,
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • duża łyżka jogurtu,  
  • ząbek czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół włoskich,  
  • sól i czarny pieprz

Sposób wykonania:

Mięso z kurczaka umyj, odetnij błonki i umieść w garnku. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i szczyptę soli. Gotuj mięso ok. 20 minut od momentu zagotowania. Odstaw garnek do przestygnięcia i wystudź mięso w bulionie (dzięki temu zachowa soczystość). Zimną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, użyj wędliny drobiowej lub kurczaka z grilla.

Paprykę umyj, oczyść z błonek i usuń gniazda nasienne. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę, a ogórki umieść na sicie, aby odsączyć z soku. Por przekrój na pół, przepłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek i drobno posiekaj. W misce umieść przygotowane składniki.

W osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę, dopraw solą i mielonym, czarnym pieprzem, po czym dobrze wymieszaj.  

Sałatka wenecka jest gotowa i możesz ją podawać. Jeśli chcesz wzmocnić smak, wstaw sałatkę do lodówki do delikatnego schłodzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | kurczak | przekąski