Przepyszna Sałatka Wenecka. Łączy składniki, które Polacy lubią najbardziej
Sałatka Wenecka to świetna przekąska na kolację, ale też przystawka na rodzinną uroczystość. Łączy w sobie ulubione składniki Polaków, m.in. kiszone ogórki, sos majonezowy i kurczaka. Wychodzi soczysta i pełna treściwych produktów. Nie zwlekaj z jej przygotowaniem, bo naprawdę warto.
Sałatka Wenecka to lekka i kolorowa kompozycja smaków, dzięki której poczujesz się jak na radosnej wycieczce do słonecznej Italii. Soczyste kawałki kurczaka gotowane z liściem laurowym i czarnym pieprzem tworzą delikatną bazę, a chrupiąca czerwona papryka, kiszone ogórki i świeży por nadają wyrazistości i charakteru. Kremowy, majonezowo-jogurtowy sos dodaje przyjemnej gładkości. Sałatka wenecka sprawdzi się idealnie zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i jako codzienna przekąska na lunch lub kolację.
Składniki:
- ok. 300 g piersi z kurczaka,
- liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu,
- duża papryka czerwona,
- 2-3 ogórki kiszone,
- mały por,
- 2-3 łyżki majonezu,
- duża łyżka jogurtu,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół włoskich,
- sól i czarny pieprz.
Sposób wykonania:
Mięso z kurczaka umyj, odetnij błonki i umieść w garnku. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i szczyptę soli. Gotuj mięso ok. 20 minut od momentu zagotowania. Odstaw garnek do przestygnięcia i wystudź mięso w bulionie (dzięki temu zachowa soczystość). Zimną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, użyj wędliny drobiowej lub kurczaka z grilla.
Paprykę umyj, oczyść z błonek i usuń gniazda nasienne. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę, a ogórki umieść na sicie, aby odsączyć z soku. Por przekrój na pół, przepłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek i drobno posiekaj. W misce umieść przygotowane składniki.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę, dopraw solą i mielonym, czarnym pieprzem, po czym dobrze wymieszaj.
Sałatka wenecka jest gotowa i możesz ją podawać. Jeśli chcesz wzmocnić smak, wstaw sałatkę do lodówki do delikatnego schłodzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia