Reklama
Reklama

Przepyszna Sałatka Wenecka. Łączy składniki, które Polacy lubią najbardziej

Sałatka Wenecka to świetna przekąska na kolację, ale też przystawka na rodzinną uroczystość. Łączy w sobie ulubione składniki Polaków, m.in. kiszone ogórki, sos majonezowy i kurczaka. Wychodzi soczysta i pełna treściwych produktów. Nie zwlekaj z jej przygotowaniem, bo naprawdę warto.

Sałatka Wenecka

Sałatka Wenecka to lekka i kolorowa kompozycja smaków, dzięki której poczujesz się jak na radosnej wycieczce do słonecznej Italii. Soczyste kawałki kurczaka gotowane z liściem laurowym i czarnym pieprzem tworzą delikatną bazę, a chrupiąca czerwona papryka, kiszone ogórki i świeży por nadają wyrazistości i charakteru. Kremowy, majonezowo-jogurtowy sos dodaje przyjemnej gładkości. Sałatka wenecka sprawdzi się idealnie zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i jako codzienna przekąska na lunch lub kolację.

Sałatka Wenecka - przepis

Składniki:

Reklama
  • ok. 300 g piersi z kurczaka, 
  • liść laurowy i kilka ziaren czarnego pieprzu, 
  • duża papryka czerwona, 
  • 2-3 ogórki kiszone, 
  • mały por,
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • duża łyżka jogurtu,  
  • ząbek czosnku, 
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół włoskich,  
  • sól i czarny pieprz

Sposób wykonania:

Mięso z kurczaka umyj, odetnij błonki i umieść w garnku. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i szczyptę soli. Gotuj mięso ok. 20 minut od momentu zagotowania. Odstaw garnek do przestygnięcia i wystudź mięso w bulionie (dzięki temu zachowa soczystość). Zimną pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, użyj wędliny drobiowej lub kurczaka z grilla.

Paprykę umyj, oczyść z błonek i usuń gniazda nasienne. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę, a ogórki umieść na sicie, aby odsączyć z soku. Por przekrój na pół, przepłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek i drobno posiekaj. W misce umieść przygotowane składniki.

W osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę, dopraw solą i mielonym, czarnym pieprzem, po czym dobrze wymieszaj.  

Sałatka wenecka jest gotowa i możesz ją podawać. Jeśli chcesz wzmocnić smak, wstaw sałatkę do lodówki do delikatnego schłodzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | kurczak | przekąski