Pulpeciki zawinięte w plastry bakłażana z dodatkiem aromatycznego sosu. Zrób koniecznie, wszyscy będą pod wrażeniem
Oto przekąska, która zaskoczy gości, rodem z rejonów śródziemnomorskich. Aromatyczne mięso mielone zawinięte w rozpływających w ustach plastrach bakłażana to danie, które podbije podniebienia i serca wszystkich.
Szykuje ci się spotkanie towarzyskie, na którym chcesz zaserwować coś innego niż zwykle? Mamy dla ciebie przepis, który z pewnością zostanie zapamiętany na długo. Oto przekąska, która zaskoczy gości - aromatyczne zestawienie mięsnych klopsików zawiniętych w plastry bakłażana w wyjątkowym sosie pomidorowym. To danie wprost rozpływa się w ustach.
Do wykonania tego przepisu są potrzebne:
Klopsiki
- 2 bakłażany,
- 300 g mięsa mielonego wołowego,
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
- ½ cebuli,
- 100 g czerstwego chleba,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kminu,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sos
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 g,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżeczka soli.
Najpierw przygotuj klopsiki.
Usuń łodygi z bakłażanów i pokrój je w cienkie paski. Posmaruj je z obu stron oliwą i posyp solą.
Umieść bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza do miękkości, przez ok. 15 minut.
Chleb włóż do miski i zalej wodą. Odstaw na bok na 15 minut, a następnie odciśnij i przełóż do miski. Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, jajko i przyprawy.
Masę dobrze wymieszaj dłońmi przez kilka minut. Formuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm, w zależności od szerokości plastrów bakłażana.
Bierz po jednym plastrze bakłażana i umieść na nim kulkę mięsną. Zwiń całość w roladkę i odłóż do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Powtórz czynność do wykończenia składników.
Następnie przygotuj sos.
Wszystkie składniki umieść w garnku i dobrze wymieszaj.
Podgrzewaj całość przez kilka minut, do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać.
Przygotowanym sosem zalej kulki mięsne w bakłażanie.
Danie wstaw do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut, do mocnego przyrumienienia, a nawet lekkiego zwęglenia wierzchu bakłażanów.
Wyjmij i pozostaw do przestudzenia na ok. 20 minut.
Przekąskę, która zaskoczy gości podawaj na ciepło, z dodatkiem sosu pomidorowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne
Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi
Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową