Reklama
Reklama

Pulpeciki zawinięte w plastry bakłażana z dodatkiem aromatycznego sosu. Zrób koniecznie, wszyscy będą pod wrażeniem

Oto przekąska, która zaskoczy gości, rodem z rejonów śródziemnomorskich. Aromatyczne mięso mielone zawinięte w rozpływających w ustach plastrach bakłażana to danie, które podbije podniebienia i serca wszystkich.

Szykuje ci się spotkanie towarzyskie, na którym chcesz zaserwować coś innego niż zwykle? Mamy dla ciebie przepis, który z pewnością zostanie zapamiętany na długo. Oto przekąska, która zaskoczy gości - aromatyczne zestawienie mięsnych klopsików zawiniętych w plastry bakłażana w wyjątkowym sosie pomidorowym. To danie wprost rozpływa się w ustach.

Przekąska, która zaskoczy gości - lista składników

Do wykonania tego przepisu są potrzebne:

Klopsiki

  • 2 bakłażany,
  • 300 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • ½ cebuli, 
  • 100 g czerstwego chleba, 
  • 1 jajko, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sos

  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 50 ml wody, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki płatków chili, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Przekąska, która zaskoczy gości - przepis

Najpierw przygotuj klopsiki.

Usuń łodygi z bakłażanów i pokrój je w cienkie paski. Posmaruj je z obu stron oliwą i posyp solą. 

Umieść bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza do miękkości, przez ok. 15 minut. 

Chleb włóż do miski i zalej wodą. Odstaw na bok na 15 minut, a następnie odciśnij i przełóż do miski. Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, jajko i przyprawy. 

Masę dobrze wymieszaj dłońmi przez kilka minut. Formuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm, w zależności od szerokości plastrów bakłażana. 

Bierz po jednym plastrze bakłażana i umieść na nim kulkę mięsną. Zwiń całość w roladkę i odłóż do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Powtórz czynność do wykończenia składników. 

Następnie przygotuj sos.

Wszystkie składniki umieść w garnku i dobrze wymieszaj. 

Podgrzewaj całość przez kilka minut, do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać. 

Przygotowanym sosem zalej kulki mięsne w bakłażanie. 

Danie wstaw do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut, do mocnego przyrumienienia, a nawet lekkiego zwęglenia wierzchu bakłażanów. 

Wyjmij i pozostaw do przestudzenia na ok. 20 minut. 

Przekąskę, która zaskoczy gości podawaj na ciepło, z dodatkiem sosu pomidorowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne

Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi

Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: proste przekąski