Reklama
Reklama

Puszyste ciasto bez pieczenia. Akrobatka zrobi wrażenie na gościach

Akrobatka to pyszne ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie mus owocowy, delikatną i puszystą piankę oraz galaretkę. Będzie idealnym letnim deserem, który rozpłynie się w ustach przy każdym kęsie. Ciasto pasuje zarówno na rodzinną uroczystość, jak i do popołudniowej kawy.

Późną wiosną i latem, gdy pogoda robi się coraz cieplejsza i bardziej słoneczna, przychodzi ochota na dużo lżejsze desery. W kuchni zaczyna się przyrządzanie pucharków lodowych, bezowych wypieków i ciast bez pieczenia. Idealną słodyczą na gorące dni jest też Akrobatka. Dowiedz się, jak ją przygotować.

Akrobatka - pyszne ciasto bez pieczenia

Dlaczego ciasto nazywa się Akrobatka? Bo trzeba się trochę nagimnastykować, żeby je przygotować. Niech cię to jednak nie wystraszy - wykonując przepis krok po kroku, nie da się go zepsuć. Tym bardziej że jest warte czasu poświęconego w kuchni. To połączenie musu z różnych owoców leśnych, śmietankowej pianki i galaretki cytrynowej. Co najlepsze, to ciasto bez pieczenia, więc nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika (a w upalne dni to bardzo pomocne). Będziesz musiał jednak uzbroić się w nieco cierpliwości podczas tężenia deseru. Akrobatka prezentuje się apetycznie i elegancko - możesz ją zaserwować na rodzinnym, uroczystym spotkaniu albo jako codzienny deser.

Jakie składniki musisz przygotować do zrobienia ciasta?

Spód:

  • 250 g herbatników pełnoziarnistych 

Mus owocowy: 

  • 400 g mieszanki owoców: jeżyn, malin, jagód (w dowolnej proporcji)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki zimnej wody 

Pianki: 

  • 240 g jogurtu greckiego 
  • 350 g śmietanki 36% 
  • 30 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki zimnego wody 

Wierzch: 

  • opakowanie galaretki cytrynowej 
  • 400 g wody 
  • pisak dekoracyjny czekoladowy lub karmelowy 

Jak zrobić ciasto Akrobatka?

Rozpocznij od spodu ciasta. Formę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż jedną warstwę herbatników pełnoziarnistych, by dobrze stykały się ze sobą. Następnie, kładąc herbatniki prostopadle do poprzednich, połóż drugą warstwę. 

Przygotuj mus owocowy: owoce wsyp do garnuszka. Dodaj cukier i sok z cytryny. Zagotuj całość na średnim ogniu, stale mieszając. Gotuj przez 10-15 minut lub do zgęstnienia masy. Zdejmij garnek z ognia i przetrzyj masę przez sitko, by pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5-10 minut. Następnie wlej ją do mieszanki owocowej i dobrze wymieszaj. Pozostaw wszystko do ostygnięcia. 

Przygotuj pianki: żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5-10 minut. W osobnej misce wymieszaj jogurt z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i dodaj do mieszanki jogurtowej cienkim strumieniem. Wymieszaj wszystko do połączenia. W kolejnej misce ubij śmietankę na sztywno i dodaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę podziel na dwie części w stosunku: 4/5 do 1/5. Do większej części dodaj ostudzony już mus owocowy. Całość dobrze wymieszaj. 

Przygotuj wierzch: galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Dobrze wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Złóż ciasto: piankę owocową wylej na spód z herbatników i przykryj ją kolejnymi dwoma warstwami herbatników, delikatnie je dociskając. Wstaw całość do lodówki na ok. 30 minut. 

Po tym czasie pozostawiona w temperaturze pokojowej pianka jogurtowa powinna być dalej jeszcze miękka. Rozprowadź ją na górnej warstwie herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 60 minut, aż górna pianka całkowicie zastygnie. W tym czasie powoli galaretka cytrynowa powinna się studzić i zacząć delikatnie tężeć.

Kiedy biała pianka będzie już sztywna, namaluj na niej finezyjne wzory za pomocą pisaka. Odstaw ciasto na ok. 15 minut, a następnie wylej na wierzch cienką warstwę galaretki. Pozostałą możesz przelać do pucharków i użyć później.

Gotowe ciasto Akrobatka wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno. 

 Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto