Puszyste i lekkie jak chmurka. Przy pieczeniu unosi się piękny korzenny zapach
Lubisz czekoladowe wypieki? Z pewnością zachwyci cię to proste ciasto z orzechami laskowymi. Jest mięciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, pełne kakao i chrupiących orzechów - w sam raz na jesienne popołudnia.
Ciasto z orzechami laskowymi to wypiek, wobec którego trudno przejść obojętnie. Puszyste, kakaowe i z aromatycznym dodatkiem cynamonu oraz imbiru zachwyca od pierwszego kęsa. W środku kryją się chrupiące kawałki orzechów laskowych, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i ciekawszej tekstury. Całość zwieńcza lśniąca i słodka polewa czekoladowa. To idealny wypiek na weekend - świetnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje.
Przeczytaj też: Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać
Składniki:
- 200 g masła,
- 130 ml mleka,
- 180 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 4 jajka,
- 250 g mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 100 g orzechów laskowych (+ do dekoracji).
Sposób wykonania:
Posiekaj drobno orzechy. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej.
Umieść w rondelku masło z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, a także kakao, cynamonem i imbirem. Podgrzej, co pewien czas mieszając - aż składniki połączą się ze sobą. Z powstałej masy odlej około 125 ml na polewę do ciasta. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka jajek od żółtek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Żółtka wmieszaj w przestudzoną masę.
Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj składniki szpatułką - do połączenia. Na koniec dodaj pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 23x23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Oblej wierzch ciasta odłożoną polewą czekoladową (jeśli to konieczne, lekko ją upłynnij, krótko podgrzewając). Posyp posiekanymi orzechami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości