Reklama
Reklama

Puszyste i lekkie jak chmurka. Przy pieczeniu unosi się piękny korzenny zapach

Lubisz czekoladowe wypieki? Z pewnością zachwyci cię to proste ciasto z orzechami laskowymi. Jest mięciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, pełne kakao i chrupiących orzechów - w sam raz na jesienne popołudnia.

Pyszne ciasto do kawy

Ciasto z orzechami laskowymi to wypiek, wobec którego trudno przejść obojętnie. Puszyste, kakaowe i z aromatycznym dodatkiem cynamonu oraz imbiru zachwyca od pierwszego kęsa. W środku kryją się chrupiące kawałki orzechów laskowych, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i ciekawszej tekstury. Całość zwieńcza lśniąca i słodka polewa czekoladowa. To idealny wypiek na weekend - świetnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje.

Przeczytaj też: Pyszne ciasta z dynią. Najlepsze przepisy, które warto znać

Reklama

Ciasto z orzechami laskowymi - przepis

Składniki:

  • 200 g masła, 
  • 130 ml mleka, 
  • 180 g cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 4 łyżki kakao, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 
  • 4 jajka,  
  • 250 g mąki tortowej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli, 
  • 100 g orzechów laskowych (+ do dekoracji). 

Sposób wykonania:

Posiekaj drobno orzechy. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. 

Umieść w rondelku masło z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, a także kakao, cynamonem i imbirem. Podgrzej, co pewien czas mieszając - aż składniki połączą się ze sobą. Z powstałej masy odlej około 125 ml na polewę do ciasta. Odstaw do przestudzenia.

Oddziel białka jajek od żółtek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Żółtka wmieszaj w przestudzoną masę. 

Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj składniki szpatułką - do połączenia. Na koniec dodaj pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. 

Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 23x23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.  

Oblej wierzch ciasta odłożoną polewą czekoladową (jeśli to konieczne, lekko ją upłynnij, krótko podgrzewając). Posyp posiekanymi orzechami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości

Przepis na najlepsze kruche ciasto ze starego zeszytu babci. Jeden dodatek i szarlotka wychodzi niebiańska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | orzechy laskowe