Puszyste, lekkie jak piórko. To ciasto znika z talerzyków błyskawicznie
Ptasie mleczko z galaretkami jest niezwykle puszyste i lekkie jak piórko. Idealnie sprawdzi się jako przyjemny deser do kawy. Gdy zaserwujesz je gościom, na pewno poproszą o przepis.
Potrzebujesz przepisu na proste ciasto, które rozpływa się w ustach i zaskakuje subtelną słodyczą? Ptasie mleczko z galaretkami bez wątpienia sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Bardzo dobrze smakuje do kawy i herbaty, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Lekko kwaśne galaretki idealnie łączą się ze słodyczą mascarpone i kremu kokosowego. Pycha.
Sprawdź także: Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata
Spód:
- 400 g dużych biszkoptów savoiardi,
- 60-80 ml mleka.
Pianka:
- 2 galaretki cytrynowe,
- 300 ml wody,
- 500 g śmietanki 30%,
- 250 g mascarpone,
- 30 g cukru pudru.
Galaretki do wypełnienia:
- 1 galaretka malinowa,
- 1 galaretka agrestowa,
- 1 galaretka cytrynowa,
- woda do przygotowania (wg instrukcji producenta).
Krem kokosowy:
- 100 g białej czekolady,
- 300 g śmietanki 30%,
- 60 g wiórków kokosowych,
- 20 g migdałów w płatkach posiekanych.
Najpierw zrób galaretki zgodnie z instrukcjami od producenta, odejmując podczas przygotowywania około 100 ml od każdej z nich. Przelej je do naczyń i ostudź w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. Galaretki powinny być całkowicie sztywne. Wtedy je pokrój na drobne części, nie muszą być równe.
Przygotuj piankę. Zagotuj 250 ml wody, aby była wrząca. Zalej nią zawartość dwóch galaretek cytrynowych. Dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie ubij śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem na gładki, sztywny krem. Powoli wlewaj tężejącą galaretkę cytrynową. Zmiksuj aż do połączenia składników.
Teraz dodaj do przygotowanego kremu zrobione wcześniej pokrojone galaretki. Wmieszaj je delikatnie.
Każdy biszkopt namocz delikatnie w mleku i układaj na spodzie tortownicy. Wylej ostrożnie przygotowaną masę z galaretkami. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na godzinę. W tym czasie zrób krem kokosowy. Czekoladę białą połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Wtedy ubij śmietankę, a kiedy będzie robić się sztywna, dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i pokruszone migdały. Połącz delikatnie.
Lekko stężone ciasto wyciągnij z lodówki. Wyłóż na wierzch krem kokosowy i włóż ponownie do lodówki na kilka godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszny, domowy kolagen. Pij codziennie, na skórę działa jak botoks, dobrze wpływa na stawy
Smaczny obiad we włoskim stylu. Przepis na pizzę z airfryera
Obłędnie czekoladowe, rozpływa się w ustach. Wiedeńczyk to ciasto na wyjątkowe okazje