Reklama
Reklama

Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

Czasami nie potrzeba wymyślnego deseru, jak wielowarstwowe ciasta czy przekładane torty. Gdy nachodzi ochota na słodkie, świetnie sprawdza się klasyczna drożdżówka. Puszysta, delikatna i leciutka - można ją rozrywać palcami i maczać w kawie czy herbacie. Ciasto Baranek można przygotować na ważną uroczystość lub bez okazji. Zachwyca swoim kształtem i smakiem.

Co to jest ciasto Baranek?

Baranek to miękkie i rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe. Podany na stół od razu przyciąga uwagę swoim nietypowym kształtem, który nawiązuje do nazwy deseru. Jest uformowany w piękny obraz puszystego baranka. W smaku i konsystencji ciasto przypomina nieco chałkę - wychodzi leciutkie i przyjemnie słodkie. Baranek idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty. Postępuj według poniższego przepisu, a na pewno już wkrótce będziesz się cieszyć perfekcyjną przekąską.

Przeczytaj też: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Reklama

Jak zrobić ciasto Baranek - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 100 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 75 g cukru, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • szczypta soli. 

Dodatkowo: 

  • bułka tarta do posypania formy, 
  • masło do wysmarowania formy, 
  • żółtko do posmarowania, 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Masło rozpuść i ostudź. 

Do miski wsyp mąkę, cukier (bez jednej łyżki) i sól. Przemieszaj je ze sobą i zrób w środku wgłębienie. 

Do dziurki wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Zalej je ciepłym mlekiem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. 

Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep je widelcem. Zagnieć całość na w miarę jednolite ciasto. Dolej ostudzone już masło i zagnieć ponownie do uzyskania elastycznej konsystencji. Miskę przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

Ciasto podziel na 3 części. Pracując jednocześnie na jednej z nich, rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wytnij kółka za pomocą szerokiej szklanki, podobnie jak w przypadku pierogów. 

Weź cztery kółka i nałóż je na siebie z odstępem, tak by brzeg jednego kółka znajdował się na środku poprzedniego. Zwiń je w rulonik. 

Tak przygotowane różyczki układaj ciasno w formie o średnicy 22 cm posmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Całość pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. 

Wstaw ciasto Baranek do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. 

Wyjmij deser z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Podawaj posypany cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska

Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak

Wyborne ogórki kanapkowe do słoików. Złota przyprawa nadaje im charakteru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze