Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi
Czasami nie potrzeba wymyślnego deseru, jak wielowarstwowe ciasta czy przekładane torty. Gdy nachodzi ochota na słodkie, świetnie sprawdza się klasyczna drożdżówka. Puszysta, delikatna i leciutka - można ją rozrywać palcami i maczać w kawie czy herbacie. Ciasto Baranek można przygotować na ważną uroczystość lub bez okazji. Zachwyca swoim kształtem i smakiem.
Baranek to miękkie i rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe. Podany na stół od razu przyciąga uwagę swoim nietypowym kształtem, który nawiązuje do nazwy deseru. Jest uformowany w piękny obraz puszystego baranka. W smaku i konsystencji ciasto przypomina nieco chałkę - wychodzi leciutkie i przyjemnie słodkie. Baranek idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty. Postępuj według poniższego przepisu, a na pewno już wkrótce będziesz się cieszyć perfekcyjną przekąską.
Przeczytaj też: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
 - 200 ml mleka,
 - 100 g masła,
 - 2 jajka,
 - 75 g cukru,
 - 30 g świeżych drożdży,
 - szczypta soli.
 
Dodatkowo:
- bułka tarta do posypania formy,
 - masło do wysmarowania formy,
 - żółtko do posmarowania,
 - cukier puder do posypania.
 
Sposób wykonania:
Masło rozpuść i ostudź.
Do miski wsyp mąkę, cukier (bez jednej łyżki) i sól. Przemieszaj je ze sobą i zrób w środku wgłębienie.
Do dziurki wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Zalej je ciepłym mlekiem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep je widelcem. Zagnieć całość na w miarę jednolite ciasto. Dolej ostudzone już masło i zagnieć ponownie do uzyskania elastycznej konsystencji. Miskę przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Ciasto podziel na 3 części. Pracując jednocześnie na jednej z nich, rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wytnij kółka za pomocą szerokiej szklanki, podobnie jak w przypadku pierogów.
Weź cztery kółka i nałóż je na siebie z odstępem, tak by brzeg jednego kółka znajdował się na środku poprzedniego. Zwiń je w rulonik.
Tak przygotowane różyczki układaj ciasno w formie o średnicy 22 cm posmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Całość pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Wstaw ciasto Baranek do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut.
Wyjmij deser z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Podawaj posypany cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej