Pyszna masa serowa i soczyste mandarynki. Najlepsze ciasto na Boże Narodzenie
Ciasto z mandarynkami to propozycja idealna na świąteczny stół albo coś słodkiego do popołudniowej kawy jesienią. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, gdy mandarynki są soczyste, a masa idealnie kremowa. Proste w przygotowaniu, a efekt zachwyca.
Jestem fanką serników w każdym wydaniu, lubię też eksperymentować ze składnikami. Wynikiem jednego z takich eksperymentów jest to ciasto - obłędnie smaczne, z mandarynkami w roli głównej. Nie nazwałabym go klasycznym sernikiem, raczej bardzo udaną wariacją na ten temat. Moja rodzina już pyta, czy zrobię na święta. Odpowiedź może być tylko jedna - oczywiście, że tak. Już czuję ten smak.
Spód:
- 200 g ciasteczek z mlekiem i miodem,
- 100 g masła.
Masa:
- 200 g mandarynek z puszki,
- 500 g twarogu do sernika albo serka śmietankowego,
- 2 jajka,
- 110 g cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 125 ml śmietanki 30%,
- odrobina ekstraktu z wanilii,
- cukier puder do posypania.
Ciasteczka rozkrusz na drobny piasek (malakserem lub wałkiem). Masło rozpuść i wlej do ciasteczek. Wymieszaj aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią spód tortownicy (ok. 20-21 cm), wyrównaj i dociśnij łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Mandarynki z puszki przełóż na sitko. Pozostaw na kilka minut, aby dokładnie obciekły z syropu. Około ⅔ owoców pokrój na mniejsze kawałki, będą w środku sernika. Resztę odłóż na wierzch.
Do miski włóż twaróg albo ser śmietankowy, jajka, cukier, budyń w proszku, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone mandarynki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wylej masę serową na schłodzony spód. Piecz w 160°C przez 55-65 minut. Środek może lekko drżeć, sernik stężeje w chłodzie. Po upieczeniu pozostaw ciasto z mandarynkami w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, następnie całkowicie wystudź.
Przed podaniem na wierzchu ułóż pozostałe mandarynki i posyp obficie cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To nie pietruszka ani pasternak. Zimowe szparagi oczyszczają organizm i wzmacniają kości
Sernik lekki i puszysty jak wiosenny obłok. Nigdy nie opada ani nie pęka
Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy