Reklama
Reklama

Pyszna masa serowa i soczyste mandarynki. Najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Ciasto z mandarynkami to propozycja idealna na świąteczny stół albo coś słodkiego do popołudniowej kawy jesienią. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, gdy mandarynki są soczyste, a masa idealnie kremowa. Proste w przygotowaniu, a efekt zachwyca.

Jestem fanką serników w każdym wydaniu, lubię też eksperymentować ze składnikami. Wynikiem jednego z takich eksperymentów jest to ciasto - obłędnie smaczne, z mandarynkami w roli głównej. Nie nazwałabym go klasycznym sernikiem, raczej bardzo udaną wariacją na ten temat. Moja rodzina już pyta, czy zrobię na święta. Odpowiedź może być tylko jedna - oczywiście, że tak. Już czuję ten smak.

Ciasto z mandarynkami - lista składników

Spód: 

  • 200 g ciasteczek z mlekiem i miodem, 
  • 100 g masła. 

Masa: 

Reklama
  • 200 g mandarynek z puszki,  
  • 500 g twarogu do sernika albo serka śmietankowego, 
  • 2 jajka, 
  • 110 g cukru, 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 
  • 125 ml śmietanki 30%, 
  • odrobina ekstraktu z wanilii, 
  • cukier puder do posypania. 

Ciasto z mandarynkami - przepis

Ciasteczka rozkrusz na drobny piasek (malakserem lub wałkiem). Masło rozpuść i wlej do ciasteczek. Wymieszaj aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wyłóż nią spód tortownicy (ok. 20-21 cm), wyrównaj i dociśnij łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Mandarynki z puszki przełóż na sitko. Pozostaw na kilka minut, aby dokładnie obciekły z syropu. Około ⅔ owoców pokrój na mniejsze kawałki, będą w środku sernika. Resztę odłóż na wierzch. 

Do miski włóż twaróg albo ser śmietankowy, jajka, cukier, budyń w proszku, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone mandarynki i delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Wylej masę serową na schłodzony spód. Piecz w 160°C przez 55-65 minut. Środek może lekko drżeć, sernik stężeje w chłodzie. Po upieczeniu pozostaw ciasto z mandarynkami w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, następnie całkowicie wystudź. 

Przed podaniem na wierzchu ułóż pozostałe mandarynki i posyp obficie cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To nie pietruszka ani pasternak. Zimowe szparagi oczyszczają organizm i wzmacniają kości

Sernik lekki i puszysty jak wiosenny obłok. Nigdy nie opada ani nie pęka

Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery