Reklama
Reklama

Rodzynki, wiśnie, cynamon - to ciasto smakuje dzieciństwem. Seniorka przypomina keks, ale nie do końca

Ciasto Seniorka to takie klasyczne, babcine ciasto, które można przyrządzić szybko i łatwo za każdym razem, gdy w odwiedziny wpadną wnuki. Trochę przypomina ciasto owocowe, ale w smaku i konsystencji jest nieco inne – wiśnie nie grają tu pierwszych skrzypiec, ale są niezastąpionym dodatkiem, który dostarcza lekkiej kwaskowatości smaku. Całość trochę przypomina też keks, ale jest znacznie bardziej wilgotne.

Seniorka to niezwykle pyszny, aromatyczny i subtelny wypiek, idealny do kawy i herbaty. Robi się je niezwykle szybko, a efekt zawsze jest wspaniały. 

Bardzo chętnie przygotowuję je zwłaszcza na spotkania z przyjaciółkami - zawsze biorą dokładkę, co wcale mnie nie dziwi. Zestawienie rodzynek, wiśni i cynamonu tworzy perfekcyjną całość.

Ciasto Seniorka - lista składników

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 400 g cukru białego, 
  • 400 g rodzynek, 
  • 285 ml wody, 
  • 200 ml soku wiśniowego z odsączenia wiśni, 
  • 200 g wiśni drelowanych ze słoika,
  • 120 g skórki kandyzowanej z różnych owoców, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 60 g masła, 
  • 1 łyżka cynamonu, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Ciasto Seniorka - przepis

W garnku wymieszaj cukier, wodę, sok wiśniowy, rodzynki, masło i cynamon. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij i pozwól mieszaninie ostygnąć całkowicie do temperatury pokojowej. 

Reklama

W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. 

Połowę wiśni przekrój na pół, a połowę na ćwiartki. Odsącz je dobrze z nadmiaru płynu za pomocą papierowych ręczników. 

Do chłodnej mieszanki z rodzynkami dodaj jajko i dobrze wymieszaj całość. Następnie dodaj skórki kandyzowane, wiśnie i mieszankę mąki. Wymieszaj wszystko razem na jednolite, gęste ciasto. 

Dwie formy do pieczenia o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem. Przelej do nich równomiernie ciasto i wyrównaj. Masa powinna sięgać niemal do samej góry – pozostaw 2 cm wolnego miejsca. 

Wstaw ciasta do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 60 minut lub do czystego patyczka. 

Wyjmij ciasto Seniorka z pieca i pozostaw na przynajmniej 20 minut przed usunięciem formy. Całkowicie ostudź, a następnie krój w grube plastry. 

Wypiek podawaj na zimno, samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany czy kleksem kwaśnej śmietany dla przełamania słodyczy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrup 3 łyżki dziennie lub zrób prozdrowotny twarożek. Chroni przed zmianami miażdżycowymi i obniżają poziom cukru

Na Boże Narodzenie zaskocz rodzinę wypiekiem. To najprostszy piernik na świecie

Szybki podwieczorek do kawy. Przepis na ekspresowe rogaliki kinder

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery