Rodzynki, wiśnie, cynamon - to ciasto smakuje dzieciństwem. Seniorka przypomina keks, ale nie do końca
Ciasto Seniorka to takie klasyczne, babcine ciasto, które można przyrządzić szybko i łatwo za każdym razem, gdy w odwiedziny wpadną wnuki. Trochę przypomina ciasto owocowe, ale w smaku i konsystencji jest nieco inne – wiśnie nie grają tu pierwszych skrzypiec, ale są niezastąpionym dodatkiem, który dostarcza lekkiej kwaskowatości smaku. Całość trochę przypomina też keks, ale jest znacznie bardziej wilgotne.
Seniorka to niezwykle pyszny, aromatyczny i subtelny wypiek, idealny do kawy i herbaty. Robi się je niezwykle szybko, a efekt zawsze jest wspaniały.
Bardzo chętnie przygotowuję je zwłaszcza na spotkania z przyjaciółkami - zawsze biorą dokładkę, co wcale mnie nie dziwi. Zestawienie rodzynek, wiśni i cynamonu tworzy perfekcyjną całość.
- 500 g mąki pszennej,
- 400 g cukru białego,
- 400 g rodzynek,
- 285 ml wody,
- 200 ml soku wiśniowego z odsączenia wiśni,
- 200 g wiśni drelowanych ze słoika,
- 120 g skórki kandyzowanej z różnych owoców,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 60 g masła,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
W garnku wymieszaj cukier, wodę, sok wiśniowy, rodzynki, masło i cynamon. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij i pozwól mieszaninie ostygnąć całkowicie do temperatury pokojowej.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
Połowę wiśni przekrój na pół, a połowę na ćwiartki. Odsącz je dobrze z nadmiaru płynu za pomocą papierowych ręczników.
Do chłodnej mieszanki z rodzynkami dodaj jajko i dobrze wymieszaj całość. Następnie dodaj skórki kandyzowane, wiśnie i mieszankę mąki. Wymieszaj wszystko razem na jednolite, gęste ciasto.
Dwie formy do pieczenia o wymiarach 35x12 cm wysmaruj masłem. Przelej do nich równomiernie ciasto i wyrównaj. Masa powinna sięgać niemal do samej góry – pozostaw 2 cm wolnego miejsca.
Wstaw ciasta do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 60 minut lub do czystego patyczka.
Wyjmij ciasto Seniorka z pieca i pozostaw na przynajmniej 20 minut przed usunięciem formy. Całkowicie ostudź, a następnie krój w grube plastry.
Wypiek podawaj na zimno, samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany czy kleksem kwaśnej śmietany dla przełamania słodyczy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrobisz z łatwo dostępnych składników. Sałatka na grilla gotowa w 10 minut
Mocno cytrynowy aromat to tylko dodatek. Zrób z niej herbatę na dobre trawienie i ukojenie nerwów
Kawa po gruzińsku smakuje niepowtarzalnie. Sekret to królewska metoda parzenia i nietypowy dodatek