Reklama
Reklama

Rozkoszna Sałatka Bufetowej. Prostota w najlepszym wydaniu

Jakie są najlepsze sałatki? Po pierwsze te, które ekspresowo się przygotowuje i mogą uchronić zabieganych kucharzy przed wielogodzinnym gotowaniem. Po drugie takie, które zawierają proste składniki, ale wciąż nie są zbyt oczywiste. Luksusowa Sałatka Bufetowej łączy wszystkie te zalety. Robi się ją z łatwo dostępnych produktów, ale jeden z nich z pewnością zaciekawi gości.

Sałatka Bufetowej

Sałatki to wspaniały wynalazek. Stanowią nieograniczoną przestrzeń dla kulinarnej fantazji, trafiony punkt w menu każdej imprezy, niezawodny dodatek do dań z grilla, wygodną przekąskę do pracy albo na piknik. Sałatki są kolorowe, zasobne w składniki odżywcze, a przede wszystkim bardzo smaczne.

Właśnie taka jest Sałatka Bufetowej - sporządzona szybko z dostępnych akurat składników podczas pewnego przyjęcia, gdy okazało się, że bufet zaczyna zbyt szybko pustoszeć. To danie dowodzi, że sałatkę można przygotować niemal ze wszystkiego i zawsze będzie cieszyć opisanymi powyżej walorami. 

Choć większość produktów na pewno masz w domu, to dodatek paluszków krabowych surimi może zaskoczyć gości. Dodadzą smaku sałatce, ale też sprawią, że stanie się znacznie bardziej sycąca.

Sałatka Bufetowej - przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 240 g kukurydzy konserwowej (puszka 400 g), 
  • 200 g paluszków krabowych surimi, 
  • 100 g sera żółtego,  
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, biały pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody). Obierz, pokrój w kostkę, włóż do miski. 

Odcedź kukurydzę z zalewy. Opłucz i dodaj do jajek. 

Pokrój paluszki krabowe w kostkę. Na podobnej wielkości kawałki pokrój ser żółty. Połącz paluszki i ser z kukurydzą i jajkami. 

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Ponownie wymieszaj sałatkę. Jeśli masz czas, odstaw na kilka godzin do lodówki. Możesz też zjeść Sałatkę Bufetowej od razu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty

Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek lepsze od mielonych. Mój autorski sos wnosi smak na wyższy poziom

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki