Reklama
Reklama

Rozkoszna Sałatka Bufetowej. Prostota w najlepszym wydaniu

Jakie są najlepsze sałatki? Po pierwsze te, które ekspresowo się przygotowuje i mogą uchronić zabieganych kucharzy przed wielogodzinnym gotowaniem. Po drugie takie, które zawierają proste składniki, ale wciąż nie są zbyt oczywiste. Luksusowa Sałatka Bufetowej łączy wszystkie te zalety. Robi się ją z łatwo dostępnych produktów, ale jeden z nich z pewnością zaciekawi gości.

Sałatka Bufetowej

Sałatki to wspaniały wynalazek. Stanowią nieograniczoną przestrzeń dla kulinarnej fantazji, trafiony punkt w menu każdej imprezy, niezawodny dodatek do dań z grilla, wygodną przekąskę do pracy albo na piknik. Sałatki są kolorowe, zasobne w składniki odżywcze, a przede wszystkim bardzo smaczne.

Właśnie taka jest Sałatka Bufetowej - sporządzona szybko z dostępnych akurat składników podczas pewnego przyjęcia, gdy okazało się, że bufet zaczyna zbyt szybko pustoszeć. To danie dowodzi, że sałatkę można przygotować niemal ze wszystkiego i zawsze będzie cieszyć opisanymi powyżej walorami. 

Reklama

Choć większość produktów na pewno masz w domu, to dodatek paluszków krabowych surimi może zaskoczyć gości. Dodadzą smaku sałatce, ale też sprawią, że stanie się znacznie bardziej sycąca.

Sałatka Bufetowej - przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 240 g kukurydzy konserwowej (puszka 400 g), 
  • 200 g paluszków krabowych surimi, 
  • 100 g sera żółtego,  
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, biały pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody). Obierz, pokrój w kostkę, włóż do miski. 

Odcedź kukurydzę z zalewy. Opłucz i dodaj do jajek. 

Pokrój paluszki krabowe w kostkę. Na podobnej wielkości kawałki pokrój ser żółty. Połącz paluszki i ser z kukurydzą i jajkami. 

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Ponownie wymieszaj sałatkę. Jeśli masz czas, odstaw na kilka godzin do lodówki. Możesz też zjeść Sałatkę Bufetowej od razu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki