Reklama
Reklama

Sałatka ekonomiczna. Zrobisz ją z tego, co masz w lodówce

W każdym domu czasem nadchodzi dzień czyszczenia lodówki. Wówczas warto pomyśleć nad przygotowaniem dania, które pomoże ci zużyć zaczętą główkę sałaty, połówkę papryki, czy też napoczęty słoik oliwek. Takie potrawy są korzystne nie tylko dla naszego portfela, to również spora dawka warzyw, a co za tym idzie porządna porcja witamin i minerałów dla naszego organizmu. Sprawdź, jak zrobić prostą sałatkę ekonomiczną.

Sałatka ekonomiczna należy do dań przygotowywanych z pozostałości znalezionych w lodówce. To wcale nie znaczy, że nie jest pyszna i idealnie skomponowana. Jest pełna witamin, błonnika i żelaza. To wspaniały przykład na to, że szpinak może być przepyszny. Wszystkie smaki są połączone ze sobą kremowym sosem jogurtowo-majonezowym. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Z powodzeniem można ją także zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, jako pyszny lunch. 

Przepis na sałatkę ekonomiczną

Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do przygotowania sałatki ekonomicznej. Należy jednak zaznaczyć, że w tym przepisie możesz przemycić dowolne warzywa, które zalegają ci w lodówce. Świetnie sprawdzi się tu również dodatek sera, np. mozzarelli, czy fety, a także pestek, orzechów, czy nasion. 

  • 50 g sałaty lodowej, 
  • 50 g świeżego szpinaku baby,
  • 1 żółta papryka, 
  • 100 g pieczarek, 
  • 250 g pomidorów, 
  • 50 g kukurydzy z puszki, 
  • 50 g ciemnych oliwek.

Dressing: 

  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę ekonomiczna? 

Sałatę porwij i umieść razem z umytymi liśćmi szpinaku w misce sałatkowej. Pieczarki obierz i dobrze oczyść. Pokrój je w dość grube plastry. Dodaj je do miski. Grzyby można spożywać na surowo, ale jeśli chcesz, możesz lekko podsmażyć je na suchej patelni. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w kostkę. Dodaj do reszty. Pomidory pokrój w małą kostkę i dodaj do reszty do reszty składników. Dołóż odcedzoną kukurydzę i pokrojone w cienkie plasterki oliwki. 

Przygotuj dressing, mieszając w osobnej miseczce jogurt, majonez i oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Gotowym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Sałatkę ekonomiczną wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przygryzły. Podawaj na zimno, jako dodatek do obiadu lub w postaci samodzielnego lunchu. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki