Sałatka na lunch, kolację, lub wizytę gości. Sekretem są chrupiące warzywa i jogurtowy sos
Makaron można podać nie tylko w stylu włoskim z sosem, czy bardziej po polsku, jako dodatek do zupy. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania sałatki. W poniższym artykule znajdziesz propozycję idealną dla osób, które unikają spożycia mięsa. Sałatka makaronowa z sosem jogurtowym to pyszne danie, które łączy w sobie świeże i konserwowe warzywa, oraz kremowy dressing.
Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i kolorowy posiłek? Sałatka makaronowa z warzywami i delikatnym sosem jogurtowym to strzał w dziesiątkę. Świetnie sprawdzi się jako lunch, lekka kolacja lub dodatek do dań z grilla. Możesz także podać ją podczas rodzinnych imprez, na pewno wszystkim będzie smakować.
Do przygotowania tej sałatki makaronowej z sosem jogurtowym, będziesz potrzebować:
- 250 g makaronu (np. świderki lub penne),
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- ½ ogórka zielonego,
- ½ małej czerwonej cebuli,
- ½ szklanki kukurydzy z puszki (odsączonej),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Składniki na sos:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- sól i pieprz do smaku.
Jeśli chcesz, aby ta sałatka była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej źródło białka. Jeśli nie jesz mięsa, może być to tofu podsmażone na oliwie na patelni. Świetnie pasować będzie tu również na przykład tuńczyk z puszki, jajko gotowane na twardo, albo smażona lub pieczona pierś z kurczaka pokrojona w kostkę.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i ostudź.
Papryki pokrój w kostkę, ogórka w półplasterki (ze skórką), cebulę w cienkie piórka. Kukurydzę odsącz, natkę pietruszki posiekaj.
Zrób sos jogurtowy. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, musztardę, czosnek oraz przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszaj makaron z warzywami, dodaj sos jogurtowy i delikatnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Sałatkę makaronową z sosem jogurtowym warto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut przed podaniem - wtedy smaki najlepiej się przegryzą.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku