Sałatka z kurczakiem na szybki obiad lub lekką kolację. Prosty przepis
To danie sprawdzi się zawsze, kiedy chcesz zjeść zdrowy, prosty i szybki posiłek, który dostarczy ci sporo białka, witamin i minerałów. Sałatka z kurczakiem to klasyka, która smakuje niemal każdemu. Połączenie soczystych kawałków mięsa, wyrazistej rukoli, słodkich pomidorków i słodko-kwaśnego dressingu to strzał w dziesiątkę. Sprawdź, jak przygotować tę zdrową potrawę.
Sałatka z kurczakiem to idealne połączenie świeżych warzyw, delikatnego mięsa i aromatycznego dressingu. Jest szybka w przygotowaniu, sycąca i pełna wartości odżywczych. Sprawdzi się zarówno jako zdrowy lunch do pracy, jak i lekka kolacja po aktywnym dniu. Możesz zaserwować ją również na obiad, wówczas podaj do niej grzanki lub przygotuj opiekane ziemniaczki z piekarnika.
Sprawdź także: Wiosenna sałatka witaminowa. Na zdrowe stawy, ochronę wątroby i szybsze trawienie
Do przygotowania tej sałatki, będziesz potrzebować:
- 1 filet z kurczaka,
- garść rukoli,
- kilka liści sałaty lodowej lub masłowej,
- 8-10 pomidorków koktajlowych,
- ok. 40 g sera żółtego (np. parmezanu lub goudy),
- 3 łyżka oliwy z oliwek (do smażenia),
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (np. papryka słodka, czosnek granulowany),
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu.
Filet z kurczaka oczyść, osusz i przypraw solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Usmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor z obu stron. Po ostudzeniu pokrój w paski lub kostkę.
Rukolę i sałatę opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie paski.
Przygotuj dressing. W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny (lub ocet balsamiczny), miód oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. W dużej misce ułóż warstwami rukolę, sałatę, pomidorki i kurczaka. Posyp wszystko startym serem. Polej sałatkę z kurczakiem dressingiem tuż przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni
Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina
Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”