Reklama
Reklama

Sałatka Zaczarowana Melodia na śniadanie lub kolację. Soczysta i chrupiąca zarazem

Jak sama nazwa wskazuje, sałatka Zaczarowana Melodia dosłownie oczaruje gości podczas uroczystych śniadań czy kolacji. Nie tylko pięknie i kolorowo prezentuje się w misce, ale też dostarcza licznych składników odżywczych organizmowi. Wychodzi soczysta, chrupiąca i orzeźwiająca. Jej sekretem jest połączenie jajek, warzyw i aksamitnego sosu.

Sałatka Zaczarowana Melodia - co się w niej kryje?

Sałatka Zaczarowana Melodia łączy łatwo dostępne, lubiane i bogate w substancje odżywcze produkty. Jajka i ser żółty są źródłem pełnowartościowego białka. Rzodkiewki i por dostarczają witamin, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Z kolei ogórki kiszone to naturalne probiotyki, korzystnie wpływające na zdrowie jelit. 

Choć przekąska nie należy do tych niskokalorycznych, to już jej mała porcja gwarantuje sytość na dłużej. Sałatka Zaczarowana Melodia wychodzi bardzo soczysta, dzięki dodatkowi sosu na bazie majonezu, śmietany i dwóch rodzajów musztard. Jajko nadaje jej gęstszej, aksamitnej konsystencji, którą przełamują chrupiące rzodkiewki, ogórki kiszone czy por. Całość idealnie pasuje do kromki świeżego pieczywa.

Sałatka Zaczarowana Melodia - przepis

Składniki:

  • 4 jajka, 
  • 200 g sera żółtego,  
  • pęczek rzodkiewek,  
  • por,  
  • 2 ogórki kiszone, 
  • cebula dymka (razem ze szczypiorkiem),  
  • 3 łyżki majonezu,  
  • łyżka śmietany 12%,
  • łyżeczka musztardy chrzanowej, 
  • łyżeczka musztardy miodowej, 
  • sól i pieprz.  

Sposób wykonania:

Najpierw ugotuj jajka na twardo. Kiedy ostygną, obierz je i pokrój w kostkę. 

Umyj rzodkiewki i pokrój je w kostkę. Umyj por, odkrój jego białą i jasnozieloną część. Pokrój w małą kostkę. Tak samo zrób z ogórkami kiszonymi i cebulą dymką, razem ze szczypiorkiem. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj.  

W miseczce połącz majonez, śmietanę, musztardę chrzanową i musztardę miodową. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj do sałatki i całość wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki minimum godzinę przed podaniem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ser | jaja