Reklama
Reklama

Sekretem jest mięsny dodatek. Zupa brukselkowa posmakuje nawet dzieciakom

Jeśli lubisz brukselkę, to ta zupa z delikatnymi klopsikami będzie dla ciebie idealna. Ma mocny, charakterystyczny smak, podkręcony dodatkiem sera cheddar. To jeden z tych przepisów, o których nie sposób zapomnieć.

Brukselka to produkt, który nie każdy lubi. Chodzi jednak o to, aby odpowiednio go podać - gdy mamy konkretny pomysł, możemy przekonać nawet najmłodszych. Sprawdź, jak pyszna jest ta zupa brukselkowa. Dzięki klopsikom zyskuje nowy charakter.

Zupa brukselkowa - lista składników

Zupa:

Reklama
  • 600 ml bulionu drobiowego, 
  • 300 g brukselki świeżej lub mrożonej, 
  • 300 ml śmietanki 36%, 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 g tartego sera cheddar, 
  • 2 plasterki boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Klopsiki: 

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka, 
  • 2 jajka, 
  • 1 garść świeżej kolendry, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • koperek do posypania. 

Zupa brukselkowa - przepis

Przygotuj klopsiki. 

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji nadającej się do formowania. Ulep niewielkie kuleczki o średnicy ok. 3 cm. 

W dużym garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzucaj klopsiki partiami na gorący tłuszcz i smaż je z każdej strony do lekkiego zrumienienia. 

Przełóż klopsiki na osobny talerz. 

Przygotuj zupę. 

Brukselkę rozmroź, jeśli używasz mrożonej. Oczyść główki i przekrój je na połówki, a większe sztuki na ćwiartki. 

Boczek pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmażaj je razem w dużym garnku aż mięso będzie chrupiące. 

Do boczku i czosnku dodaj bulion, mleko, śmietankę i przyprawy. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. 

Dołóż brukselkę, tarty ser i klopsiki. Gotuj całość przez kolejne 10 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe. 

Zupę brukselkową podawaj na ciepło, posypaną siekanym koperkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór

W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

INTERIA.PL