Reklama
Reklama

Sekretem jest mięsny dodatek. Zupa brukselkowa posmakuje nawet dzieciakom

Jeśli lubisz brukselkę, to ta zupa z delikatnymi klopsikami będzie dla ciebie idealna. Ma mocny, charakterystyczny smak, podkręcony dodatkiem sera cheddar. To jeden z tych przepisów, o których nie sposób zapomnieć.

Brukselka to produkt, który nie każdy lubi. Chodzi jednak o to, aby odpowiednio go podać - gdy mamy konkretny pomysł, możemy przekonać nawet najmłodszych. Sprawdź, jak pyszna jest ta zupa brukselkowa. Dzięki klopsikom zyskuje nowy charakter.

Zupa brukselkowa - lista składników

Zupa:

Reklama
  • 600 ml bulionu drobiowego, 
  • 300 g brukselki świeżej lub mrożonej, 
  • 300 ml śmietanki 36%, 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 g tartego sera cheddar, 
  • 2 plasterki boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Klopsiki: 

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka, 
  • 2 jajka, 
  • 1 garść świeżej kolendry, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • koperek do posypania. 

Zupa brukselkowa - przepis

Przygotuj klopsiki. 

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji nadającej się do formowania. Ulep niewielkie kuleczki o średnicy ok. 3 cm. 

W dużym garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzucaj klopsiki partiami na gorący tłuszcz i smaż je z każdej strony do lekkiego zrumienienia. 

Przełóż klopsiki na osobny talerz. 

Przygotuj zupę. 

Brukselkę rozmroź, jeśli używasz mrożonej. Oczyść główki i przekrój je na połówki, a większe sztuki na ćwiartki. 

Boczek pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmażaj je razem w dużym garnku aż mięso będzie chrupiące. 

Do boczku i czosnku dodaj bulion, mleko, śmietankę i przyprawy. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. 

Dołóż brukselkę, tarty ser i klopsiki. Gotuj całość przez kolejne 10 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe. 

Zupę brukselkową podawaj na ciepło, posypaną siekanym koperkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa

INTERIA.PL