Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia
Nie ma nic lepszego niż proste do zrobienia ciasto. Gdy nachodzi ochota na słodkie, w mig można je przygotować. Tak jest właśnie ze Słodkim Uwodzicielem, czyli lekkim i bardzo puszystym deserem. Wypiek łączy w sobie różne słodko-kwaśne smaki, które komponują się w aromatyczną całość.
Słodki Uwodziciel to ciasto, które wie, jak zdobyć serca. Z pozoru klasyczna babka, a w środku kryje marmurkowy wzór oraz kuszący, egzotyczny posmak za sprawą wiórków kokosowych i skórki cytrynowej. Lekkie, delikatne i puszyste - idealne do kawy, herbaty lub po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak je zrobić.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 250 g cukru drobnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka,
- 125 ml oleju,
- 2 łyżki kakao,
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Do miski wsyp suche składniki: przesianą mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz cukier, po czym wszystko wymieszaj. W drugiej misce połącz jajko, mleko i olej. Możesz wstępnie ubić jajka, aby mieszanina nabrała nieco puszystości. Partiami wsypuj suche składniki do mokrej mieszanki. Mieszaj szpatułką do połączenia wszystkich składników.
Okrągłą foremkę na babkę (24-25 cm) z kominem dokładnie nasmaruj masłem i obsyp mąką (nadmiar strzep). Pamiętaj, aby wykonać tę czynność dokładnie, ponieważ w przeciwnym wypadku ciasto po wyjęciu z formy może się rozerwać. Przelej połowę ciasta do foremki i wyrównaj powierzchnię. Do reszty surowego ciasta dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej ciasto kakaowe na jasną warstwę, po czym włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 45 minut.
Ciasto Słodki Uwodziciel jest gotowe. Wyciągnij wypiek z piekarnika, odczekaj, aż wystygnie i ostrożnie wyjmij z formy. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?