Reklama
Reklama

Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia

Nie ma nic lepszego niż proste do zrobienia ciasto. Gdy nachodzi ochota na słodkie, w mig można je przygotować. Tak jest właśnie ze Słodkim Uwodzicielem, czyli lekkim i bardzo puszystym deserem. Wypiek łączy w sobie różne słodko-kwaśne smaki, które komponują się w aromatyczną całość.

Ciasto Słodki Uwodziciel

Słodki Uwodziciel to ciasto, które wie, jak zdobyć serca. Z pozoru klasyczna babka, a w środku kryje marmurkowy wzór oraz kuszący, egzotyczny posmak za sprawą wiórków kokosowych i skórki cytrynowej. Lekkie, delikatne i puszyste - idealne do kawy, herbaty lub po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak je zrobić.

Ciasto Słodki Uwodziciel - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 100 g wiórków kokosowych, 
  • 250 g cukru drobnego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 
  • 3 jajka, 
  • 200 ml mleka, 
  • 125 ml oleju, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Do miski wsyp suche składniki: przesianą mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz cukier, po czym wszystko wymieszaj. W drugiej misce połącz jajko, mleko i olej. Możesz wstępnie ubić jajka, aby mieszanina nabrała nieco puszystości. Partiami wsypuj suche składniki do mokrej mieszanki. Mieszaj szpatułką do połączenia wszystkich składników.

Okrągłą foremkę na babkę (24-25 cm) z kominem dokładnie nasmaruj masłem i obsyp mąką (nadmiar strzep). Pamiętaj, aby wykonać tę czynność dokładnie, ponieważ w przeciwnym wypadku ciasto po wyjęciu z formy może się rozerwać. Przelej połowę ciasta do foremki i wyrównaj powierzchnię. Do reszty surowego ciasta dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej ciasto kakaowe na jasną warstwę, po czym włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz ok. 45 minut.

Ciasto Słodki Uwodziciel jest gotowe. Wyciągnij wypiek z piekarnika, odczekaj, aż wystygnie i ostrożnie wyjmij z formy. Posyp cukrem pudrem i podawaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze