Reklama
Reklama

Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko

Sałatka marcowa

Ta sałatka marcowa jest bardzo uniwersalnym daniem, które możesz podać na zimno – w formie klasycznej sałatki lub na ciepło – jako pożywną przekąskę lub element dania obiadowego. W sałatce znajdziesz dość nietypowe połączenie kapusty i marynowanej papryki. Użyliśmy białej, ale możesz także wykorzystać kapustę kiszoną.  

Sałatka marcowa - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg posiekanej kapusty białej lub kiszonej, 
  • 1 mały por, 
  • 150-200 g papryki marynowanej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2-3 łyżki oleju lub masła, 
  • 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych, suszonych ziół, 
  • ½ łyżeczki nasion kminku, 
  • sól i czarny pieprz do smaku. 

Sałatka marcowa - przepis

Jeśli używasz kapusty białej, obierz liście zewnętrzne, wytnij twarde części, a kapustę drobno poszatkuj. Kapustę kiszoną – jeśli wybierzesz taką wersję – opłucz, odciśnij nadmiar soku i pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść i drobno posiekaj.  

Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kminek i drobno posiekany czosnek, aby zaczęły ładnie pachnieć, a następnie dodaj posiekany por. Mieszaj, aby por zmiękł, a następnie dodaj kapustę, wsyp przyprawy. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody i duś kapustę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.  

Sałatkę marcową podawaj na ciepło, po wyjęciu z patelni lub na zimno. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka