Reklama
Reklama

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Jeśli brakuje ci pomysłów na śniadanie, możesz przygotować oryginalne śniadanie z jajkami w roli głównej. Szakszuka to tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej, która jest pyszna i sycąca. Jeśli dodatkowo lubisz pomidory, musisz jej koniecznie spróbować. Odkryj połączenie, które sprawi, że spojrzysz na śniadanie z innej perspektywy. Tomasz Strzelczyk zdradził swój sposób na doskonałą szakszukę.

Szakszuka — śniadanie z Bliskiego Wschodu

Szakszuka do Polski przybyła z Bliskiego Wschodu i terenów północnej Afryki. Przyjmuje się, że pochodzi z kuchni tunezyjskiej, ale popularne jest również w krajach takich, jak Algieria, Libia, Maroko, Egipt czy Izrael. Nazwa tego dania pochodzi od arabskiego słowa “shakshouka", które oznacza "wielki bałagan". Jest to adekwatny opis potrawy, ponieważ słynie ona z tego, że można do niej dodać praktycznie wszystko.

Podstawowymi składnikami szakszuki są jajka, sos pomidorowy i przyprawy. Pasuje do nich wiele dodatków, takich jak ser feta, bazylia czy świeża papryka. Jest to prosta i szybka potrawa, która jest zdrowa i niskokaloryczna. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Własny sposób na szakszukę ma Tomasz Strzelczyk. Wykorzystuje on sezonowe składniki, które teraz smakują najlepiej. Odkryj, w jaki sposób ją przygotowuje i zrób ją sam.

Zobacz także: Magda Gessler wyceniona na grube miliony. Forbes Women wybrał najcenniejsze marki osobiste

Szakszuka inaczej, czyli jajka z kurkami Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 5 jaj,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 burrata,
  • 50 ml białego wina,
  • masło i oliwa do smażenia,
  • szczypta oregano,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Ząbki czosnku obieramy ze skórki i rozgniatamy, po czym wrzucamy na patelnię. Oczyszczone wcześniej kurki kroimy na mniejsze kawałki. Z patelni zdejmujemy podsmażony czosnek i na tej samej oliwie kładziemy kurki. Podsmażamy do zarumienienia.

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Osoby, które nie lubią pikantnych potraw, nie muszą jej dodawać. Podsmażone kurki podlewamy białym winem. Dorzucamy do patelni cebulę i papryczkę chili.

Pomidory myjemy i kroimy na pół. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory. Kiedy pomidory będą miękkie, doprawiamy odrobiną oregano i wbijamy na patelnię jajka. Następnie rozrywamy w palcach burratę i rozkładamy ją na patelni. Zamiast niej sprawdzi się również mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż jajka się zetną, ale żółtko poozstanie płynne i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy gorące z dodatkiem świeżego chleba.


Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@ODDASZFARTUCHA

Zobacz też:

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | przepisy