Reklama
Reklama

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Jeśli brakuje ci pomysłów na śniadanie, możesz przygotować oryginalne śniadanie z jajkami w roli głównej. Szakszuka to tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej, która jest pyszna i sycąca. Jeśli dodatkowo lubisz pomidory, musisz jej koniecznie spróbować. Odkryj połączenie, które sprawi, że spojrzysz na śniadanie z innej perspektywy. Tomasz Strzelczyk zdradził swój sposób na doskonałą szakszukę.

Szakszuka — śniadanie z Bliskiego Wschodu

Szakszuka do Polski przybyła z Bliskiego Wschodu i terenów północnej Afryki. Przyjmuje się, że pochodzi z kuchni tunezyjskiej, ale popularne jest również w krajach takich, jak Algieria, Libia, Maroko, Egipt czy Izrael. Nazwa tego dania pochodzi od arabskiego słowa “shakshouka", które oznacza "wielki bałagan". Jest to adekwatny opis potrawy, ponieważ słynie ona z tego, że można do niej dodać praktycznie wszystko.

Reklama

Podstawowymi składnikami szakszuki są jajka, sos pomidorowy i przyprawy. Pasuje do nich wiele dodatków, takich jak ser feta, bazylia czy świeża papryka. Jest to prosta i szybka potrawa, która jest zdrowa i niskokaloryczna. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Własny sposób na szakszukę ma Tomasz Strzelczyk. Wykorzystuje on sezonowe składniki, które teraz smakują najlepiej. Odkryj, w jaki sposób ją przygotowuje i zrób ją sam.

Zobacz także: Magda Gessler wyceniona na grube miliony. Forbes Women wybrał najcenniejsze marki osobiste

Szakszuka inaczej, czyli jajka z kurkami Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 5 jaj,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 burrata,
  • 50 ml białego wina,
  • masło i oliwa do smażenia,
  • szczypta oregano,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Ząbki czosnku obieramy ze skórki i rozgniatamy, po czym wrzucamy na patelnię. Oczyszczone wcześniej kurki kroimy na mniejsze kawałki. Z patelni zdejmujemy podsmażony czosnek i na tej samej oliwie kładziemy kurki. Podsmażamy do zarumienienia.

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Osoby, które nie lubią pikantnych potraw, nie muszą jej dodawać. Podsmażone kurki podlewamy białym winem. Dorzucamy do patelni cebulę i papryczkę chili.

Pomidory myjemy i kroimy na pół. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory. Kiedy pomidory będą miękkie, doprawiamy odrobiną oregano i wbijamy na patelnię jajka. Następnie rozrywamy w palcach burratę i rozkładamy ją na patelni. Zamiast niej sprawdzi się również mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż jajka się zetną, ale żółtko poozstanie płynne i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy gorące z dodatkiem świeżego chleba.


Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@ODDASZFARTUCHA

Zobacz też:

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | przepisy