Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik
Jeśli brakuje ci pomysłów na śniadanie, możesz przygotować oryginalne śniadanie z jajkami w roli głównej. Szakszuka to tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej, która jest pyszna i sycąca. Jeśli dodatkowo lubisz pomidory, musisz jej koniecznie spróbować. Odkryj połączenie, które sprawi, że spojrzysz na śniadanie z innej perspektywy. Tomasz Strzelczyk zdradził swój sposób na doskonałą szakszukę.
Szakszuka do Polski przybyła z Bliskiego Wschodu i terenów północnej Afryki. Przyjmuje się, że pochodzi z kuchni tunezyjskiej, ale popularne jest również w krajach takich, jak Algieria, Libia, Maroko, Egipt czy Izrael. Nazwa tego dania pochodzi od arabskiego słowa “shakshouka", które oznacza "wielki bałagan". Jest to adekwatny opis potrawy, ponieważ słynie ona z tego, że można do niej dodać praktycznie wszystko.
Podstawowymi składnikami szakszuki są jajka, sos pomidorowy i przyprawy. Pasuje do nich wiele dodatków, takich jak ser feta, bazylia czy świeża papryka. Jest to prosta i szybka potrawa, która jest zdrowa i niskokaloryczna. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
Własny sposób na szakszukę ma Tomasz Strzelczyk. Wykorzystuje on sezonowe składniki, które teraz smakują najlepiej. Odkryj, w jaki sposób ją przygotowuje i zrób ją sam.
Zobacz także: Magda Gessler wyceniona na grube miliony. Forbes Women wybrał najcenniejsze marki osobiste
Składniki:
- 300 g kurek,
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 5 jaj,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka,
- 1 burrata,
- 50 ml białego wina,
- masło i oliwa do smażenia,
- szczypta oregano,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę. Ząbki czosnku obieramy ze skórki i rozgniatamy, po czym wrzucamy na patelnię. Oczyszczone wcześniej kurki kroimy na mniejsze kawałki. Z patelni zdejmujemy podsmażony czosnek i na tej samej oliwie kładziemy kurki. Podsmażamy do zarumienienia.
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy. Osoby, które nie lubią pikantnych potraw, nie muszą jej dodawać. Podsmażone kurki podlewamy białym winem. Dorzucamy do patelni cebulę i papryczkę chili.
Pomidory myjemy i kroimy na pół. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory. Kiedy pomidory będą miękkie, doprawiamy odrobiną oregano i wbijamy na patelnię jajka. Następnie rozrywamy w palcach burratę i rozkładamy ją na patelni. Zamiast niej sprawdzi się również mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż jajka się zetną, ale żółtko poozstanie płynne i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy gorące z dodatkiem świeżego chleba.
Źródło: terazgotuje.pl, youtube.pl/@ODDASZFARTUCHA
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność