Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią
Wraz z przyjściem grudnia coraz częściej myślimy o tym, co podamy podczas wigilii i Bożego Narodzenia. Szybka sałatka świąteczna to jedna z jarskich przekąsek, którą przyrządzisz bez zbędnych problemów i z łatwo dostępnych składników. Wychodzi soczysta i sycąca. Będzie odmianą od klasycznej sałatki jarzynowej.
Ta szybka sałatka świąteczna to kolorowa radość na talerzu. Małe, delikatne ziemniaczki, chrupiąca papryka i seler naciowy, aromatyczna cebulka i słodka kukurydza tworzą kapitalne połączenie. Wszystko otula lekki sos na bazie majonezu, jogurtu i musztardy. Jeśli ugotujesz ziemniaki odpowiednio wcześniej, przygotowanie tej przekąski zajmie ci tylko kilkanaście minut. Sałatka stanowi samodzielne danie lub możesz ją zaserwować jako dodatek do innych potraw.
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków,
- duża czerwona papryka,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- czerwona cebulka,
- łyżeczka octu winnego,
- łodyga selera naciowego,
- świeży koperek i szczypiorek,
- duża łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- sól i czarny pieprz.
Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa. Drobne ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po czym wystudź, obierz i przekrój na połowy. Paprykę przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i błonki, po czym pokrój w kostkę. Łodygę selera naciowego drobno posiekaj, a kukurydzę odsącz na sicie. Obierz cebulkę i posiekaj w drobną kostkę, skrop octem, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut - dzięki temu cebula się zamarynuje i zyska aromatyczny smak. Cenisz łagodniejsze smaki? Zrezygnuj z marynaty i przelej surową cebulę wrzątkiem, aby pozbawić ją ostrości.
Przygotowane składniki umieść w dużej misce. Zabierz się za dressing. W mniejszym naczyniu rozmieszaj majonez, jogurt, musztardę. Dopraw solą i czarnym pieprzem, ponownie wymieszaj i wylej sos do dużej miski. W zależności od potrzeb możesz zmienić proporcję między majonezem i jogurtem, aby uzyskać lżejszy lub kremowy sos.
Dokładnie wymieszaj sałatkę i odstaw ją na ok. 20 minut, aby smaki się połączyły. Szybką sałatkę świąteczną udekoruj drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, po czym serwuj na stół.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa