Reklama
Reklama

Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi

Orzechy włoskie są źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, warto jeść je na przekąskę, a także dodawać do wypieków. Jeśli masz ochotę na smaczny podwieczorek do kawy, lub herbaty, wypróbuj przepis ciasto z orzechami włoskimi. Zrobisz je ze składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni, dzięki czemu obejdzie się bez zakupów.

Ciasto z orzechami włoskimi to wilgotny wypiek dla tych, którzy uwielbiają orzechowy smak, oraz szukają szybkiego i prostego przepisu. Jeśli chcesz, możesz dodać również daktyle, rodzynki czy skórki kandyzowane. Taki deser sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. To danie charakteryzuje się też długim czasem przydatności, co jest dużym plusem dla osób zabieganych i zapracowanych. 

Sprawdź także: Seniorzy powinni na stałe wprowadzić do menu. Dobrze działa na serce i florę bakteryjną jelit, poprawia nastrój

Reklama

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi 

Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35x11 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g siekanych orzechów włoskich, 
  • 150 ml gorącej kawy, 
  • 130 g ciemnego cukru,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 80 g jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli.

Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem, lub podawać w wersji na bogato z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. 

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi? 

W misce wymieszaj ze sobą kawę i oliwę z oliwek. Dodaj brązowy cukier, jogurt i wanilię. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i posiekane orzechy włoskie. 

Wmieszaj suche składniki do mokrych, mieszając szpatułką aż całość się dobrze połączy. 

Masę wlej do formy o wymiarach 35x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch szpatułką lub nożem. 

Wstaw ciasto z orzechami włoskimi do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. 

Pozostaw ciasto do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Podawaj na zimno, w plastrach pokrojonych nożem z ząbkami. 

Wypiek przechowuj w temperaturze pokojowej przez 5 dni lub w lodówce do 7 dni, zawsze w szczelnym pojemniku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut

Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz

Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta