Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie są źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, warto jeść je na przekąskę, a także dodawać do wypieków. Jeśli masz ochotę na smaczny podwieczorek do kawy, lub herbaty, wypróbuj przepis ciasto z orzechami włoskimi. Zrobisz je ze składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni, dzięki czemu obejdzie się bez zakupów.
Ciasto z orzechami włoskimi to wilgotny wypiek dla tych, którzy uwielbiają orzechowy smak, oraz szukają szybkiego i prostego przepisu. Jeśli chcesz, możesz dodać również daktyle, rodzynki czy skórki kandyzowane. Taki deser sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. To danie charakteryzuje się też długim czasem przydatności, co jest dużym plusem dla osób zabieganych i zapracowanych.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35x11 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g siekanych orzechów włoskich,
- 150 ml gorącej kawy,
- 130 g ciemnego cukru,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 80 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem, lub podawać w wersji na bogato z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
W misce wymieszaj ze sobą kawę i oliwę z oliwek. Dodaj brązowy cukier, jogurt i wanilię. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i posiekane orzechy włoskie.
Wmieszaj suche składniki do mokrych, mieszając szpatułką aż całość się dobrze połączy.
Masę wlej do formy o wymiarach 35x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch szpatułką lub nożem.
Wstaw ciasto z orzechami włoskimi do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Podawaj na zimno, w plastrach pokrojonych nożem z ząbkami.
Wypiek przechowuj w temperaturze pokojowej przez 5 dni lub w lodówce do 7 dni, zawsze w szczelnym pojemniku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut
Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz
Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki