Reklama
Reklama

Szybki deser owocowy bez pieczenia. Ciasto katechetka to idealny wybór na lato

Choć nie każdy słyszał o cieście katechetka, to po spróbowaniu na pewno wszyscy będą chcieli znać przepis. To idealny deser na lato - nie trzeba uruchamiać piekarnika, aby go zrobić. Do tego wychodzi bardzo lekki i owocowy.

Katechetka to mało znane ciasto, które zachwyca ciemnym spodem, jasną masą i smakiem frużeliny wiśniowej. Zobacz, jak je przygotować.

Co to jest frużelina?

Frużelina to przetwór robiony z kawałków owoców zatopionych w galaretce. Wyglądem jest zbliżona do kisielu, jednak nieco bardziej błyszcząca. Konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Najczęściej przyrządza się frużelinę wiśniową, truskawkową i malinową. W deserach może zastępować tradycyjny dżem, który zawiera znacznie więcej cukru niż frużelina. 

Ciasto katechetka - przepis

Skąd oryginalna nazwa deseru? Czarno-biały kolor ciasta nawiązuje do habitu zakonnic, które często pełnią funkcję katechetek w szkołach. Choć to prawdopodobnie jedyne nawiązanie, to z pewnością deserem mogą zajadać się nie tylko nauczyciele religii. Spód przygotowany jest z pokruszonych ciasteczek, piankowa masa powstaje na bazie śmietanki i żelatyny, a na wierzchu znajduje się frużelina wiśniowa. To pyszne połączenie smaków przypadnie do gustu niemal każdemu, gwarantujemy.

Składniki:

Spód: 

  • 200 g ciastek czekoladowych lub herbatników 
  • 80 g masła 

Masa śmietankowa: 

  • 200 g sera śmietankowego 
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody 

Wiśniowy wierzch: 

  • 250 g wiśni świeżych lub mrożonych 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 50 ml wody 
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Wykonanie:

Masło rozpuść w rondelku, a ciastka czekoladowe rozkrusz na konsystencję drobnego piasku. Połącz dwa składniki i wyłóż masę jako spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przełóż do lodówki. 

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Podgrzej ją w mikrofali lub kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści, odstaw do przestudzenia. W dużej misce zmiksuj twaróg z obydwoma cukrami. Dodaj łyżkę masy serowej do żelatyny, wymieszaj, a następnie otrzymaną masę przełóż do twarogu. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij śmietankę na pianę. Stopniowo wmieszaj ją z pomocą szpatułki lub łyżki do otrzymanej masy serowej. Wyłóż całość na wcześniej przygotowany spód. Przełóż ciasto ponownie do lodówki. 

Do rondelka wrzuć owoce i zasyp cukrem. Zacznij podgrzewać na średniej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą wodę, dodaj sok z cytryny. Podsyp wiśnie mąką, zamieszaj i wlej wodę. Cały czas mieszaj, wciąż podgrzewając owoce. Kiedy się zagotują i będą miały konsystencję żelu, zdejmij rondelek z palnika, żeby ostygły. Wylej owocową masę na śmietankową warstwę ciasta. Przełóż do lodówki na minimum 3-4 godziny. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta