Reklama
Reklama

Szybkie ciasto bez pieczenia. Wykorzystaj nietypowy produkt jako spód deseru

Szybkie ciasto bez pieczenia to przysmak, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wszyscy będą się nim zajadać i prosić o przepis, bo jego smak jest naprawdę uniwersalny. To obłędne i klasyczne połączenie wanilii oraz czekolady. Jeden ze składników, będący spodem ciasta, może jednak zaskakiwać.

Najprostsze przepisy są najlepsze. Jeśli możesz przygotować szybkie ciasto bez pieczenia, skomplikowanych składników i stresu, że coś po drodze nie wyjdzie, to właśnie najlepsze rozwiązanie. W przypadku tego deseru wystarczy kupić właściwe produkty i postępować według receptury, a sukces jest gwarantowany.

Szybkie ciasto bez pieczenia - z czego jest zrobione?

Desery na zimno są idealne na gorące lato, gdy nie chcemy uruchamiać piekarnika i dodatkowo nagrzewać kuchni. Wychodzą delikatne i przyjemnie chłodzą. Szybkie ciasto bez pieczenia z tego przepisu nie tylko bardzo prosto się robi, ale też jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.

Reklama

Do jego przygotowania wykorzystasz pewien nietypowy składnik, czyli chrupkie pieczywo - macę. Gotowy półprodukt znajdziesz niemal w każdym sklepie spożywczym. To właśnie on będzie bazą deseru, ale pomiędzy warstwami pieczywka znajdzie się aksamitny krem waniliowy. To przy nim najbardziej się skup, aby nie powstały żadne grudki. Z wierzchu ciasto ozdobi jeszcze polewa czekoladowa - podkręci jego delikatny smak. 

Przy szybkim cieście bez pieczenia przygotowanie poszczególnych warstw deseru zajmie tylko chwilę. Jedynym czasochłonnym momentem będzie oczekiwanie, aż ciasto stężeje. Musisz uzbroić się wówczas w nieco cierpliwości.

Szybkie ciasto bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 200 g chlebka maca 

Krem: 

  • 1250 ml mleka 
  • 250 g cukru 
  • 10 żółtek 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej 
  • 125 g masła 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Polewa: 

  • 120 g śmietanki 36% 
  • 120 g czekolady półsłodkiej lub mlecznej 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Sposób wykonania:

Przygotuj krem. W dużej misce ubij cukier z żółtkami do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj skrobię, mąkę i wanilię. W rondelku zagotuj mleko, a następnie zdejmij je z ognia i powoli wlej do masy jajecznej, energicznie mieszając trzepaczką. Wlej mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia. Kontynuuj ubijanie do momentu usunięcia wszystkich grudek. Dodaj masło w trzech częściach i wmieszaj je szpatułką do całkowitego połączenia. Przełóż krem do płaskiej miski i zakryj go folią spożywczą, by nie powstał na wierzchu kożuch. Całkowicie ostudź. 

Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na ok. minutę. Po tym czasie dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestudzenia. 

Złóż ciasto. W formie o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż jedną warstwę chlebka maca. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugą warstwą chlebka. Następnie rozłóż drugą część kremu i przykryj trzecią warstwą maca. Na wierzchu wylej zastygającą (chłodną) polewę czekoladową. 

Szybkie ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia kremu i polewy (najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc). Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | ciasta bez pieczenia