Reklama
Reklama

Szybkie ciasto bez pieczenia. Wykorzystaj nietypowy produkt jako spód deseru

Szybkie ciasto bez pieczenia to przysmak, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wszyscy będą się nim zajadać i prosić o przepis, bo jego smak jest naprawdę uniwersalny. To obłędne i klasyczne połączenie wanilii oraz czekolady. Jeden ze składników, będący spodem ciasta, może jednak zaskakiwać.

Najprostsze przepisy są najlepsze. Jeśli możesz przygotować szybkie ciasto bez pieczenia, skomplikowanych składników i stresu, że coś po drodze nie wyjdzie, to właśnie najlepsze rozwiązanie. W przypadku tego deseru wystarczy kupić właściwe produkty i postępować według receptury, a sukces jest gwarantowany.

Szybkie ciasto bez pieczenia - z czego jest zrobione?

Desery na zimno są idealne na gorące lato, gdy nie chcemy uruchamiać piekarnika i dodatkowo nagrzewać kuchni. Wychodzą delikatne i przyjemnie chłodzą. Szybkie ciasto bez pieczenia z tego przepisu nie tylko bardzo prosto się robi, ale też jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.

Do jego przygotowania wykorzystasz pewien nietypowy składnik, czyli chrupkie pieczywo - macę. Gotowy półprodukt znajdziesz niemal w każdym sklepie spożywczym. To właśnie on będzie bazą deseru, ale pomiędzy warstwami pieczywka znajdzie się aksamitny krem waniliowy. To przy nim najbardziej się skup, aby nie powstały żadne grudki. Z wierzchu ciasto ozdobi jeszcze polewa czekoladowa - podkręci jego delikatny smak. 

Przy szybkim cieście bez pieczenia przygotowanie poszczególnych warstw deseru zajmie tylko chwilę. Jedynym czasochłonnym momentem będzie oczekiwanie, aż ciasto stężeje. Musisz uzbroić się wówczas w nieco cierpliwości.

Szybkie ciasto bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 200 g chlebka maca 

Krem: 

  • 1250 ml mleka 
  • 250 g cukru 
  • 10 żółtek 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej 
  • 125 g masła 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Polewa: 

  • 120 g śmietanki 36% 
  • 120 g czekolady półsłodkiej lub mlecznej 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Sposób wykonania:

Przygotuj krem. W dużej misce ubij cukier z żółtkami do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj skrobię, mąkę i wanilię. W rondelku zagotuj mleko, a następnie zdejmij je z ognia i powoli wlej do masy jajecznej, energicznie mieszając trzepaczką. Wlej mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia. Kontynuuj ubijanie do momentu usunięcia wszystkich grudek. Dodaj masło w trzech częściach i wmieszaj je szpatułką do całkowitego połączenia. Przełóż krem do płaskiej miski i zakryj go folią spożywczą, by nie powstał na wierzchu kożuch. Całkowicie ostudź. 

Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na ok. minutę. Po tym czasie dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestudzenia. 

Złóż ciasto. W formie o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż jedną warstwę chlebka maca. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugą warstwą chlebka. Następnie rozłóż drugą część kremu i przykryj trzecią warstwą maca. Na wierzchu wylej zastygającą (chłodną) polewę czekoladową. 

Szybkie ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia kremu i polewy (najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc). Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze