Szybkie ciasto bez pieczenia. Wykorzystaj nietypowy produkt jako spód deseru
Szybkie ciasto bez pieczenia to przysmak, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wszyscy będą się nim zajadać i prosić o przepis, bo jego smak jest naprawdę uniwersalny. To obłędne i klasyczne połączenie wanilii oraz czekolady. Jeden ze składników, będący spodem ciasta, może jednak zaskakiwać.
Najprostsze przepisy są najlepsze. Jeśli możesz przygotować szybkie ciasto bez pieczenia, skomplikowanych składników i stresu, że coś po drodze nie wyjdzie, to właśnie najlepsze rozwiązanie. W przypadku tego deseru wystarczy kupić właściwe produkty i postępować według receptury, a sukces jest gwarantowany.
Desery na zimno są idealne na gorące lato, gdy nie chcemy uruchamiać piekarnika i dodatkowo nagrzewać kuchni. Wychodzą delikatne i przyjemnie chłodzą. Szybkie ciasto bez pieczenia z tego przepisu nie tylko bardzo prosto się robi, ale też jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.
Do jego przygotowania wykorzystasz pewien nietypowy składnik, czyli chrupkie pieczywo - macę. Gotowy półprodukt znajdziesz niemal w każdym sklepie spożywczym. To właśnie on będzie bazą deseru, ale pomiędzy warstwami pieczywka znajdzie się aksamitny krem waniliowy. To przy nim najbardziej się skup, aby nie powstały żadne grudki. Z wierzchu ciasto ozdobi jeszcze polewa czekoladowa - podkręci jego delikatny smak.
Przy szybkim cieście bez pieczenia przygotowanie poszczególnych warstw deseru zajmie tylko chwilę. Jedynym czasochłonnym momentem będzie oczekiwanie, aż ciasto stężeje. Musisz uzbroić się wówczas w nieco cierpliwości.
Składniki:
- 200 g chlebka maca
Krem:
- 1250 ml mleka
- 250 g cukru
- 10 żółtek
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 125 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 120 g śmietanki 36%
- 120 g czekolady półsłodkiej lub mlecznej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
Przygotuj krem. W dużej misce ubij cukier z żółtkami do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj skrobię, mąkę i wanilię. W rondelku zagotuj mleko, a następnie zdejmij je z ognia i powoli wlej do masy jajecznej, energicznie mieszając trzepaczką. Wlej mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia. Kontynuuj ubijanie do momentu usunięcia wszystkich grudek. Dodaj masło w trzech częściach i wmieszaj je szpatułką do całkowitego połączenia. Przełóż krem do płaskiej miski i zakryj go folią spożywczą, by nie powstał na wierzchu kożuch. Całkowicie ostudź.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na ok. minutę. Po tym czasie dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. W formie o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż jedną warstwę chlebka maca. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugą warstwą chlebka. Następnie rozłóż drugą część kremu i przykryj trzecią warstwą maca. Na wierzchu wylej zastygającą (chłodną) polewę czekoladową.
Szybkie ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia kremu i polewy (najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc). Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność