Ta potrawa zdetronizowała klasyczne schabowe. Sekretem jest marynata do mięsa
Jak wieprzowina, to i klasyczne polskie schabowe. Jednakże po spróbowaniu tego sposobu na kotlety, tradycja poszła w odstawkę. Są przepyszne, pełne smaku, a do tego wyjątkowo soczyste. Sekretem dania jest ta marynata do mięs. Podaj je na następny rodzinny obiad, a wszyscy będą równie zachwyceni.
Marynata ma za zadanie sprawić, że mięso będzie soczyste, kruche i miękkie. Dodatkowym atutem jest smak, który ona pozostawia. Odpowiedni dobór składników potrafi fenomenalnie podbić aromat wybranych rodzajów mięsa, a zarazem nie stłumi go.
Mięso wieprzowe, szczególnie na kotlety schabowe, najczęściej marynowane jest w mleku lub jogurcie. Dzięki nim całość staje się delikatniejsza i nie musimy się martwić, że danie wyjdzie twarde i gumowate. Popularnym sposobem na zmiękczenie wieprzowiny jest również solanka. Takie marynaty jednak nie nadają wieprzowinie dużo smaku.
Lepszym rozwiązaniem od zwykłej solanki jest użycie sosu sojowego. Ma on więcej smaku, a poza tym spełni takie same funkcje jak tradycyjna solanka - nada mięsu soczystości i miękkości. Składnik zarazem wzmocni smak wieprzowiny, ale nie da jej azjatyckiego aromatu.
Sprawdź także: Szybki obiad na poniedziałek. Kurczaka słodko-kwaśnego zrobisz w kwadrans
Marynowane kotlety wieprzowe z tego przepisu są wyśmienite. Mieszanka aromatycznych przypraw nadaje całości nowego charakteru, a przy tym nadal wyczuwalny jest smak wieprzowiny. W smaku są nieco słodkie, ale nadal wytrawne. Osobiście podaje je z chrupiącymi plackami rosti, które świetnie dopełniają całe danie. Odkąd wypróbowałam tę recepturę, już w ogóle nie robię schabowych.
Składniki na kotlety:
- 4 kotlety wieprzowe z kością lub bez,
- 1 łyżka oleju,
- 85 ml sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Składniki na placki rosti:
- 2 duże ziemniaki,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka masła,
- 1 1/2 łyżki oleju.
Na początek przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sos sojowy, sos Worcestershire, cukier, musztardę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy z kotletów rozbij na pożądaną grubość, a następnie natrzyj je dokładnie marynatą. Mięso umieść w misce z marynatą, naczynie nakryj od góry folią spożywczą i wstaw je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W przypadku grubszych kotletów powinny one odpoczywać przez 3 godziny.
Zamarynowane kotlety wyciągnij z lodówki na 20 minut przed rozpoczęciem smażenia. Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wyłóż na niego wieprzowinę. Smaż ją z obu stron, cienkie kotlety przez 2 minuty, grube kotlety przez 4 minuty. Każdą z podsmażonych stron posmaruj marynatą i gotuj kolejne 30 sekund.
Następnie zajmij się plackami rosti. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Masę ziemniaczaną przerzuć do ściereczki bawełnianej i za jej pomocą odciśnij nadmiar wody. Wyciśnięte ziemniaki wrzuć do miski, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i olej. Na ciepły tłuszcz wykładaj cienkie porcje ziemniaków. Smaż je na złocisty kolor z obu stron. Gotowe placki rosti wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotlety wieprzowe w aromatycznej marynacie podawaj od razu po przygotowaniu z chrupiącymi plackami rosti. Do tego dodaj porcję ulubionych warzyw, np. w postaci surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?
Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby
Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia