Reklama
Reklama

Ta potrawa zdetronizowała klasyczne schabowe. Sekretem jest marynata do mięsa

Jak wieprzowina, to i klasyczne polskie schabowe. Jednakże po spróbowaniu tego sposobu na kotlety, tradycja poszła w odstawkę. Są przepyszne, pełne smaku, a do tego wyjątkowo soczyste. Sekretem dania jest ta marynata do mięs. Podaj je na następny rodzinny obiad, a wszyscy będą równie zachwyceni.

Marynata do mięsa wieprzowego

Marynata ma za zadanie sprawić, że mięso będzie soczyste, kruche i miękkie. Dodatkowym atutem jest smak, który ona pozostawia. Odpowiedni dobór składników potrafi fenomenalnie podbić aromat wybranych rodzajów mięsa, a zarazem nie stłumi go.

Mięso wieprzowe, szczególnie na kotlety schabowe, najczęściej marynowane jest w mleku lub jogurcie. Dzięki nim całość staje się delikatniejsza i nie musimy się martwić, że danie wyjdzie twarde i gumowate. Popularnym sposobem na zmiękczenie wieprzowiny jest również solanka. Takie marynaty jednak nie nadają wieprzowinie dużo smaku.

Lepszym rozwiązaniem od zwykłej solanki jest użycie sosu sojowego. Ma on więcej smaku, a poza tym spełni takie same funkcje jak tradycyjna solanka - nada mięsu soczystości i miękkości. Składnik zarazem wzmocni smak wieprzowiny, ale nie da jej azjatyckiego aromatu.

Sprawdź także: Szybki obiad na poniedziałek. Kurczaka słodko-kwaśnego zrobisz w kwadrans

Marynowane kotlety wieprzowe z plackami rosti – przepis

Marynowane kotlety wieprzowe z tego przepisu są wyśmienite. Mieszanka aromatycznych przypraw nadaje całości nowego charakteru, a przy tym nadal wyczuwalny jest smak wieprzowiny. W smaku są nieco słodkie, ale nadal wytrawne. Osobiście podaje je z chrupiącymi plackami rosti, które świetnie dopełniają całe danie. Odkąd wypróbowałam tę recepturę, już w ogóle nie robię schabowych.

Składniki na kotlety:

  • 4 kotlety wieprzowe z kością lub bez,
  • 1 łyżka oleju,
  • 85 ml sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Składniki na placki rosti:

  • 2 duże ziemniaki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 1/2 łyżki oleju.

Na początek przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sos sojowy, sos Worcestershire, cukier, musztardę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdy z kotletów rozbij na pożądaną grubość, a następnie natrzyj je dokładnie marynatą. Mięso umieść w misce z marynatą, naczynie nakryj od góry folią spożywczą i wstaw je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W przypadku grubszych kotletów powinny one odpoczywać przez 3 godziny.

Zamarynowane kotlety wyciągnij z lodówki na 20 minut przed rozpoczęciem smażenia. Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wyłóż na niego wieprzowinę. Smaż ją z obu stron, cienkie kotlety przez 2 minuty, grube kotlety przez 4 minuty. Każdą z podsmażonych stron posmaruj marynatą i gotuj kolejne 30 sekund.

Następnie zajmij się plackami rosti. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Masę ziemniaczaną przerzuć do ściereczki bawełnianej i za jej pomocą odciśnij nadmiar wody. Wyciśnięte ziemniaki wrzuć do miski, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i olej. Na ciepły tłuszcz wykładaj cienkie porcje ziemniaków. Smaż je na złocisty kolor z obu stron. Gotowe placki rosti wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety wieprzowe w aromatycznej marynacie podawaj od razu po przygotowaniu z chrupiącymi plackami rosti. Do tego dodaj porcję ulubionych warzyw, np. w postaci surówki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe