Ta sałatka będzie hitem podczas każdego grilla. Przepis Magdy Gessler
Sezon na grilla w pełni, dlatego nic dziwnego, że w weekendowym menu wielu z nas znajdują się dania z rusztu. Idealnym dodatkiem do karkówki, kiełbaski, czy szaszłyków będzie sałatka. Wykorzystaj przepis znanej restauratorki Magdy Gessler i koniecznie przygotuj wyborną sałatkę ziemniaczaną. Jest tak pyszna, że w mig zniknie z talerzy.
Sałatka niemiecka Magdy Gessler to danie inne niż wszystkie sałatki ziemniaczane. Kluczowe jest tu wykorzystanie bulionu, w którym mają być gotowane warzywa. Dzięki temu mają one inny i aromatyczny smak. Według Magdy Gessler ważny jest także czas odpoczynku sałatki, który powinien wynosić co najmniej 12 godzin. Dzięki temu wszystkie smaki doskonale się łączą i przechodzą między sobą. Z pewnością jest to potrawa, którą trzeba skosztować. Już nigdy nie przyrządzisz sałatki ziemniaczanej w inny sposób.
Jeśli chcesz przygotować sałakę niemiecką Magdy Gessler, będziesz potrzebować:
- 500 g ziemniaków,
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 łyżka kaparów,
- 3 gałązki szczypiorku,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Do przygotowania tej sałatki możesz użyć bulionu ugotowanego na rosół. Jednocześnie przyrządzisz dwa dania, które wzajemnie wzmocnią swój smak. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze kawałki, jak do zwykłego przygotowywania obiadu. Ugotuj ziemniaki w bulionie - drobiowym lub warzywnym (w wersji wegańskiej). Możesz je potem wyłowić łyżką cedzakową lub od samego początku gotować ziemniaki na głębokim sitku. Po ugotowaniu ziemniaki wyjmij, pozwól na wyparowanie wody i ostudź. Przenieś je do miski sałatkowej.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki, razem z kaparami. Wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj. Wstaw danie do lodówki, pod przykryciem, na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Sałatkę niemiecką Magdy Gessler podawaj posypaną siekanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Źródło: Kuchenne Rewolucje, sezon 10, odcinek 9
Zobacz też:
Śmietankowy sernik z puszystą pianką. Gdy spróbujesz, na jednym kawałku się nie skończy
Teraz kupisz ją, w każdym sklepie. Póki trwa sezon, zrób pyszny dżem