Reklama
Reklama

Ta sałatka królowała na polskich stołach w latach 90. Zrób na andrzejki, miska szybko będzie pusta

Ta sałatka to prawdziwy niekwestionowany hit domówek w latach 90. Imieniny, sylwester, andrzejki - żadna z tych okazji nie mogła odbyć się bez niej. Sałatka z szynką i ananasem w mig znikała ze stołów i niewiele się w tej kwestii zmieniło, do dziś to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych. Ja na pewno zrobię ją na zbliżające się ostatki.

Żadna impreza w moim domu nie może się odbyć bez sałatki z szynką i ananasem. Robiła ją już moja mama w latach 90., a ja kontynuuję tę tradycję. Gościom zawsze smakuje, znika ze stołu jako jedna z pierwszych.

Szynka i ananas, czyli klasyk z lat 90.

Trzeba przyznać, że lata 90 miały swój wyjątkowy klimat, także jeżeli chodzi o kulinaria. Jarzynowa, koreczki, jajka w różnym wydaniu, sos tatarski, zimne nóżki - to prawdziwe klasyki z repertuaru przystawek tamtych lat. Nie można zapomnieć także o najjaśniejszej gwieździe, czyli sałatce z szynką i ananasem.

Ten przepis jest bardzo prosty, efektowny i tak jak wtedy, tak i teraz w mig znika z talerzy. Słodycz ananasa perfekcyjnie łączy się z wędliną, kukurydzą i pysznym dressingiem. 

Reklama

Chociaż czasy się zmieniły, to jedno pozostało takie samo - sałatka z szynką i ananasem wciąż należy do najpopularniejszych imprezowych przystawek. Jeżeli więc szukasz pomysłu, co przygotować na andrzejki, ten przepis jest obowiązkowy. Pustka miska gwarantowana.

Sałatka a szynką i ananasem - przepis

Lista składników:

  • Por, 
  • 4 jajka,
  • ananas z puszki,
  • kukurydza konserwowa w puszce,
  • szynka konserwowa 250 g,
  • 1 czerwona papryka,
  • seler konserwowy wiórki (słoik),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotuj większą miskę.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój.

Selera odcedź.

Ananasa odsącz i pokrój na małe kawałki.

Szynkę i paprykę pokrój w kosteczkę, pora na półplasterki.

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj kukurydzę.

Dodaj majonez, jogurt, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Moja babcia zawsze w ten sposób gotowała rosół. Był złoty i nigdy nie mętniał

Pożywna przekąska bez cukru. Jeden składnik dodaje energii i dba o serce

Nowy pomysł na dobrze znany deser. Blok czekoladowy z pistacjami zrobię na Boże Narodzenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki