Ta sałatka pasuje do kiełbasy i karkówki. Przepis na grillowy rarytas
Planujesz grilla dla znajomych lub rodziny, ale nie wiesz, jaka sałatka będzie pasować zarówon do kiełbasy, karkówki, piersi z kurczaka, jak i szaszłyków? Postaw na tę z ziemniaków. Wystarczy połączyć ją z prostymi składnikami, takimi jak kukurydza i rzodkiewka, dorzucić prosty sos i grillowy rarytas gotowy.
Grillowy rarytas to kremowa sałatka ziemniaczana z dodatkiem chrupiących kukurydzy i rzodkiewek. Całość jest pożywna i sycąca, a jednocześnie lekka. Dosłownie rozpływa się w ustach! Idealnie będzie komponować się ze smażonymi, grillowanymi mięsami, stekami, kiełbaskami czy kaszankami. Przygotujesz to danie bardzo szybko i prosto, z zaledwie kilku składników. Wszyscy twoi domownicy i goście pokochają tę sałatkę, możesz ją podać na wiele okazji, nie tylko na grillu, ale także na różnego imprezach rodzinnych czy nawet na święta.
Sprawdź także: Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Do przygotowania tej sałatki, będziesz potrzebować:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dressing:
- 150 g majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- ½ łyżeczki soli.
Ziemniaki umyj dobrze i włóż do garnka z wodą i solą do gotowania. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut lub do miękkości. Uważaj, by ich nie rozgotować.
Ziemniaki możesz przygotować także dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Jeśli chcesz, możesz też użyć pozostałości z obiadu dnia wczorajszego.
Kukurydzę odsącz z zalewy, a rzodkiewkę drobno posiekaj.
Do miski sałatkowej włóż ziemniaki, warzywa, szczypiorek i pieprz. Wymieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając w miseczce wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Grillowy rarytas wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w chłodnym miejscu, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska
Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak
Wyborne ogórki kanapkowe do słoików. Złota przyprawa nadaje im charakteru