Reklama
Reklama

Ta sałatka pasuje do kiełbasy i karkówki. Przepis na grillowy rarytas

Planujesz grilla dla znajomych lub rodziny, ale nie wiesz, jaka sałatka będzie pasować zarówon do kiełbasy, karkówki, piersi z kurczaka, jak i szaszłyków? Postaw na tę z ziemniaków. Wystarczy połączyć ją z prostymi składnikami, takimi jak kukurydza i rzodkiewka, dorzucić prosty sos i grillowy rarytas gotowy.

Grillowy rarytas to kremowa sałatka ziemniaczana z dodatkiem chrupiących kukurydzy i rzodkiewek. Całość jest pożywna i sycąca, a jednocześnie lekka. Dosłownie rozpływa się w ustach! Idealnie będzie komponować się ze smażonymi, grillowanymi mięsami, stekami, kiełbaskami czy kaszankami. Przygotujesz to danie bardzo szybko i prosto, z zaledwie kilku składników. Wszyscy twoi domownicy i goście pokochają tę sałatkę, możesz ją podać na wiele okazji, nie tylko na grillu, ale także na różnego imprezach rodzinnych czy nawet na święta. 

Sprawdź także: Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

Reklama

Przepis na grillowy rarytas

Do przygotowania tej sałatki, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g kukurydzy z puszki, 
  • 1 pęczek rzodkiewek, 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 150 g majonezu, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Jak zrobić grillowy rarytas?

Ziemniaki umyj dobrze i włóż do garnka z wodą i solą do gotowania. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut lub do miękkości. Uważaj, by ich nie rozgotować. 

Ziemniaki możesz przygotować także dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Jeśli chcesz, możesz też użyć pozostałości z obiadu dnia wczorajszego. 

Kukurydzę odsącz z zalewy, a rzodkiewkę drobno posiekaj. 

Do miski sałatkowej włóż ziemniaki, warzywa, szczypiorek i pieprz. Wymieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając w miseczce wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj. 

Grillowy rarytas wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Resztki przechowuj w chłodnym miejscu, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Danie jak z restauracji robię teraz regularnie. Nigdy nie lubiłam tego składnika, teraz jem regularnie

Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mistrzowskie paszteciki z porem. Idealne na przyjęcie lub na ciepło do barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki