Reklama
Reklama

Ta sałatka pasuje do kiełbasy i karkówki. Przepis na grillowy rarytas

Planujesz grilla dla znajomych lub rodziny, ale nie wiesz, jaka sałatka będzie pasować zarówon do kiełbasy, karkówki, piersi z kurczaka, jak i szaszłyków? Postaw na tę z ziemniaków. Wystarczy połączyć ją z prostymi składnikami, takimi jak kukurydza i rzodkiewka, dorzucić prosty sos i grillowy rarytas gotowy.

Grillowy rarytas to kremowa sałatka ziemniaczana z dodatkiem chrupiących kukurydzy i rzodkiewek. Całość jest pożywna i sycąca, a jednocześnie lekka. Dosłownie rozpływa się w ustach! Idealnie będzie komponować się ze smażonymi, grillowanymi mięsami, stekami, kiełbaskami czy kaszankami. Przygotujesz to danie bardzo szybko i prosto, z zaledwie kilku składników. Wszyscy twoi domownicy i goście pokochają tę sałatkę, możesz ją podać na wiele okazji, nie tylko na grillu, ale także na różnego imprezach rodzinnych czy nawet na święta. 

Sprawdź także: Dodaj do kanapki, sałatki lub burgera. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

Reklama

Przepis na grillowy rarytas

Do przygotowania tej sałatki, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g kukurydzy z puszki, 
  • 1 pęczek rzodkiewek, 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 150 g majonezu, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Jak zrobić grillowy rarytas?

Ziemniaki umyj dobrze i włóż do garnka z wodą i solą do gotowania. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut lub do miękkości. Uważaj, by ich nie rozgotować. 

Ziemniaki możesz przygotować także dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Jeśli chcesz, możesz też użyć pozostałości z obiadu dnia wczorajszego. 

Kukurydzę odsącz z zalewy, a rzodkiewkę drobno posiekaj. 

Do miski sałatkowej włóż ziemniaki, warzywa, szczypiorek i pieprz. Wymieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając w miseczce wszystkie składniki. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj. 

Grillowy rarytas wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Resztki przechowuj w chłodnym miejscu, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska

Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak

Wyborne ogórki kanapkowe do słoików. Złota przyprawa nadaje im charakteru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki