Reklama
Reklama

Tę zapiekankę mogę jeść na okrągło. Lubi ją nawet mój mąż, który kiedyś nie wyobrażał sobie obiadu bez mięsa

Zapiekanka z cukinii i pomidorów to prosty przepis na letnie danie dla całej rodziny, które potrafi zmienić nastawienie wszystkich do dań czysto wegańskich. Składniki są idealnie doprawione, aromatyczne i dobrze upieczone – w dalszym ciągu lekko chrupiące, ale miękkie i rozpływające się w ustach. Całość przyrządzisz bardzo szybko – wystarczy 10 minut i zapiekanka ląduje w piekarniku.

Kiedyś podpatrzyłam ten przepis u koleżanki i zrobiłam u siebie na obiad - wszyscy się zajadali, nawet mój mąż, który nie lubi przepisów wege. Teraz wracam do tej receptury bardzo często.

Zapiekanka z cukinii - lista składników

  • 3 cukinie, 
  • 5 średnich pomidorów, 
  • 1 mała cebula, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ¾ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ¾ łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki bazylii. 

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do dekoracji.

Zapiekanka z cukinii - przepis

Cukinie i pomidory pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj. 

W miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzaj marynatę na warzywach. 

Plastry warzyw układaj naprzemiennie, pionowo w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozsyp cebulkę i posmaruj całość resztką oliwy. 

Reklama

Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do miękkości warzyw i lekkiego zrumienienia ich na wierzchu. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce przez 2 dni, pod przykryciem. Odgrzewaj w piekarniku lub na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem

Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szparagi