Tę zapiekankę mogę jeść na okrągło. Lubi ją nawet mój mąż, który kiedyś nie wyobrażał sobie obiadu bez mięsa
Zapiekanka z cukinii i pomidorów to prosty przepis na letnie danie dla całej rodziny, które potrafi zmienić nastawienie wszystkich do dań czysto wegańskich. Składniki są idealnie doprawione, aromatyczne i dobrze upieczone – w dalszym ciągu lekko chrupiące, ale miękkie i rozpływające się w ustach. Całość przyrządzisz bardzo szybko – wystarczy 10 minut i zapiekanka ląduje w piekarniku.
Kiedyś podpatrzyłam ten przepis u koleżanki i zrobiłam u siebie na obiad - wszyscy się zajadali, nawet mój mąż, który nie lubi przepisów wege. Teraz wracam do tej receptury bardzo często.
- 3 cukinie,
- 5 średnich pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ¾ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¾ łyżeczki cebulki granulowanej,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki bazylii.
Dodatkowo:
- świeża bazylia do dekoracji.
Cukinie i pomidory pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzaj marynatę na warzywach.
Plastry warzyw układaj naprzemiennie, pionowo w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozsyp cebulkę i posmaruj całość resztką oliwy.
Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do miękkości warzyw i lekkiego zrumienienia ich na wierzchu.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce przez 2 dni, pod przykryciem. Odgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji