Tę zapiekankę mogę jeść na okrągło. Lubi ją nawet mój mąż, który kiedyś nie wyobrażał sobie obiadu bez mięsa
Zapiekanka z cukinii i pomidorów to prosty przepis na letnie danie dla całej rodziny, które potrafi zmienić nastawienie wszystkich do dań czysto wegańskich. Składniki są idealnie doprawione, aromatyczne i dobrze upieczone – w dalszym ciągu lekko chrupiące, ale miękkie i rozpływające się w ustach. Całość przyrządzisz bardzo szybko – wystarczy 10 minut i zapiekanka ląduje w piekarniku.
Kiedyś podpatrzyłam ten przepis u koleżanki i zrobiłam u siebie na obiad - wszyscy się zajadali, nawet mój mąż, który nie lubi przepisów wege. Teraz wracam do tej receptury bardzo często.
- 3 cukinie,
- 5 średnich pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ¾ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¾ łyżeczki cebulki granulowanej,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki bazylii.
Dodatkowo:
- świeża bazylia do dekoracji.
Cukinie i pomidory pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzaj marynatę na warzywach.
Plastry warzyw układaj naprzemiennie, pionowo w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozsyp cebulkę i posmaruj całość resztką oliwy.
Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do miękkości warzyw i lekkiego zrumienienia ich na wierzchu.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce przez 2 dni, pod przykryciem. Odgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem
Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik