Reklama
Reklama

Tę zapiekankę mogę jeść na okrągło. Lubi ją nawet mój mąż, który kiedyś nie wyobrażał sobie obiadu bez mięsa

Zapiekanka z cukinii i pomidorów to prosty przepis na letnie danie dla całej rodziny, które potrafi zmienić nastawienie wszystkich do dań czysto wegańskich. Składniki są idealnie doprawione, aromatyczne i dobrze upieczone – w dalszym ciągu lekko chrupiące, ale miękkie i rozpływające się w ustach. Całość przyrządzisz bardzo szybko – wystarczy 10 minut i zapiekanka ląduje w piekarniku.

Kiedyś podpatrzyłam ten przepis u koleżanki i zrobiłam u siebie na obiad - wszyscy się zajadali, nawet mój mąż, który nie lubi przepisów wege. Teraz wracam do tej receptury bardzo często.

Zapiekanka z cukinii - lista składników

  • 3 cukinie, 
  • 5 średnich pomidorów, 
  • 1 mała cebula, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ¾ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ¾ łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki bazylii. 

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do dekoracji.

Zapiekanka z cukinii - przepis

Cukinie i pomidory pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę drobno posiekaj. 

W miseczce wymieszaj oliwę ze wszystkimi przyprawami. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzaj marynatę na warzywach. 

Plastry warzyw układaj naprzemiennie, pionowo w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozsyp cebulkę i posmaruj całość resztką oliwy. 

Reklama

Wstaw zapiekankę z cukinii do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do miękkości warzyw i lekkiego zrumienienia ich na wierzchu. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce przez 2 dni, pod przykryciem. Odgrzewaj w piekarniku lub na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szparagi