Reklama
Reklama

Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ma niepowtarzalny smak i pięknie wygląda

Na czas świąt przygotowujemy wiele wymyślnych ciast, jednak tego zdecydowanie nie może zabraknąć. Jego forma podania przyciągnie uwagę całej rodziny i wszyscy będą chcieli spróbować. Wygląda naprawdę pięknie, a do tego ma niepowtarzalny smak. Zachwyt i komplementy gwarantowane.

Gwiazda z makiem na Wigilię

Potrawa z makiem na Wigilii musi się pojawić. Nasiona są symbolem obfitości, przez co jedzenie ich w ten szczególny dzień miało zapewnić gospodarstwu bogactwo w nadchodzącym roku. Pominięcie tak ważnego składnika i niezjedzenie go według ludowych wierzeń mogło ściągnąć na domowników nieszczęście. 

Lepiej więc nie ryzykować i na wigilijny stół przygotować coś z dodatkiem niebieskich ziaren. Świetnym wyborem będzie drożdżowa gwiazda z makiem. Będzie nie tylko chronić przed niepowodzeniem przez następny rok, ale też wyśmienicie smakuje i robi efekt swoim nietypowym wyglądem. 

Drożdżowa gwiazda z makiem - przepis

Drożdżowa gwiazda z makiem z tego przepisu wychodzi fenomenalna. Ciasto jest nieco wilgotne i rozpływające się w ustach. Do tego jest naprawdę mięciutkie, delikatne przez co łatwo się kroi lub urywa, mimo wymyślnego kształtu. Ale nie tylko smak jest zaletą tego wigilijnego ciasta. Wygląd gwiazdy robi prawdziwą furorę, zarówno wśród dzieci, jak i u dorosłych. Każdy zastanawia się, jak to zrobiłam, a to naprawdę proste. 

Składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej. 

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 600 g mąki pszennej tortowej 
  • 50 g miękkiego masła 
  • 900 g masy makowej. 

Drożdże wkrusz do niedużej miseczki, zasyp je cukrem i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Do tego dodaj mąkę i całość wymieszaj tak, aby składniki połączyły się. Rozczyn odstaw na bok na około 15 minut.

Po tym czasie rozczyn powinien znacząco wyrosnąć i będzie się pienić. W osobnej dużej misce umieść gotowy rozczyn, jajko, mleko, masło i mąkę. Składniki zacznij wyrabiać dłonią lub robotem kuchennym z hakiem. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż utworzy gładką, jednolitą masę. Następnie miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny do wyrośnięcia

Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć i podziel na trzy równie porcje. Każdy z kawałków rozwałkowujemy w kształt koła. Powinny mieć one równą średnicę, nie większą niż wybrana blacha do pieczenia. Na pierwszy z nich wyłóż połowę masy makowej i rozprowadź ją równomiernie. Na to ułóż drugą porcję ciasta i na nim rozłóż pozostały mak. Ostatnim blatem ciasta przykryj mak i całość delikatnie dociśnij dłońmi

Gotowe ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Na środku koła postaw szklankę do góry dnem i przyciśnij ją. Teraz ciasto ponacinaj na 16 kawałków, nie zdejmując szklanki. Każde z nacięć obkręć na dwa razy, aby mak wyszedł na wierzch. 

Całość ponownie przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie wierzchnią część ciasta posmaruj roztopionym masłem lub jajkiem. Gwiazdę makową piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez 35 minut. Ciasto odstaw do wystygnięcia. Dla lepszego efektu wizualnego możesz oprószyć ją cukrem pudrem. Drożdżowa gwiazda z makiem jest gotowa do podania.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy

Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | Wigilia