To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Czasami nie mamy siły na długotrwałe gotowanie. Innym razem bliscy odwiedzą nas bez zapowiedzi, więc trzeba im coś ekspresowo zaserwować. W obu przypadkach na ratunek przychodzi szybka sałatka dla gości. Sprawdzi się idealnie o każdej porze dnia.
Ta szybka sałatka dla gości jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca. Świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, ale także samodzielne danie - na przykład na przystawkę czy przekąskę. Ma bardzo delikatny smak, z nutą charakterystycznej pikanterii pochodzącej od korzenia pietruszki. Całość łączy sos majonezowo-jogurtowy.
Sałatkę przyrządzisz w mniej niż 10 minut, a wykorzystując robota do siekania kapusty, pewnie jeszcze mniej. Dzięki temu będzie idealnym dodatkiem dla osób zabieganych czy zapracowanych, ale także kiedy najdą cię niespodziewani goście lub zwyczajnie zabraknie surówki na obiad.
Składniki:
- mała główka zielonej kapusty,
- średni korzeń pietruszki,
- 2 zielone cebulki,
- puszka kukurydzy 200 g,
- garść koperku.
Dressing:
- 100 g majonezu,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa. Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do miski sałatkowej. Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulkę drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników. Całość posyp koperkiem. Wszystkie składniki wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos.
Gotowym dressingiem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj łyżką lub dłonią. Szybką sałatkę dla gości wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły (możesz ją zaserwować od razu, ale lepsza będzie po "przegryzieniu"). Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?