Tradycyjne, sycące, posmakują rodzinie. Pyzy gospodarskie
Pyzy gospodarskie to tradycyjnie przygotowane kulki ziemniaczane nadziewane mięsem i dodatkowo podawane z masłem, cebulką i boczkiem. Świetnie sprawdzają się jako sycący obiad dla całej rodziny.
To jeden z tych przepisów, które całymi garściami czerpią z tego, co zdaniem wielu osób najlepsze - czyli z kuchni tradycyjnej. Aromatyczne, ciężkie od farszu i bardzo sycące pyzy gospodarskie to prawdziwy kulinarny hit. Warto przygotować je przynajmniej raz na jakiś czas. Smakują wybornie.
Do wykonania tego przepisu potrzebne ci będą:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- sól i pieprz.
Farsz:
- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (drobiowego),
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- odrobina majeranku,
- odrobina papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy albo bulionu.
Do podania:
- 1 cebula,
- 100 g boczku,
- 50 g masła.
Ziemniaki obierz. Podziel je na dwie części - 1/3 i 2/3. Pierwszą z nich włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zostaw tak na 20 minut aż zmiękną. Odcedź. Kiedy ziemniaki będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę i włóż do miski.
Do drugiej miski zetrzyj pozostałe surowe ziemniaki. Zostaw je tak na chwilę, a później odcedź. Jeśli na spodzie zebrała się skrobia, dodaj ją do ugotowanych ziemniaków wraz ze startą porcją. Wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej, posól i popieprz masę. Dobrze zamieszaj.
Przygotuj teraz farsz. Ugotowane mięso drobno posiekaj, a najlepiej zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli marchewka nie jest ugotowana, ugotuj ją do miękkości. Posiekaj drobno cebulę. Ugotowaną marchewkę tak samo pokrój. Wrzuć do ugotowanego mięsa. Posól, popieprz, dodaj majeranek i paprykę słodką mieloną. Jeśli masz rosół lub bulion, dodaj łyżeczkę. Zamiennie zastosuj musztardę. Wyrób jednolitą masę.
Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kulki zrób wgłębienie, nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi, formując pyzę.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pyzy wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj przez około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W tym czasie zrób okrasę. Boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i masło. Zmniejsz ogień, zostaw tak na kilka minut. Polej przygotowanymi dodatkami gorące pyzy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny
Sałatka z awokado na kolację lub sylwestrową imprezę. Jest zdrowa i smakuje świetnie
Genialna pasta kanapkowa z orzechami. Idealna do sylwestrowych przekąsek