Reklama
Reklama

Tradycyjne, sycące, posmakują rodzinie. Pyzy gospodarskie

Pyzy gospodarskie to tradycyjnie przygotowane kulki ziemniaczane nadziewane mięsem i dodatkowo podawane z masłem, cebulką i boczkiem. Świetnie sprawdzają się jako sycący obiad dla całej rodziny.

To jeden z tych przepisów, które całymi garściami czerpią z tego, co zdaniem wielu osób najlepsze - czyli z kuchni tradycyjnej. Aromatyczne, ciężkie od farszu i bardzo sycące pyzy gospodarskie to prawdziwy kulinarny hit. Warto przygotować je przynajmniej raz na jakiś czas. Smakują wybornie.

Pyzy gospodarskie - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne ci będą:

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • sól i pieprz. 

Farsz:

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (drobiowego), 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • odrobina majeranku, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżeczka musztardy albo bulionu.

Do podania:

  • 1 cebula, 
  • 100 g boczku, 
  • 50 g masła. 

Pyzy gospodarskie - przepis

Ziemniaki obierz. Podziel je na dwie części - 1/3 i 2/3. Pierwszą z nich włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zostaw tak na 20 minut aż zmiękną. Odcedź. Kiedy ziemniaki będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę i włóż do miski. 

Do drugiej miski zetrzyj pozostałe surowe ziemniaki. Zostaw je tak na chwilę, a później odcedź. Jeśli na spodzie zebrała się skrobia, dodaj ją do ugotowanych ziemniaków wraz ze startą porcją. Wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej, posól i popieprz masę. Dobrze zamieszaj.  

Przygotuj teraz farsz. Ugotowane mięso drobno posiekaj, a najlepiej zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli marchewka nie jest ugotowana, ugotuj ją do miękkości. Posiekaj drobno cebulę. Ugotowaną marchewkę tak samo pokrój. Wrzuć do ugotowanego mięsa. Posól, popieprz, dodaj majeranek i paprykę słodką mieloną. Jeśli masz rosół lub bulion, dodaj łyżeczkę. Zamiennie zastosuj musztardę. Wyrób jednolitą masę. 

Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kulki zrób wgłębienie, nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi, formując pyzę. 

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pyzy wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj przez około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

W tym czasie zrób okrasę. Boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i masło. Zmniejsz ogień, zostaw tak na kilka minut. Polej przygotowanymi dodatkami gorące pyzy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny

Sałatka z awokado na kolację lub sylwestrową imprezę. Jest zdrowa i smakuje świetnie

Genialna pasta kanapkowa z orzechami. Idealna do sylwestrowych przekąsek

INTERIA.PL