Tradycyjne, sycące, posmakują rodzinie. Pyzy gospodarskie
Pyzy gospodarskie to tradycyjnie przygotowane kulki ziemniaczane nadziewane mięsem i dodatkowo podawane z masłem, cebulką i boczkiem. Świetnie sprawdzają się jako sycący obiad dla całej rodziny.
To jeden z tych przepisów, które całymi garściami czerpią z tego, co zdaniem wielu osób najlepsze - czyli z kuchni tradycyjnej. Aromatyczne, ciężkie od farszu i bardzo sycące pyzy gospodarskie to prawdziwy kulinarny hit. Warto przygotować je przynajmniej raz na jakiś czas. Smakują wybornie.
Do wykonania tego przepisu potrzebne ci będą:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- sól i pieprz.
Farsz:
- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (drobiowego),
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- odrobina majeranku,
- odrobina papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy albo bulionu.
Do podania:
- 1 cebula,
- 100 g boczku,
- 50 g masła.
Ziemniaki obierz. Podziel je na dwie części - 1/3 i 2/3. Pierwszą z nich włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zostaw tak na 20 minut aż zmiękną. Odcedź. Kiedy ziemniaki będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę i włóż do miski.
Do drugiej miski zetrzyj pozostałe surowe ziemniaki. Zostaw je tak na chwilę, a później odcedź. Jeśli na spodzie zebrała się skrobia, dodaj ją do ugotowanych ziemniaków wraz ze startą porcją. Wsyp łyżkę skrobi ziemniaczanej, posól i popieprz masę. Dobrze zamieszaj.
Przygotuj teraz farsz. Ugotowane mięso drobno posiekaj, a najlepiej zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli marchewka nie jest ugotowana, ugotuj ją do miękkości. Posiekaj drobno cebulę. Ugotowaną marchewkę tak samo pokrój. Wrzuć do ugotowanego mięsa. Posól, popieprz, dodaj majeranek i paprykę słodką mieloną. Jeśli masz rosół lub bulion, dodaj łyżeczkę. Zamiennie zastosuj musztardę. Wyrób jednolitą masę.
Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kulki zrób wgłębienie, nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi, formując pyzę.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pyzy wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj przez około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W tym czasie zrób okrasę. Boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i masło. Zmniejsz ogień, zostaw tak na kilka minut. Polej przygotowanymi dodatkami gorące pyzy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie