Reklama
Reklama

Tradycyjny przepis, smakuje jak u mamy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka

Rogaliki drożdżowe z dżemem przygotowane w tradycyjny i szybki sposób zachwycają wszystkich swoją puszystością. Ten przepis jest prosty, zawsze wychodzi - doskonale sprawdzi się na spotkania z bliskimi.

To jeden z tych przysmaków, które łączą pokolenia - rogaliki drożdżowe z dżemem są przepyszne, rozpływające się w ustach i wszyscy je uwielbiają. Zarówno starsi jak i młodsi z pewnością zjedzą je do ostatniego okruszka. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego spotkania, także w święta. Perfekcyjnie smakuje do kawy i herbaty.

Przepis jest łatwy w wykonaniu - może więc to dobra okazja, aby przygotować coś wspólnie z dziećmi? 

Rogaliki drożdżowe z dżemem - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będzie:

  • 500 g mąki pszennej typu 480, 
  • 25 g drożdży świeżych, 
  • 100 g masła, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej, 
  • 150 g dżemu wiśniowego lub truskawkowego, 
  • 1 białko do posmarowania, 
  • cukier puder do posypania rogalików. 

Rogaliki drożdżowe z dżemem - przepis

Masło wyciągnij z lodówki i pokrój na kawałki. Włóż je do rondelka i delikatnie podgrzej.

Drożdże pokrusz. Zasyp je cukrem, połącz i wymieszaj widelcem. Zostaw na chwilę. Dodaj śmietanę i całość delikatnie wymieszaj.

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, roztopione masło oraz drożdże ze śmietaną. Całość zacznij wyrabiać rękoma lub mikserem z hakiem. Ciasto powinno zrobić się jednolite i elastyczne. Jeśli będzie się mocno kleić, dodaj mąkę.  

Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Podziel na części w taki sposób, aby powstały trójkąty. Na szerszą część każdego trójkąta nałóż łyżeczkę konfitury. Zawiń. Na wierzchu każdego rogalika rozprowadź białko. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Włóż do jeszcze zimnego piekarnika. Teraz to włącz. Rozgrzej do 190 stopni Celsjusza i piecz rogaliki około 15-20 minut aż wyrosną i się zarumienią. 

Posyp cukrem pudrem. 

Zobacz też:

Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna

Szynka na świąteczny obiad. Z chrupiącą skórką, w kremowym sosie, zawijane zrazy

Coś nowego w kuchni. Zastąp nimi roladki z szynki czy tortilli

INTERIA.PL