Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno
Jesienią i zimą częściej zajadamy się rozgrzewającymi śniadaniami, obiadami czy deserami na ciepło. Do kuchni wkraczają też korzenne przyprawy, które są nie tylko smaczne, ale też mobilizują organizm do walki z sezonowymi infekcjami. Jeśli przepadasz za pulchnymi, gorącymi placuszkami o smaku cynamonu, to polecamy ci przepis na racuchy à la cynamonki.
Trochę racuchy, trochę cynamonki. Słodko-korzenne danie łączy to, co najlepsze z obu popularnych potraw. Przekąska wychodzi pulchna, wyrośnięta i mocno cynamonowa, jak w przypadku cynamonek, ale nie trzeba jej piec. Przygotujesz ją zupełnie jak racuchy, czyli smażąc na patelni. Racuchy à la cynamonki świetnie pasują na bogatsze śniadanie czy jesienny deser, ale mogą być też lekkim, słodkim obiadem. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak prosto je zrobić.
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 25 ml oleju,
- jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cukru waniliowego.
Masa cynamonowa:
- 4 łyżki masła,
- 50 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół gwiazdki anyżu.
Dodatkowo:
- masło do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną. Wlej mleko i olej, a następnie dodaj jajko. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników.
Teraz zrób masę cynamonową. Masło delikatnie rozpuść w rondelku z anyżem, ale nie musi robić się w pełni płynne. Zdejmij z ognia, wyciągnij gwiazdkę anyżu. Dodaj cukier i cynamon, a także dużą łyżkę wcześniej przygotowanego ciasta. Zmiksuj na gładką masę. Przygotuj rękaw cukierniczy i przełóż do niego cynamonową masę.
Usmaż racuchy à la cynamonki. Na dużej patelni rozprowadź odrobinę masła. Łyżką nakładaj porcje racuchów. Kiedy na zewnątrz zaczną pojawiać się bąbelki, wyciśnij masę cynamonową z pomocą rękawa cukierniczego, robiąc kształt ślimaczków. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj samodzielnie albo z cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść