Reklama
Reklama

Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno

Jesienią i zimą częściej zajadamy się rozgrzewającymi śniadaniami, obiadami czy deserami na ciepło. Do kuchni wkraczają też korzenne przyprawy, które są nie tylko smaczne, ale też mobilizują organizm do walki z sezonowymi infekcjami. Jeśli przepadasz za pulchnymi, gorącymi placuszkami o smaku cynamonu, to polecamy ci przepis na racuchy à la cynamonki.

Racuchy czy cynamonki?

Trochę racuchy, trochę cynamonki. Słodko-korzenne danie łączy to, co najlepsze z obu popularnych potraw. Przekąska wychodzi pulchna, wyrośnięta i mocno cynamonowa, jak w przypadku cynamonek, ale nie trzeba jej piec. Przygotujesz ją zupełnie jak racuchy, czyli smażąc na patelni. Racuchy à la cynamonki świetnie pasują na bogatsze śniadanie czy jesienny deser, ale mogą być też lekkim, słodkim obiadem. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak prosto je zrobić.

Racuchy à la cynamonki - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 240 g mąki pszennej, 
  • 250 ml mleka, 
  • 25 ml oleju, 
  • jajko, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżka cukru waniliowego.

Masa cynamonowa: 

  • 4 łyżki masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • pół gwiazdki anyżu. 

Dodatkowo: 

  • masło do smażenia. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną. Wlej mleko i olej, a następnie dodaj jajko. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników.  

Teraz zrób masę cynamonową. Masło delikatnie rozpuść w rondelku z anyżem, ale nie musi robić się w pełni płynne. Zdejmij z ognia, wyciągnij gwiazdkę anyżu. Dodaj cukier i cynamon, a także dużą łyżkę wcześniej przygotowanego ciasta. Zmiksuj na gładką masę. Przygotuj rękaw cukierniczy i przełóż do niego cynamonową masę. 

Usmaż racuchy à la cynamonki. Na dużej patelni rozprowadź odrobinę masła. Łyżką nakładaj porcje racuchów. Kiedy na zewnątrz zaczną pojawiać się bąbelki, wyciśnij masę cynamonową z pomocą rękawa cukierniczego, robiąc kształt ślimaczków. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj samodzielnie albo z cukrem pudrem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadania | desery | cynamon