Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno
Jesienią i zimą częściej zajadamy się rozgrzewającymi śniadaniami, obiadami czy deserami na ciepło. Do kuchni wkraczają też korzenne przyprawy, które są nie tylko smaczne, ale też mobilizują organizm do walki z sezonowymi infekcjami. Jeśli przepadasz za pulchnymi, gorącymi placuszkami o smaku cynamonu, to polecamy ci przepis na racuchy à la cynamonki.
Trochę racuchy, trochę cynamonki. Słodko-korzenne danie łączy to, co najlepsze z obu popularnych potraw. Przekąska wychodzi pulchna, wyrośnięta i mocno cynamonowa, jak w przypadku cynamonek, ale nie trzeba jej piec. Przygotujesz ją zupełnie jak racuchy, czyli smażąc na patelni. Racuchy à la cynamonki świetnie pasują na bogatsze śniadanie czy jesienny deser, ale mogą być też lekkim, słodkim obiadem. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak prosto je zrobić.
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 25 ml oleju,
- jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cukru waniliowego.
Masa cynamonowa:
- 4 łyżki masła,
- 50 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół gwiazdki anyżu.
Dodatkowo:
- masło do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną. Wlej mleko i olej, a następnie dodaj jajko. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników.
Teraz zrób masę cynamonową. Masło delikatnie rozpuść w rondelku z anyżem, ale nie musi robić się w pełni płynne. Zdejmij z ognia, wyciągnij gwiazdkę anyżu. Dodaj cukier i cynamon, a także dużą łyżkę wcześniej przygotowanego ciasta. Zmiksuj na gładką masę. Przygotuj rękaw cukierniczy i przełóż do niego cynamonową masę.
Usmaż racuchy à la cynamonki. Na dużej patelni rozprowadź odrobinę masła. Łyżką nakładaj porcje racuchów. Kiedy na zewnątrz zaczną pojawiać się bąbelki, wyciśnij masę cynamonową z pomocą rękawa cukierniczego, robiąc kształt ślimaczków. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj samodzielnie albo z cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?
Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby
Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia