Tym śledziom nikt się nie oprze. W mig znikną ze stołu
Warstwowa sałatka ze śledziem to idealne połączenie wyrazistych smaków i wyjątkowego wyglądu. Jest kolorowa, pyszna i doskonale łączy się z majonezem, śmietaną oraz chrzanem. Kolejne warstwy – od śledzia po delikatne buraki i aromatyczny sos tworzą doskonałą propozycję na świąteczny okres.
Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć oczywiście śledzi. Ten sposób ich podania cieszy się ogromną popularnością - i słusznie. Śledzie pod pierzynką to prawdziwy hit wśród sałatek, nie tylko w grudniu. Jeżeli chcesz rozpieścić podniebienia swoich gości i zaserwować im kulinarną klasykę w nieznanej być może im dotąd odsłonie, to przepis idealny właśnie dla ciebie.
Pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, tak lubiana przez Polaków ryba, w zestawieniu m.in. z aromatycznymi burakami, marchewką czy kiszonymi ogórkami zdecydowanie jeszcze bardziej zyskuje na smaku. Sprawdź to koniecznie.
- 500 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 3 filety śledziowe,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 3 buraki,
- 4 jajka,
- 1 łyżka śmietany 12%,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- sól i pieprz.
Śledzie namocz w wodzie i zostaw je tak na około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą, umieść je w garnku, wlej wodę i gotuj do miękkości. Poczekaj aż ostygną, wtedy je zetrzyj na tarce. Połącz z łyżką majonezu i łyżką chrzanu. Odstaw do lodówki.
Ziemniaki w mundurkach umieść w garnku. Dołóż do nich marchewki i ugotuj do miękkości. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz.
Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką śmietany 12%, odrobiną soli i pieprzu, a następnie odstaw.
Marchewki zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Potem obierz je i oddziel białka od żółtek. Posiekaj drobno.
Śledzie osusz, a następnie pokrój w średniej wielości części. Ogórki kiszone odsącz z zalewy i posiekaj. W okrągłej tortownicy ułóż na spód ziemniaki ze śmietaną. Na to ułóż marchewkę, białka jajek i filety śledziowe. Przykryj ogórkami kiszonymi i sporą warstwą schłodzonych buraczków. Całość posyp posiekanymi drobno żółtkami. Przykryj i włóż do lodówki do schłodzenia.
Zobacz też:
Słodko-pikantne śledzie po kaszubsku. Przekąska, której smak zapamiętasz na długo
Wysoka, puszysta, delikatna i bez grama mąki. Sernikowa Chmurka to będzie hit na święta
Aromatyczne ciasto pomarańczowe. Goście będą błagać o dokładkę