Reklama
Reklama

Tym śledziom nikt się nie oprze. W mig znikną ze stołu

Warstwowa sałatka ze śledziem to idealne połączenie wyrazistych smaków i wyjątkowego wyglądu. Jest kolorowa, pyszna i doskonale łączy się z majonezem, śmietaną oraz chrzanem. Kolejne warstwy – od śledzia po delikatne buraki i aromatyczny sos tworzą doskonałą propozycję na świąteczny okres.

Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć oczywiście śledzi. Ten sposób ich podania cieszy się ogromną popularnością - i słusznie. Śledzie pod pierzynką to prawdziwy hit wśród sałatek, nie tylko w grudniu. Jeżeli chcesz rozpieścić podniebienia swoich gości i zaserwować im kulinarną klasykę w nieznanej być może im dotąd odsłonie, to przepis idealny właśnie dla ciebie. 

Pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, tak lubiana przez Polaków ryba, w zestawieniu m.in. z aromatycznymi burakami, marchewką czy kiszonymi ogórkami zdecydowanie jeszcze bardziej zyskuje na smaku. Sprawdź to koniecznie.

Śledzie pod pierzynką - lista składników

  • 500 g ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • 3 filety śledziowe,  
  • 3 średnie ogórki kiszone, 
  • 3 buraki, 
  • 4 jajka, 
  • 1 łyżka śmietany 12%, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • 1 łyżka chrzanu, 
  • sól i pieprz. 

Śledzie pod pierzynką - sposób przygotowania

Śledzie namocz w wodzie i zostaw je tak na około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą, umieść je w garnku, wlej wodę i gotuj do miękkości. Poczekaj aż ostygną, wtedy je zetrzyj na tarce. Połącz z łyżką majonezu i łyżką chrzanu. Odstaw do lodówki.

Ziemniaki w mundurkach umieść w garnku. Dołóż do nich marchewki i ugotuj do miękkości. Zostaw do ostudzenia, a potem obierz.

Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką śmietany 12%, odrobiną soli i pieprzu, a następnie odstaw.

Marchewki zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Potem obierz je i oddziel białka od żółtek. Posiekaj drobno.

Śledzie osusz, a następnie pokrój w średniej wielości części. Ogórki kiszone odsącz z zalewy i posiekaj. W okrągłej tortownicy ułóż na spód ziemniaki ze śmietaną. Na to ułóż marchewkę, białka jajek i filety śledziowe. Przykryj ogórkami kiszonymi i sporą warstwą schłodzonych buraczków. Całość posyp posiekanymi drobno żółtkami. Przykryj i włóż do lodówki do schłodzenia.

Zobacz też:

Słodko-pikantne śledzie po kaszubsku. Przekąska, której smak zapamiętasz na długo

Wysoka, puszysta, delikatna i bez grama mąki. Sernikowa Chmurka to będzie hit na święta

Aromatyczne ciasto pomarańczowe. Goście będą błagać o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledzie | Boże Narodzenie