Ulubione ciasto Polaków, choć to wypiek od sąsiadów. Na święta jest pozycją obowiązkową
Placek czeski z masą z kaszy manny to słodka przekąska na każdą okazję. Nie jest trudny do zrobienia, szczególnie gdy ma się sprawdzony przepis. Ciasto w tym wydaniu smakuje dobrze zarówno do porannej kawy, jak i popołudniowej herbaty. To prawdziwy klasyk wśród deserów.
Placek czeski nazywany jest w Polsce również Stefanką. To jedno z ulubionych ciast Polaków, które łączy przyjemną słodycz z lekką konsystencją. Blaty przełożone są kremem na bazie kaszy manny, dlatego wypiek jest aksamitny. Więcej smaku i chrupiącej tekstury dodają mu orzechy, którymi dekoruje się wierzch deseru.
Placek czeski to nic innego jak miodownik przełożony delikatną masą grysikową. Co ciekawe, wypiek ten zainspirował inny deser z XVIII wieku. Ciasto jest prostszą wersją ormiańskiej Marlenki, popularnej w Czechach. Według podań Ormianin - Georgius Deodatus Damascenus założył pierwszą czeską kawiarnię na terytorium Pragi i upiekł w niej Marlenkę. Placek czeski stworzył inny Ormianin - Gevorg Avetisyan - który odświeżył przepis dopiero w połowie lat 90. XX wieku.
Dawniej Marlenka była jednym z najtańszych deserów do zrobienia, bo zawierała łatwo dostępne wówczas miód i kaszę mannę. Dziś większość osób sięga od razu po uproszczony przepis na Placek czeski. Nie jest skomplikowany do zrobienia, bo wystarczy przygotować cienkie warstwy miodowego ciasta i słodką masę grysikową. Potem trzeba już tylko przełożyć kremem blaty i udekorować polewą czekoladową oraz pokruszonymi orzechami.
Składniki:
Ciasto:
- 470 g mąki tortowej,
 - łyżeczka sody oczyszczonej,
 - 110 g drobnego cukru,
 - 4 łyżki miodu płynnego,
 - 4 żółtka,
 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany,
 - łyżka masła.
 
Krem:
- litr mleka,
 - ok. 170 g drobnego cukru,
 - 9 łyżek kaszy manny,
 - kilka kropli aromatu waniliowego,
 - 200 g masła,
 - szczypta soli.
 
Dekoracja:
- 80 g gorzkiej czekolady,
 - 80 g śmietany kremówki 30%,
 - 60-80 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych.
 
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną na stolnicę. Dosyp cukier, wbij żółtka, wlej miód, dodaj jogurt i masło. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto, podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na kwadrat i przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm. Każde ciasto piecz przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, a następnie całkowicie wystudź.
Zrób krem. Wlej mleko do rondelka, wsyp cukier, kaszę manną i sól. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj ok. minuty (stale mieszając), zdejmij z ognia i przykryj naczynie talerzykiem lub folią spożywczą. Zostaw do wystygnięcia. Miękkie masło ubij na puszystą masę. Po łyżce dodawaj całkowicie wystudzony budyń z kaszy. Miksuj do połączenia w gładki krem.
Złóż Placek czeski. Pierwszy miodowy blat posmaruj równomiernie kremem. Przykryj kolejnym blatem i znowu wysmaruj masą. Postępuj tak, aż do wykończenia składników - ostatnią warstwą powinien być blat ciasta. Wstaw placek do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj dekorację. Śmietankę kremówkę wlej do garnka i podgrzej. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do połączenia składników w płynną polewę. Lekko przestygłą udekoruj wierzch ciasta i posyp posiekanymi orzechami. Po kolejnych 20 minutach schłodzenia w lodówce Placek czeski z masą z kaszy manny będzie gotowy do podania gościom.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Na obiad na 11 listopada nie będzie gęsiny. O dokładkę będą prosić nawet najbardziej wybredni goście
Ta przekąska zaskoczyła wszystkich na imprezie. Zniknęła jako pierwsza
To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę