Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie
W święta Bożego Narodzenia wśród deserów nie może zabraknąć makowca. Plecionka makowa to patent na upieczenie go w oryginalnej formie. Gdy położysz ją podczas wigilii w centralnym punkcie stołu, cała rodzina na pewno będzie pod wrażeniem.
Plecionka makowa to efektowny wieniec z delikatnego ciasta drożdżowego, połączonego z aromatyczną masą makową. Prezentuje się elegancko - jej skręcone warstwy pięknie pokazują makowe nadzienie, a zapach drożdżowego ciasta od razu kojarzy się z pysznymi słodkościami. To wspaniała alternatywa dla klasycznego makowca czy tradycyjnej rolady makowej, zwłaszcza jeśli chcesz podać coś bardziej nowoczesnego. Plecionka jest miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość, więc doskonale sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i jako słodki dodatek do świątecznej kawy.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 60 g cukru,
- 80 g masła,
- 500 g mąki tortowej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 400 g masy makowej (może być z puszki).
Sposób wykonania:
1. Roztop masło i przestudź. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej, a mleko do temperatury około 37°C.
2. Odmierz połowę mleka i wlej do wysokiego naczynia. Rozkrusz do mleka drożdże i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj. Odstaw pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na 15 minut - w tym czasie zaczyn powinien się spienić.
3. Do misy miksera przesiej mąkę. Wlej resztę mleka, dodaj resztę cukru, sól, jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlej też zaczyn. Zmiksuj składniki hakiem. W trakcie wyrabiania ciasta dodaj masło. Miksuj, aż ciasto stanie się jednolite, gładki i elastyczne.
4. Przełóż ciasto do czystej, lekko natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce (pod przykryciem ściereczki) na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
5. Ponownie wyrób wyrośnięte ciasto, a następnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokąt wymiarach około 40x60 cm.
6. Rozsmaruj na cieście masę makową pozostawiając wolne margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto w rulon, kończąc na wolnym marginesie. Ostrym nożem przekrój wałek ciasta wzdłuż na pół. Spleć obie połowy i sklej końcówki, tworząc wieniec.
7. Przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do dalszego wyrastania.
8. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem jajka. Wstaw blachę z wieńcem do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut.
9. Gotowy wieniec możesz polukrować lub udekorować w inny sposób, np. świątecznymi ozdobami z czekolady.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Odchudzający sok z buraków. Gubisz centymetry w pasie, a energii przybywa
Ten dodatek całkowicie zmienia tradycyjny kompot na wigilię. Nawet babcia przyzna, że jest najlepszy
Jeśli lubisz tiramisu, na sobotę zrób to ciasto. Goście będą prosić o przepis