Reklama
Reklama

Upiecz na święta zamiast rolady makowej. Elegancka plecionka zrobi wrażenie na rodzinie

W święta Bożego Narodzenia wśród deserów nie może zabraknąć makowca. Plecionka makowa to patent na upieczenie go w oryginalnej formie. Gdy położysz ją podczas wigilii w centralnym punkcie stołu, cała rodzina na pewno będzie pod wrażeniem.

Plecionka makowa na święta Bożego Narodzenia

Plecionka makowa to efektowny wieniec z delikatnego ciasta drożdżowego, połączonego z aromatyczną masą makową. Prezentuje się elegancko - jej skręcone warstwy pięknie pokazują makowe nadzienie, a zapach drożdżowego ciasta od razu kojarzy się z pysznymi słodkościami. To wspaniała alternatywa dla klasycznego makowca czy tradycyjnej rolady makowej, zwłaszcza jeśli chcesz podać coś bardziej nowoczesnego. Plecionka jest miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość, więc doskonale sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i jako słodki dodatek do świątecznej kawy. 

Reklama

Plecionka makowa - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 60 g cukru, 
  • 80 g masła,  
  • 500 g mąki tortowej,  
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli,  
  • 400 g masy makowej (może być z puszki).

Sposób wykonania:

1. Roztop masło i przestudź. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej, a mleko do temperatury około 37°C.  

2. Odmierz połowę mleka i wlej do wysokiego naczynia. Rozkrusz do mleka drożdże i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj. Odstaw pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na 15 minut - w tym czasie zaczyn powinien się spienić. 

3. Do misy miksera przesiej mąkę. Wlej resztę mleka, dodaj resztę cukru, sól, jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlej też zaczyn. Zmiksuj składniki hakiem. W trakcie wyrabiania ciasta dodaj masło. Miksuj, aż ciasto stanie się jednolite, gładki i elastyczne.  

4. Przełóż ciasto do czystej, lekko natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce (pod przykryciem ściereczki) na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

5. Ponownie wyrób wyrośnięte ciasto, a następnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokąt wymiarach około 40x60 cm. 

6. Rozsmaruj na cieście masę makową pozostawiając wolne margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto w rulon, kończąc na wolnym marginesie. Ostrym nożem przekrój wałek ciasta wzdłuż na pół. Spleć obie połowy i sklej końcówki, tworząc wieniec. 

7. Przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do dalszego wyrastania. 

8. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem jajka. Wstaw blachę z wieńcem do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut. 

9. Gotowy wieniec możesz polukrować lub udekorować w inny sposób, np. świątecznymi ozdobami z czekolady. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Odchudzający sok z buraków. Gubisz centymetry w pasie, a energii przybywa

Ten dodatek całkowicie zmienia tradycyjny kompot na wigilię. Nawet babcia przyzna, że jest najlepszy

Jeśli lubisz tiramisu, na sobotę zrób to ciasto. Goście będą prosić o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Boże Narodzenie