Reklama
Reklama

W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki

Naleśniki z młodą kapustą to nietypowe połączenie smaków, ale zadziwi cię ich konsystencja i aromat. Danie jest delikatne i rozpływa się w ustach, idealnie sprawdzi się na obiad czy sycącą kolację. Od kiedy wypróbowałam ten przepis, wracam do niego naprawdę często.

Uwielbiam naleśniki i lubię testować przeróżne nadzienia - od klasycznych naleśników z owocowym dżemem, po bardziej wytrawne propozycje. Zestawienie, które chcę zaproponować dzisiaj, jest zdecydowanie z tych bardziej oryginalnych. Nie wahaj się jednak spróbować, bo smak cię pozytywnie zaskoczy. 

Naleśniki z młodą kapustą - lista składników

Naleśniki: 

  • 130 g mąki pszennej, 
  • 350 ml mleka, 
  • 150 ml wody gazowanej mineralnej, 
  • 1 jajko, 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

Reklama
  • ½ młodej kapusty, 
  • 180 g wędzonej kiełbasy lub szynki, 
  • 200 ml śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki siekanego koperku, 
  • 1 łyżka sosu Worcestershire, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do panierowania, 
  • olej do smażenia. 

Naleśniki z młodą kapustą - przepis

Przygotuj naleśniki. 

W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko mikserem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wlej wodę, rozrzedzając ciasto. Powinno swobodnie spływać z łyżki, ale pozostawiać na niej wyraźny ślad. 

Dopraw solą i cukrem. 

Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie po dnie. Smaż naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na talerz. 

Przygotuj nadzienie. 

Kiełbasę lub szynkę pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż je do zbrązowienia, przez ok. 2-3 minuty. 

Kapustę bardzo drobno poszatkuj i dodaj ją do kiełbaski. Gotuj całość do miękkości, przez ok. 5 minut. Odparuj nadmiar wody. 

Dodaj śmietankę kremówkę, sos Worcestershire i cukier. Dopraw siekanym koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 

Złóż danie. 

Bierz po naleśniki i nałóż na wierzchu po 1-2 łyżki farszu z kapusty. Złóż naleśnika w kopertę, zawijając brzegi pod siebie, by kapusta nie wypadła. 

Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj je. Maczaj naleśniki w jajku i dobrze otrzep z nadmiaru. Alternatywnie możesz też posmarować je silikonowym pędzelkiem. 

Kładź naleśniki na patelnię, na rozgrzany tłuszcz. Smaż z każdej strony przez 1-2 minuty. 

Naleśniki z młodą kapustą podawaj na ciepło. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki