W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki
Naleśniki z młodą kapustą to nietypowe połączenie smaków, ale zadziwi cię ich konsystencja i aromat. Danie jest delikatne i rozpływa się w ustach, idealnie sprawdzi się na obiad czy sycącą kolację. Od kiedy wypróbowałam ten przepis, wracam do niego naprawdę często.
Uwielbiam naleśniki i lubię testować przeróżne nadzienia - od klasycznych naleśników z owocowym dżemem, po bardziej wytrawne propozycje. Zestawienie, które chcę zaproponować dzisiaj, jest zdecydowanie z tych bardziej oryginalnych. Nie wahaj się jednak spróbować, bo smak cię pozytywnie zaskoczy.
Naleśniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 150 ml wody gazowanej mineralnej,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- ½ młodej kapusty,
- 180 g wędzonej kiełbasy lub szynki,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- jajko do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotuj naleśniki.
W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko mikserem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej wodę, rozrzedzając ciasto. Powinno swobodnie spływać z łyżki, ale pozostawiać na niej wyraźny ślad.
Dopraw solą i cukrem.
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie po dnie. Smaż naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na talerz.
Przygotuj nadzienie.
Kiełbasę lub szynkę pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż je do zbrązowienia, przez ok. 2-3 minuty.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj i dodaj ją do kiełbaski. Gotuj całość do miękkości, przez ok. 5 minut. Odparuj nadmiar wody.
Dodaj śmietankę kremówkę, sos Worcestershire i cukier. Dopraw siekanym koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Złóż danie.
Bierz po naleśniki i nałóż na wierzchu po 1-2 łyżki farszu z kapusty. Złóż naleśnika w kopertę, zawijając brzegi pod siebie, by kapusta nie wypadła.
Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj je. Maczaj naleśniki w jajku i dobrze otrzep z nadmiaru. Alternatywnie możesz też posmarować je silikonowym pędzelkiem.
Kładź naleśniki na patelnię, na rozgrzany tłuszcz. Smaż z każdej strony przez 1-2 minuty.
Naleśniki z młodą kapustą podawaj na ciepło.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili
Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni
Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu