W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki
Naleśniki z młodą kapustą to nietypowe połączenie smaków, ale zadziwi cię ich konsystencja i aromat. Danie jest delikatne i rozpływa się w ustach, idealnie sprawdzi się na obiad czy sycącą kolację. Od kiedy wypróbowałam ten przepis, wracam do niego naprawdę często.
Uwielbiam naleśniki i lubię testować przeróżne nadzienia - od klasycznych naleśników z owocowym dżemem, po bardziej wytrawne propozycje. Zestawienie, które chcę zaproponować dzisiaj, jest zdecydowanie z tych bardziej oryginalnych. Nie wahaj się jednak spróbować, bo smak cię pozytywnie zaskoczy.
Naleśniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 150 ml wody gazowanej mineralnej,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- ½ młodej kapusty,
- 180 g wędzonej kiełbasy lub szynki,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki siekanego koperku,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- jajko do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotuj naleśniki.
W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko mikserem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej wodę, rozrzedzając ciasto. Powinno swobodnie spływać z łyżki, ale pozostawiać na niej wyraźny ślad.
Dopraw solą i cukrem.
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie po dnie. Smaż naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na talerz.
Przygotuj nadzienie.
Kiełbasę lub szynkę pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż je do zbrązowienia, przez ok. 2-3 minuty.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj i dodaj ją do kiełbaski. Gotuj całość do miękkości, przez ok. 5 minut. Odparuj nadmiar wody.
Dodaj śmietankę kremówkę, sos Worcestershire i cukier. Dopraw siekanym koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Złóż danie.
Bierz po naleśniki i nałóż na wierzchu po 1-2 łyżki farszu z kapusty. Złóż naleśnika w kopertę, zawijając brzegi pod siebie, by kapusta nie wypadła.
Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj je. Maczaj naleśniki w jajku i dobrze otrzep z nadmiaru. Alternatywnie możesz też posmarować je silikonowym pędzelkiem.
Kładź naleśniki na patelnię, na rozgrzany tłuszcz. Smaż z każdej strony przez 1-2 minuty.
Naleśniki z młodą kapustą podawaj na ciepło.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obowiązkowa sałatka na grillu. Pasuje idealnie do karkówki, skrzydełek czy ziemniaków
Szybkie ciasto cynamonowe na weekend. Ma tylko sześć składników
Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę