W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem
Delikatny, pachnący cynamonem, otulony mlekiem i słodyczą pysznych jabłek. Ten smak zna praktycznie każdy, kto dorastał w Polsce. Kiedyś był maksymalnie prostym i tanim daniem, popularnym głównie ze względu na prostotę przygotowania oraz niskie koszta. Dziś powraca jako comfort food. Ryż z jabłkami na mleku, bo o nim mowa, ponownie zachwyca.
Chociaż współczesna kuchnia oferuje nam wiele pyszności, często podpatrzonych w innych krajach, to jednak powraca moda na sięganie do dań prosto z kuchni naszych babć. Ryż z jabłkami jest jak wspomnienie dzieciństwa, ten smak potrafi nie tylko nasycić, ale także wzruszyć. Gdy go robię, przed oczami mam moją babcię krzątającą się po niewielkiej kuchni, przygotowującą tą aromatyczną potrawę. Z kuzynostwem chętnie jedliśmy na śniadanie czy podwieczorek.
W czasach PRL-u gotowanie wyglądało inaczej niż dziś, gdy tak wiele składników mamy na wyciągnięcie ręki. Wtedy liczyła się umiejętność wyczarowania czegoś pysznego z... niczego. Sklepowe półki świeciły pustkami, ale ludzie radzili sobie na różne sposoby, na przykład hodując owoce i warzywa we własnych ogródkach czy kupując je od gospodarzy.
Dobrym przykładem dania z PRL-u jest właśnie ryż z jabłkami. Tani, sycący, można było go zrobić właściwie przez cały rok. No i do tego ta prostota składników - jedyne, czego potrzebowały gospodynie to mleko, ryż, trochę cukru, cynamonu i jabłka.
Pomimo skromności, ryż z jabłkami w PRL-u był przysmakiem, który szczególnie dzieciaki wprost uwielbiały.
Chcesz zrobić ryż z jabłkami jak u babci? Przepis jest prosty - proponujemy wersję pieczoną.
Lista składników:
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Masa ryżowa:
- 300 g ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 łyżki drobnego cukru.
Dodatkowo:
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżka masła.
Zagotuj mleko z wodą.
Gdy będzie się gotować, do garnka wrzuć ryż, masło, cukry i cynamon. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, po tym czasie ryż odcedź i wystudź.
Jabłka obierz, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W garnku roztop masło, dodaj starte jabłka, cukry, cynamon.
Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż do niego połowę ryżu. Na tę warstwę wyłóż jabłka, następnie kolejną warstwę ryżu. Wyrównaj wszystko łyżką, wierzch posyp cukrem wanilinowym.
Piekarnik ustaw na 180 stopni, piecz przez około 20 minut (góra - dół).
Przed podaniem oprósz cynamonem.
Ten niepozorny smakołyk, który cieszył się ogromną popularnością lata temu, powraca do łask. Mamy tu na myśli ryż z jabłkami na mleku w nowej odsłonie, czyli comfort food. Co to oznacza? Comfort food to jedzenie, które sprawia, że czujemy się dobrze i bezpiecznie, komfortowo. Jak w rodzinnym domu.
Dzisiaj różnorodne przepisy na ryż z jabłkami można znaleźć w mediach społecznościowych czy na kulinarnych blogach, w wersji tradycyjnej ale także z różnymi dodatkami. Właśnie takie dania kojarzą nam się z beztroskim czasem dzieciństwa i szczęściem. Ten smak jest nie do podrobienia.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka
Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory