Reklama
Reklama

W sezonie często jem do obiadu. Te szparagi smakują obłędnie

Ten przepis sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, na przykład pyszna i zdrowa kolacja. Szparagi zestawione z fasolką szparagową i bobem smakują wybornie. Jeżeli dodamy do tego jeszcze gruszkę, pomidora, paprykę i awokado - to prawdziwa poezja smaku.

Gdy przygotowujesz codzienne posiłki, korzystaj z tego, co jest akurat dostępne - niektórymi warzywami możemy przecież cieszyć się krótko. Ja w tym sezonie zawsze robię pyszne szparagi do drugiego dania. Jak najczęściej serwuję je do obiadu.

Szparagi do drugiego dania - lista składników

  • 6 łodyg szparagów zielonych, 
  • garść żółtej fasolki szparagowej,  
  • garść zielonego bobu, 
  • garść rukoli lub mix sałat, 
  • 1 gruszka, 
  • 1 duży pomidor malinowy, 
  • 1 zielona papryka, 
  • natka pietruszki, 
  • pół awokado,  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,  
  • sól i pieprz do smaku.  

Szparagi do drugiego dania - przepis

Fasolkę umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi umyj i jeśli są cienkie, oberwij końce i odłóż do sałatki, a jeśli są grubsze, przetnij wzdłuż na pół. 

Rukolę lub mix sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do miski. Gruszkę obierz i pokrój na grubsze plastry i dorzuć do sałaty. Awokado wydrąż i połówkę pokrój na plastry. Do miski przełóż wszystkie warzywa, a następnie dołóż ugotowaną wcześniej żółtą fasolkę szparagową oraz bób. Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.  

Reklama

Wszystko przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek i przypraw do smaku. Wymieszaj wszystko delikatnie i podawaj na talerzu jako dodatek do drugiego dania.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szparagi