Reklama
Reklama

W sezonie często jem do obiadu. Te szparagi smakują obłędnie

Ten przepis sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, na przykład pyszna i zdrowa kolacja. Szparagi zestawione z fasolką szparagową i bobem smakują wybornie. Jeżeli dodamy do tego jeszcze gruszkę, pomidora, paprykę i awokado - to prawdziwa poezja smaku.

Gdy przygotowujesz codzienne posiłki, korzystaj z tego, co jest akurat dostępne - niektórymi warzywami możemy przecież cieszyć się krótko. Ja w tym sezonie zawsze robię pyszne szparagi do drugiego dania. Jak najczęściej serwuję je do obiadu.

Szparagi do drugiego dania - lista składników

  • 6 łodyg szparagów zielonych, 
  • garść żółtej fasolki szparagowej,  
  • garść zielonego bobu, 
  • garść rukoli lub mix sałat, 
  • 1 gruszka, 
  • 1 duży pomidor malinowy, 
  • 1 zielona papryka, 
  • natka pietruszki, 
  • pół awokado,  
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,  
  • sól i pieprz do smaku.  

Szparagi do drugiego dania - przepis

Fasolkę umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi umyj i jeśli są cienkie, oberwij końce i odłóż do sałatki, a jeśli są grubsze, przetnij wzdłuż na pół. 

Rukolę lub mix sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do miski. Gruszkę obierz i pokrój na grubsze plastry i dorzuć do sałaty. Awokado wydrąż i połówkę pokrój na plastry. Do miski przełóż wszystkie warzywa, a następnie dołóż ugotowaną wcześniej żółtą fasolkę szparagową oraz bób. Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.  

Reklama

Wszystko przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek i przypraw do smaku. Wymieszaj wszystko delikatnie i podawaj na talerzu jako dodatek do drugiego dania.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić

Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję

Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szparagi