W sezonie często jem do obiadu. Te szparagi smakują obłędnie
Ten przepis sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, na przykład pyszna i zdrowa kolacja. Szparagi zestawione z fasolką szparagową i bobem smakują wybornie. Jeżeli dodamy do tego jeszcze gruszkę, pomidora, paprykę i awokado - to prawdziwa poezja smaku.
Gdy przygotowujesz codzienne posiłki, korzystaj z tego, co jest akurat dostępne - niektórymi warzywami możemy przecież cieszyć się krótko. Ja w tym sezonie zawsze robię pyszne szparagi do drugiego dania. Jak najczęściej serwuję je do obiadu.
- 6 łodyg szparagów zielonych,
- garść żółtej fasolki szparagowej,
- garść zielonego bobu,
- garść rukoli lub mix sałat,
- 1 gruszka,
- 1 duży pomidor malinowy,
- 1 zielona papryka,
- natka pietruszki,
- pół awokado,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Fasolkę umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi umyj i jeśli są cienkie, oberwij końce i odłóż do sałatki, a jeśli są grubsze, przetnij wzdłuż na pół.
Rukolę lub mix sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do miski. Gruszkę obierz i pokrój na grubsze plastry i dorzuć do sałaty. Awokado wydrąż i połówkę pokrój na plastry. Do miski przełóż wszystkie warzywa, a następnie dołóż ugotowaną wcześniej żółtą fasolkę szparagową oraz bób. Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Wszystko przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek i przypraw do smaku. Wymieszaj wszystko delikatnie i podawaj na talerzu jako dodatek do drugiego dania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ta sałatka pasuje do kiełbasy i karkówki. Przepis na grillowy rarytas
Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu
Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę