Reklama
Reklama

W tych klopsikach nie znajdziesz grama mięsa. Idealny przepis na piątkowy obiad

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Zainspiruj się kolorową, warzywną kuchnią wegetarian! Wiele jarskich przepisów zaspokaja potrzeby osób, którym trudno rozstać się z mięsem. Może rozsmakujesz się w nich tak bardzo, że pożywne Klopsiki na piątek trafią do twojego codziennego twojego menu?

W piątek zazwyczaj rezygnujesz z mięsa? A może chcesz zmniejszyć jego ilość w codziennej diecie? Niezależnie od powodów, Klopsiki na piątek powinny przypaść ci do gustu. Ten jarski posiłek oparty jest na ciecierzycy, która jest świetnym źródłem roślinnego białka oraz błonnika, dzięki czemu na długo pozostaniesz syty. Drugim ważnym składnikiem jest kasza jaglana, która jest lekkostrawna, działa przeciwzapalnie, oraz dostarczy ci witamin z grupy B, oraz żelaza. Jak widać, takie klopsiki to samo zdrowie. Warto dodać, że danie to jest zarazem bardzo smaczne, dodatek parmezanu, czosnku i pietruszki sprawi, że pulpeciki wychodzą pyszne i wyraziste. Koniecznie zaserwuj je z domowym sosem pomidorowym

Sprawdź także: Szybki obiad na poniedziałek. Kurczaka słodko-kwaśnego zrobisz w kwadrans

Przepis na Klopsiki na piątek

Gotowe klopsiki możesz zaserwować z dodatkiem ziemniaków, purée ziemniaczanego lub ulubionego pieczywa. Taki obiad będzie dobrą opcją dla osób na diecie wegetariańskiej. W tej potrawie nie znajdziesz glutenu, dlatego będzie dobrą opcją dla osób z nietolerancjami. Przygotuj:

  • 100 g ciecierzycy, 
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 100 g kaszy jaglanej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 50 g parmezanu, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • ½ małego pęczka natki pietruszki, 
  • 1 jajko, 
  • skrobia ziemniaczana. 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów krojonych (2x400 g),
  • ½ papryczki chili, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego, 
  • sól, pieprz, pieprz cayenne (do smaku),
  • masło klarowane (do smażenia).

Jak zrobić Klopsiki na piątek? 

Opłucz ciecierzycę. Zalej nasiona 250 ml wody z sodą. Namocz przez noc. Ponownie opłucz ziarna i ugotuj do miękkości w 0,5 l świeżej wody. Pod koniec gotowania dodaj do wody pół łyżeczki soli. Odcedź ciecierzycę i odstaw do wystudzenia. 

Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudź. Posiekaj drobno cebulę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Zeszklij cebulę na oleju. Dodaj na patelnię marchewkę i duś, aż zmięknie.  Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Przeciśnij przez praskę czosnek. Posiekaj natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji). 

Zblenduj ciecierzycę i połowę ugotowanej kaszy. Połącz masę z resztą kaszy, warzywami z patelni, parmezanem, czosnkiem i pietruszką. Dodaj jajko i dokładnie wyrób na jednolitą, zwartą masę (gdyby okazała się zbyt rzadka, dodaj nieco skrobi ziemniaczanej). Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.  

Uformuj z masy klopsiki. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej, ułóż na desce do krojenia i wstaw do lodówki na około pół godziny. 

Posiekaj drobno resztę czosnku i papryczkę chili. Podsmaż krótko na 1 łyżce masła klarowanego. Po chwili dodaj na patelnię pomidory i oregano. Duś, aż sos zgęstnieje (pod koniec dodaj jeszcze trochę masła). Zblenduj go (nie do końca), dopraw cukrem, solą i pieprzem.  

Obsmaż na patelni schłodzone klopsiki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem.  Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200rozgrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 20 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe