Reklama
Reklama

Wigilijne uszka z przepisu siostry Anastazji są wybitne. Oto jej kulinarny sekret

W te święta zaserwuj swojej rodzinie coś więcej, niż zwykły barszcz z uszkami. Przygotuj słynne wigilijne uszka z przepisu siostry Anastazji - to prawdziwe kulinarne doświadczenie, które zapamiętacie na długo. Jaki jest sekret tej receptury? Podpowiadamy.

Barszcz z uszkami – bez tego tradycyjnego dania wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Mało tego, zwykle czekamy cały rok, aby je zjeść. Właśnie dlatego musi być ono po prostu perfekcyjne. 

Przygotowanie tradycyjnych uszek jest jednak sporym wyzwaniem, szczególnie gdy robimy je po raz pierwszy, lub kiedy chcemy coś zmienić w naszych dotychczasowych przepisach. Warto więc sięgać po sprawdzone receptury - dziś proponujemy wigilijne uszka z przepisu siostry Anastazji. Nie ma lepszych. 

Przepis na wigilijne uszka siostry Anastazji

Jaki sekret tkwi w recepturze popularnej zakonnicy? Siostra Anastazja stawia na to, co sprawdza się zawsze. Ma więc być prosto, tradycyjnie, tak jak pamiętamy z dawnych lat. Choć jej przepis to zaledwie kilka składników - jajka, mąka, oliwa, woda – to efekt zawsze jest perfekcyjny. 

Do wykonania ciasta potrzebujesz: 

  • 500 g mąki, 
  • 2 małych jajek, 
  • ok. 260 ml wody w temp. 40 stopni Celsjusza, 
  • 30 ml oliwy z oliwek. 

Do wykonania farszu potrzebne będzie: 

  • 60 g suszonych leśnych grzybów, 
  • 20 g bułki tartej, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 20 g masła, 
  • sól, 
  • pieprz.  

Do miski wsyp przesianą mąkę, zrób w niej dołek i wbij jedno jajko. Dodaj oliwę, a następnie stopniowo dolewaj wody. Cały czas wyrabiaj ciasto. Gdy będzie już jednolite i elastyczne, zawiń je w folię spożywczą. Niech odpoczywa przez około pół godziny. 

Przygotowanie farszu zacznij od namoczenia w wodzie grzybów - najlepiej moczyć je przez całą noc. Następnie posiekaj je. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni, podsmażaj cebulę aż się zeszkli. Dodaj grzyby, dopraw, podsmażaj aż zmiękną. Następnie dodaj bułkę tartą - wchłonie nadmiar płynu. 

Uszka gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmij je z wody, odcedź, polej je olejem i połóż na blaszce. 

Sposób siostry Anastazji na uszka wigilijne

Dlaczego uszka wigilijne siostry Anastazji są tak wyjątkowe? Przepis, jak widać, jest dość prosty, choć wymaga cierpliwości i precyzji. Anastazja ma także kilka trików, które sprawiają, że zawsze wychodzą perfekcyjne. 

Sekretem jest używanie do przepisu leśnych grzybów - to właśnie one są najbardziej intensywne w smaku. Ważnym elementem jest także używanie w farszu bułki tartej. Nie zapominaj także o dodaniu do wody oleju, aby pierożki nie skleiły się. Siostra Anastazja proponuje także wycinać ciasto w prostokąty - to jej alternatywa dla klasycznych kółek. 

Wszystko to sprawia, że uszka siostry Anastazji to coś więcej, niż zwykłe danie. W te święta zaserwuj swojej rodzinie prawdziwe doświadczenie smakowe. 

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL