Wilgotna babka z dyni. Jedno z najprostszych, jesiennych ciast
Babka z dyni to jedno z najłatwiejszych ciast, które możesz przygotować jesienią. Wychodzi puszysta, lekka, ale - dzięki dodatkowi sezonowego warzywa - także wilgotna i miękka na dłużej. Wspaniale komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubkiem rozgrzewającej herbaty. Odkryj prosty przepis.
Babka zazwyczaj kojarzy się z Wielkanocą, gdy piecze się majonezowe, cytrynowe czy piaskowe wypieki. Trzeba jednak przyznać, że to po prostu jedno z łatwiejszych do przygotowania ciast. Można je przyrządzić bez okazji, również jesienią. Szczególnie gdy wśród składników znajdą się wyjątkowo sezonowe produkty. Jeśli zostało ci trochę purée z dyni, to już masz ułatwione zadanie. Wystarczy je połączyć z pozostałymi składnikami, a deser z pewnością się uda. Po wyjęciu z piekarnika babka z dyni przepięknie pachnie, roznosząc po całej kuchni mocno korzenny zapach. Trudno powstrzymać się przed podjadaniem.
Składniki:
- 250 g purée z dyni,
- 250 g mąki pszennej,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 120 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- łyżeczka cynamonu,
- gwiazdka anyżu,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina soli.
Sposób wykonania:
Do miski przełóż ostudzone purée z dyni (możesz je przygotować dzień wcześniej, np. z tego przepisu). Dodaj olej rzepakowy i jajka. Miksuj tak długo, aż masa stanie się gładka oraz jednolita. Teraz przygotuj produkty sypkie. Do osobnej miski wsyp mąkę pszenną, cukier puder, cynamon, odrobinę soli oraz startą albo rozbitą w moździerzu gwiazdkę anyżu. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj produkty sypkie do wilgotnej masy dyniowej i zmiksuj tylko do połączenia składników. Przygotuj keksówkę o wymiarach ok. 27x14 cm albo foremkę do babki 23x8 cm (wyłożoną papierem do pieczenia albo porządnie wysmarowaną tłuszczem). Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem