Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy
Korzenne ciasta kojarzą się z zimą i świętami Bożego Narodzenia. Często całkowicie o nich zapominamy z nadejściem wiosny. Niesłusznie, bo ciasto cynamonowe z jabłkami smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Co więcej, w odróżnieniu od wielu innych słodkości zawiera sporo cennych dla zdrowia składników.
Ciasto cynamonowe z jabłkami to wartościowy przepis. Owoce dostarczają błonnika, który wspiera trawienie i pobudza perystaltykę jelit. Jabłka są też skarbnicą przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenie się organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym. Cynamon działa z kolei przeciwzapalnie i wspiera regulację stężenia cukru we krwi. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, magnez i witaminę E. W rodzynkach, będących tu naturalnym słodzikiem, znajdują się potas i żelazo, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Takie domowe ciasto, przygotowane bez sztucznych dodatków, to zdrowa i sycąca przekąska. Wypiek będzie idealnym zastrzykiem energii w ciągu dnia. Świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty.
Składniki:
- 3 jajka,
- 150 g cukru trzcinowego Dark Muscovado,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%),
- 100 g masła,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 jabłka,
- 100 g orzechów pekan,
- 50 g rodzynek,
- 50 ml soku jabłkowego.
Sposób wykonania:
1) Namocz rodzynki w soku jabłkowym.
2) Roztop w rondelku masło. Przestudź.
3) Utrzyj całe jajka z cukrem wanilinowym i Dark Muscovado - tylko do rozpuszczenia cukru.
4) Połącz masę z jajek ze śmietaną i przestudzonym masłem.
5) Przesiej do miski z masą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do połączenia składników.
6) Posiekaj drobno orzechy. Obierz i pokrój w kosteczkę jabłka. Wmieszaj orzechy, jabłka i odcedzone rodzynki do ciasta.
7) Natłuść i oprócz mąką formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj.
8) Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc
Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju
Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie