Reklama
Reklama

Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy

Korzenne ciasta kojarzą się z zimą i świętami Bożego Narodzenia. Często całkowicie o nich zapominamy z nadejściem wiosny. Niesłusznie, bo ciasto cynamonowe z jabłkami smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Co więcej, w odróżnieniu od wielu innych słodkości zawiera sporo cennych dla zdrowia składników.

Ciasto cynamonowe z jabłkami - dlaczego warto upiec?

Ciasto cynamonowe z jabłkami to wartościowy przepis. Owoce dostarczają błonnika, który wspiera trawienie i pobudza perystaltykę jelit. Jabłka są też skarbnicą przeciwutleniaczy, które opóźniają starzenie się organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym. Cynamon działa z kolei przeciwzapalnie i wspiera regulację stężenia cukru we krwi. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, magnez i witaminę E. W rodzynkach, będących tu naturalnym słodzikiem, znajdują się potas i żelazo, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Takie domowe ciasto, przygotowane bez sztucznych dodatków, to zdrowa i sycąca przekąska. Wypiek będzie idealnym zastrzykiem energii w ciągu dnia. Świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty.

Reklama

Ciasto cynamonowe z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 3 jajka, 
  • 150 g cukru trzcinowego Dark Muscovado,  
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%), 
  • 100 g masła, 
  • 250 g mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • szczypta soli, 
  • 2 jabłka, 
  • 100 g orzechów pekan,  
  • 50 g rodzynek, 
  • 50 ml soku jabłkowego. 

Sposób wykonania:

1) Namocz rodzynki w soku jabłkowym.  

2) Roztop w rondelku masło. Przestudź. 

3) Utrzyj całe jajka z cukrem wanilinowym i Dark Muscovado - tylko do rozpuszczenia cukru.  

4) Połącz masę z jajek ze śmietaną i przestudzonym masłem. 

5) Przesiej do miski z masą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do połączenia składników. 

6) Posiekaj drobno orzechy. Obierz i pokrój w kosteczkę jabłka. Wmieszaj orzechy, jabłka i odcedzone rodzynki do ciasta. 

7) Natłuść i oprócz mąką formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. 

8) Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | słodycze | jabłka | desery | cynamon