Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis
Zbliża się Majówka, a z nią sezon grillowy. Wiele osób z pewnością zechce przygotować karkówkę. Aby była miękka, soczysta i pełna smaku, musi zostać odpowiednio zamarynowana. Jak zrobić najlepszą marynatę? To naprawdę proste. Podpowiemy ci, jak ją zrobić.
Karkówka to mięso stworzone do grilla. Ma trochę tłuszczyku, więc nie wysycha, a jak dobrze ją zamarynujesz, będzie niezwykle smaczna i aromatyczna. I o to właśnie chodzi. Ale nie wystarczy rzucić mięsa na ruszt i liczyć na cud. Sekret tkwi w marynacie, która nie tylko doda smaku, ale i zmiękczy mięso, sprawi, że będzie łatwiejsze do równomiernej obróbki termicznej.
Składniki na 1,2 - 1,5 kg karkówki:
- 5 łyżek oleju (najlepiej rzepakowego),
- 2 łyżki miodu (nie za dużo, ma być tylko lekka słodycz),
- 3 łyżki sosu sojowego (nada głębi),
- 2 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 mała cebula (starta na tarce lub bardzo drobno pokrojona),
- 1 papryczka chilli lub szczypta ostrej papryki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku,
- ½ szklanki piwa (najlepiej jasnego - jak zostanie, to wiadomo, do czego),
Sposób przygotowania marynaty do karkówki:
- Wszystko razem wymieszać - w dużej misce łączysz składniki na marynatę. Zaczynasz od oleju, dodajesz miód, sos sojowy, musztardę, koncentrat, przyprawy i piwo. Czosnek i cebulę dodaj na końcu.
- Mięso pokrój na plastry ok. 1,5 cm - nie za cienko, nie za grubo.
- Wmasuj marynatę w mięso - każdy kawałek ma być porządnie natarty.
- Odstaw do lodówki - minimum na 6 godzin, ale najlepiej zostawić na całą noc. Niech się przegryzie.
Rozpal grilla, poczekaj aż węgiel zrobi się szary i ciepły, i dopiero wtedy wrzucaj mięso. Grilluj karkówkę po 6-8 minut z każdej strony, na średnim ogniu. Możesz dorzucić na ruszt parę gałązek rozmarynu. Nie przesuwaj mięsa co chwilę. Daj mu się zrumienić, niech złapie skórkę. Jak się samo odklei od kratki, to znaczy, że jest gotowe do przewrócenia.
Karkówka najlepiej smakuje z czymś prostym. Pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym, chrupiąca sałatka z ogórkiem i koperkiem, albo klasyczna bułka i trochę sosu czosnkowego.
Majówka to tylko początek. Każdy weekend aż do września, a czasem nawet października to szansa, żeby znów wrzucić coś na ruszt i spotkać się ze znajomymi. Przygotuj się jednak na to, że gdy raz spróbują oni karkówki w tym wydaniu, będą o nią prosić przy każdej nadarzającej się okazji.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowy sposób na słodkie śniadanie. Najlepszy dodatek do owsianki
Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami
Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna