Zapiekanka jajeczna na śniadanie. Kremowa, sycąca i chrupie aż miło
Jajka to klasyka śniadań na całym świecie. Są pyszne, zdrowe i można je przygotować na wiele przeróżnych sposobów. Jajka na miękko, na twardo, w koszulce, jednak ja z tego wszystkiego najbardziej lubię zapiekankę jajeczną. Jest sycąca, kremowa, a dzięki tajnemu składnikowi przyjemnie chrupie. Po prostu śniadanie idealne.
Dobre śniadanie to nie tylko takie, które nam smakuje, ale też takie, które odżywia nasze ciało, umysł i wprowadza z energią w nowy dzień. Z tego powodu tak ważne jest zadbanie o to, aby znalazły się w nim źródła cennych białek, zdrowych tłuszczów, węglowodanów oraz bogactwo witamin. To wszystko kryje się pod postacią zapiekanki jajecznej.
Zapiekanka jajeczna to przepis na dobre rozpoczęcie dnia. Jej przygotowanie to prawdziwy banał, a czas, który spędza w piekarniku, możemy z rana wykorzystać na szykowanie się do pracy czy szkoły. Mleko i śmietana nadają daniu niebywałej kremowości, a to wszystko przełamuje chrupiący bekon. Zapiekanka syci na długo i jest przepyszna, dlatego na stałe wpisała się w moje poranne menu.
Składniki:
- 4 plastry boczku,
- 9 jajek,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki tartego sera,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- cebula,
- zielona papryka,
- pęczek szczypioru,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Cienkie plastry boczku wyłóż na zimną patelnię i zacznij ją rozgrzewać. Mięso smaż do momentu, aż zrobi się rumiane i chrupiące. Po tym przełóż je na ręcznik papierowy.
Cebulę i zieloną paprykę pokrój w większą kostkę. Posiekaj także szczypior. Do miski wbij jajka i ubij je tak, aby utworzyła się pianka. Do niej dodaj mleko, śmietanę, ser, pokrojone warzywa, sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne nasmaruj niedużą ilością oliwy z oliwek, a następnie wylej do niego jajeczną masę. Na górę posyp pokruszony boczek i szczypior. Całość zapiekaj przez 40-45 w 170 st. Celsjusza. Po tym czasie zapiekanka jajeczna na śniadanie jest gotowa.
Zapiekankę jajeczną można podawać zaraz po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepła, ale świetnie sprawdzi się też do zajadania na zimno. Najlepiej będzie smakować z dodatkiem ulubionych sosów, szczególnie dobrze wkomponują się sosy jogurtowe.
Do zapiekanki jajecznej warto też podać sałatkę ze świeżych warzyw. Te odświeżą smak dania, a przy tym nadadzą całości jeszcze większej ilości składników odżywczych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?
Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby
Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia