Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację
Zapiekanki Mistrza Jakuba to nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i proste w wykonaniu danie, idealne na szybką kolację lub przystawkę na domówkę. Wychodzą przyjemnie chrupiące i soczyste, więc na pewno przypadną do gustu głodnym domownikom.
Te zapiekanki to dowód na to, że wielkie kulinarne eksperymenty mogą powstawać na bazie tylko kilku składników, gdy zrobi je prawdziwy mistrz. Chrupiące i pełne smaku zapiekanki powstaną z chleba, pomidorów, pieczarek i sera. Nie zawierają mięsnych składników, dlatego mogą je zajadać też wegetarianie. Kilka chwil wystarczy, żeby cieszyć się rozgrzewającą przekąską. Jeśli przygotowujesz zapiekanki na imprezę - od razu zrób więcej na zapas, bo bardzo szybko znikają z talerza.
Składniki:
- 10 kromek pszennego chleba,
- 150 g pieczarek,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka masła,
- 70-90 g żółtego sera,
- mielony czarny pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób wykonania:
Pieczarki umyj, usuń trzonki (możesz je wykorzystać do innych celów, np. do zupy lub sosu), a kapelusze pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski. Zalej grzyby wrzątkiem, zostaw na 30 sekund, po czym odlej wodę i pozwól pieczarkom przeschnąć. Następnie zalej grzyby sosem sojowym, wymieszaj i odstaw. W międzyczasie pokrój pomidory w plasterki (możesz zostawić lub usunąć skórkę) i zetrzyj ser na tarce jarzynowej.
Kromki chleba cienko posmaruj masłem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebie ułóż plasterki pomidora i lekko posyp mielonym, czarnym pieprzem. Odcedź grzyby z sosu sojowego i ułóż pieczarki na pomidorach. Całość przykryj tartym serem.
Wstaw blachę z kanapkami do pieca nagrzanego do 200°C i trzymaj (ok.10-15 minut), aż ser się rozpuści, a pieczywo stanie chrupiące. Zapiekanki mistrza Jakuba podawaj bezpośrednio z piekarnika. Możesz polać je ketchupem lub innym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane
Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek
Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu